{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa teadsid, milline tegevus parandab seedimist ning tõstab õnnehormoonide taset?

Foto : unsplash / Sincerely Media    Liikumine on tervise ja...

Foto : unsplash / Sincerely Media

 

 Liikumine on tervise ja ilu pant. Kõndimine parandab tervist ning hoiab vaimu tugevana. Selle jaoks, et mitte kõndida, ei tohiks sa küll vabandusi otsida, sest kõndimine teeb sind terveks ja ilusaks. 

Selleks, et parandada oma füüsilist ja vaimset tervist, pole mitte midagi paremat igapäevasest kõndimisest. Ja seda olenemata vanusest. Kõndimine on inimesele omane liikumisviis, mis aitab alandada depressiooni sümptomeid ning võtta ära masendust, samal ajal parandades kognitiivseid võimeid, une kvaliteeti ning mälu. Kui sa hakkad kõndima iga päev 15 - 30. minutit, parandad sa oma üldist tervist. Lisaks sellele on kõndimine ju nii lihtne, tasuta ja nõuab vähe pingutusi (ainult pisut motivatsiooni, et välja minna hoolimata ilmast). 

 


Kõndimine on ainult kasulik! 

Igapäevane kõndimine aitab ennetada ja alandada dementsuse ning Alzheimeri tõve riski. Kõndimine alandab ka stressi taset. Nende inimeste juures, kes on hakanud igapäevaselt kõndima, on täheldatud masenduse- ja ärevushäirete vähenemist, sest igasugune füüsiline tegevus tõstab kehas õnnehormoonide - endorfiini ja serotoniini - taset. Seega aitab regulaarne kõndimine depressiooni puhul. 

Kõndimine ennetab ka südame-veresoonkonna haiguseid, mõjudes vererõhku ning kolesteroolitaset alandavalt ning samuti parandades vereringet (terves kehas ja ajus). Kõndimine muudab ka kopse tugevamaks, aitab organismil väljutada toksiine ning jääkaineid. Kui sa hingad paremini ja sügavamalt, siis võib kõndimine aidata ka mõnede kopsuprobleemide puhul. 

Kõndimine parandab ka seedimist. Ainult 30 minutit jalgsi kõndi päevas alandab jämesoolevähi riski ning parandab seedimist ja ennetab kõhukinnisust. Regulaarselt kõndides, muudad sa lihaseid tugevamaks ning alandad liigesevalude riski. Kuna kõndimine nõuab rohkem taastusmisaega, ei ole sul tõenäoliselt vaja karta lihasvalu. Kõndimine parandab ka kehahoiakut ning paindlikkust ning on hea vahend, mis aitab kehakaalu hoida kontrolli all. Eriti juhul, kui sa hakkad kõndima aktiivsemalt ning lisad tempot ning katsud rohkem kõndides minna küngastest või siis trepist üles.

 


Kuidas tuleb õieti kõndida? 

Tähtis on meeles pidada, et kõndima ei pea nii, et see sind ära väsitaks, sest kõndimine on ka niisama tervisele kasulik. Ja sellepärast mingeid kindlaid reegleid ei olegi olemas, hea oleks ainult kõndida õues värske õhu käes. Ja ka see pole tähtis, kas sul on mingid spetsiaalsed vahendid kõndimise jaoks olemas. Linnas kõndimine ei ole paha aga kui võimalik, siis mine ikka loodusesse, see pakub rohkem emotsionaalsust ning heaolu. Sa ei pea ka tingimata kõndima 10 000 sammu päevas, piisab täiesti, kui sa teed pool ja ka see teeb su tervisele juba väga palju kasu.

Kommentaare ei ole