{ads}

HIDE

Viimased

latest

Teaduslikud uuringud on näidanud, et ema elab kauem, kui temaga rohkem suhelda

      Samal ajal, kui paljud eakad inimesed elavad veel ümbritsetuna oma lähedastest, on ka neid, kes ...

 


 
 
Samal ajal, kui paljud eakad inimesed elavad veel ümbritsetuna oma lähedastest, on ka neid, kes tunnevad, et neid pole enam kellelegi vaja ja veedavad liiga palju aega olles üksi. Üksildus on aga tunne, mis võib mõjuda laastavalt nii inimese vaimsele, kui ka füüsilisele tervisele ning samuti tõsta enneaegse surma riski, mida kinnitavad ka viimased uuringud.

Paljud eakad elavad omaette või siis koos lähedastega. Viimasel puhul on lähedased need, kes hoolitsevad vanema inimese eest, pakkudes talle nii füüsilist, kui ka vaimset toetust ning peale kõige ka seltsi.
 
 
 
 
 

Sellistel puhkudel aga, kui vanem inimene peab elama üksi, veedab ta enamiku oma ajast paratamatult üksi. Sellistel puhkudel elab inimene ikka nii nagu alati, tehes oma toimetus vähemalt nii kaua, kuni tema tervis seda võimaldab. Ent hoolimata sellest, et neil on nüüd vaba aega rohkem, ei tähenda see sugugi, nagu oleks see midagi, mille üle rõõmu tunda. Vastupidi, nagu selgub uuringute järgi, tuleb välja, et enamik eakaid inimesi tunneb end üksikuna, eriti nendel puhkude, kui lähedased ei leia nii palju aega, et astuda läbi või isegi huvi tunda selle vastu, kuidas neil läheb. Üksindusetunne aga võib ajapikku mõjuda hävitavalt nende tervisele ning tõsta seega enneaegse surma riski.
 
 
 
 
 

Selle üle viidi läbi teaduslik uuring Californias asuva San Francisco ülikooli poolt, mis tõestas, et üksindus on otseselt seotud eakate inimeste terviseprobleemidega. Uuringu tulemused avaldati teaduslikus väljaandes The Archives of Internal Medicine ning sellest selgus, et 59% korral oli nende eakate tervis, kes kannatasid suurema üksilduse all, viimaste aastate jooksul halvenenud.

Üksildus ja ühiskonnast eraldatus on tegurid, mis võivad põhjustada tõsiseid terviseprobleeme.

Seega, hoolitsege oma lähedaste eest, ärge jätke neid üksi, külastage neid nii palju, kui võimalik ja helistage neile kui te soovite, et teie lähedased püsiksid terved ja elaksid kaua. 
 
 
 
 

Kommentaare ei ole