{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised märgid viitavad sellele, et sa oled ülitundlik

  Foto : unsplash / Alexandre Chambon Kas sul on tunne, et s...

 

Foto : unsplash / Alexandre Chambon

Kas sul on tunne, et sa oled juba lapsest saati teistest erinev? Kas sa põgened konfliktsete situatsioonide eest? Kas sa tunnetad teiste emotsioone? Äkki oled sa ülitundlik. 

Ülitundlikkus on loomuomadus, mida iseloomustab suurem vastuvõtlikkus välismaailma suhtes, oskus tunnetada teiste emotsionaalset seisundit ning tugev empaatiatunnetus. Selle tõttu öeldakse, et ülitundlikud inimesed on nagu emotsionaalsed svammid, kes imavad kõike endasse. 

Osad inimesed peavad ülitundlikkust nõrkuseks. Tegelikult ei muuda liigne emotsionaalsus ülitundlikke inimesi nõrkadeks, vaid inimesteks. 

 

Ülitundlikkuse vorme on erinevaid. On klassikaline ülitundlikkus ja on empaatiline.

Ülitundlikkus on suurem tundlikkus teist emotsioonide suhtes, mis võib põhjustada enesetunde halvenemise ning mõjuda meelerahu häirivalt. Kõige rohkem puudutab ülitundlikkus reserveeritud olemisega inimesi, kes hindavad vähe suhtlemist välismaailmaga ning kellel on kalduvus sulguda iseendasse peale lahkhelisid. 

 

 

Empaatilist ülitundlikkust iseloomustab oskus panna end alateadvuslikult ning instinktiivselt teiste inimese asemele, sel määral, et ta tunnetab teise emotsionaalset seisundit ning tal on raske eristada oma isiklikke emotsioone teiste tunnetest. Tavaliselt on tegemist inimestega, kellele meeldib väga teistega suhelda ning kes tahavad inimestega ühenduses olla. Nad on otsekohese ütlemisega, ei karda rääkida asjadest ja neil on suurem kalduvus vihastada. Sageli öeldakse, et nad on impulsiivsed.

Et paremini vahet teha neil kahel ülitundlikkuse vormil, siis näiteks autoavariid pealt nähes tunneb ülitundlik inimene end terve päeva halvasti ja mõtleb kogu aeg situatsiooni õudusele, ta kuuleb oma peas kokkupõrke heli, karjeid, inimeste hüüdeid ning ümbritsevaid helisid. Empaatiline ülitundlik aga paneb end nende inimeste asemele, kes autos olid õnnetuse hetkel ning katsub mõista nende emotsionaalset seisundit. 

 

Ülitundlikkus: tunne, mis tekitab süütunnet ja masendust

Kas kõik inimesed, kes tunnevad tugevaid emotsioone, on kohe ülitundlikud? Ei, see ei ole nii. Kui laps tunneb end halvasti peale koolikiusamist, siis ei ole jutt ülitundlikkusest vaid loomulikust reaktsioonist, mille põhjuseks oli ebanormaalne olukord.

Kui laps peaks aga nägema looma, kes saab autolt hoobi ja tunneb selle tõttu paanikat, mis võib minna kuni meeleheiteni ning teeb kõik, et teada saada, kuidas loomaga on, siis võib tegu olla ülitundlikkusega. 

Tegelikult on tegemist omadusega, mis tekitab tõelist ebamugavust. Kuna ülitundlikud inimesed ei reageeri nii nagu teised, siis tunnevad nad, et nad on teistsugused. Et nad on erinevad. Ja see tunne, et sa pole päris nagu kõik teised, et sul pole oma kohta, tekitab süütunnet ning masendust.

 

 

 

Mis iseloomustab ülitundlikke inimesi? 

Ülitundlikkus on iseloomuomadus ja mitte patoloogiline probleem. Ametlikult ei ole ühtegi testi, mis võimaldaks seda tuvastada. Mõned märgid siiski lasevad aimata seda eripära. 

  • ülitundlikud tunnevad ennast teistest einevana juba lapsepõlvest saadik
  • nad toovad välja teiste häid külgi ja see hea omadus paistab veelgi rohkem silma empaatiliste ülitundlike hulgas
  • nad ei talu silmakirjalikkust
  • nad on hästi tundlikud heatahtlikkuse suhtes ning teiste tähelepanuavalduste suhtes, mida inimesed teevad
  • ilu liigutab neid väga tugevalt
  • nad vajavad järjepidevust, on nõudlikud iseenda ja teiste vastu
  • nad väldivad konflikte
  • nad eelistavad teisi kuulata ja toetada, selle asemel, et ise endast rääkida, ka see omadus kehtib eriti empaatiliste ülitundlike kohta
  • nad on hästi suure südamega, ka siis, kui neil pole endil vahendeid
  • nad võivad veeta palju aega mitte midagi tehes, kartuses paanikahoogude ees
  • nad tunnevad end halvasti toksiliste inimeste seas, rahvamasside keskel ning sellistes asutustes nagu haiglad jne
  • nad otsivad kogu aeg elu mõtet
  • nad on hästi tundlikud kurbade laulude ja dramaatiliste filmide suhtes, mis võivad vallandada väga tugevat emotsioonidetulva
  • nad peavad kõike elavaid nagu näiteks loomi, endaga võrdseks
  • nende jaoks on ebaõiglus midagi väljakannatamatut
  • nad tunnevad suuri väsimusehooge, kui nad on stressirohkes või konfliktses olukorras
  • neil võib tekkida oluline sõltuvushäire, kas siis seoses toiduga, suitsetamise, alkoholi, kohvi joomise või videomängudega. 

 

Ülitundlikkuse puhul võib abi olla teraapiast, eriti siis, kui sellega kaasneb sõltuvushäire. Samuti on soovitatav osaleda näiteringidest ning võtta tantsutunde, mis õpetavad oma emotsioone paremini kontrollima ning tegema paremat vahet enda ja teiste tunnetel. Kirjutamine, joonistamine ning maalimine on samuti kasulikud, sest nad aitavad vabaneda negatiivsetest emotsioonidest. Teine hea nõuanne oleks tegeleda spordiga vabas õhus. Kuna ülitundlik on vastuvõtlikum oma keskkonna suhtes, siis spordiga tegelemine aitab tal paremini end taas täis laadida ning tunde ennast paremini. 

Kommentaare ei ole