{ads}

HIDE

Viimased

latest

Immuunsust tugevdavad toiduained, mida tuleks talvisel perioodil palju süüa selleks, et terveks jääda

  Foto : unsplash / Tamanna Rumee Nii nagu igal inimesel on ...

 

Foto : unsplash / Tamanna Rumee

Nii nagu igal inimesel on oma ainevahetus, on meil kõigil erinev immuunssüsteem. Selleks aga, et oma immuunsust tugevdada, tuleb otsida abi toidust. Ja süüa rohkem vitamiine ning antioksüdante. 

 

Antioksüdandid ja vitamiinid

Antioksüdantidel on tähtis roll immuunsüsteemi tugevdamise juures. Antioksüdandid aitavad võidelda vabade radikaalide vastu ning hoiavad ära kudede oksüdatiivse stressi eest, kaitstes nii valgeid vereliblesid. 

Antioksüdante sisaldavad suures koguses punased ja mustad oad, artišokk, põldmarjad, kuivatatud ploomid ja õunad. Kõige rohkem antioksüdante sisaldavad aga must šokolaad,  acai marjad, pähklid ja ploomid. 

Mis puutub vitamiinidesse, siis mõned rasvased kalad sisaldavad rohkelt antioksüdante (E-vitamiin), nii nagu näiteks makrell ja sardiinid. Üldiselt leidub aga E-vitamiini pähklites ja kvaliteetses toiduõlis (tarbida mõõdukalt).

 


Supertoidud

Neid toiduaineid tuleks kohe kindlasti süüa. Nad sisaldavad palju kasulikke mineraalaineid, vitamiine ja mikrotoitaineid ja neid ei pea sööma suures koguses. Siin kohal tuleks ära nimetada mesilaspiim ja mesi, ingver, küüslauk, kurkum ja roheline tee. Samuti ei tohiks ära unustada spirulinat, tegemist on väikeste mikroskoopiliste vetikatega, mis sisaldavad suures koguses kõrge toitaineväärtusega antioksüdante. Ja lõpetuseks kurkum, mis on väga tugev antioksüdant tänu kurkuminoididele, mida ta sisaldab. Tegemist on loodusliku värvainega, mis tagab taimele omase värvi ning samuti põletikuvastase toime.


Probiootikumid

Selleks, et oma immuunsüsteemi tugevdada, peab hoolitsema oma soolefloora eest - mida kutsutakse ka mikrobiootaks ja mille ülesanne on väljutada soolestikust kahjulikke ja halbu baktereid. Selleks, et oma soolefloorat toetada, tuleks võtta lisaks probiootikume. Probiootikumid on elavad mikroorganismid, mis osalevad aktiivselt seedetöös ning tugevdavad immuunsüsteemi. Peamiselt saab probiootikume kääritud piimatoodetest aga samuti toidulisanditest.

Kommentaare ei ole