{ads}

HIDE

Viimased

latest

11 halba harjumust, mis ei tee sulle head

  Foto : unsplash / Lachlan Halvad harjumused jäävad tasapis...

 

Foto : unsplash / Lachlan

Halvad harjumused jäävad tasapisi külge ning muutuvad märkamatult osaks meie igapäevasest elust. Tervisele aga ei too nad kasu ja võivad hoopis halvasti mõjuda. 

Püüdes vabaneda vähemalt mõnestki halvast harjumusest, teed sa enda tervisele suure teene. 

Näiteks, kui sul on harjumus hoida nutitelefoni öösel voodi kõrval, siis uuringud on näidanud, et sa võid kaotada seeläbi lausa 1 tund oma väärtuslikku ööund. Kui sa tahad korralikult magada ja välja puhata, siis jäta oma telefon teise tuppa. 

Teine näide: valmistoidu ostmine on muutunud nii lihtsaks ja tekib küsimus, miks üldse ise vaeva näha ja toitu valmistada, kui saab palju kiiremini ja lihtsamalt läbi. Ainult, et sa ei tea kunagi, millistest ainetest see toit on valmistatud, mida ta õieti sisaldab ja kokkuvõttes soodustab selline toitumisviis kaalu tõusu. 

Kuidas halbadest harjumustest kõige paremini vabaneda? 

Ãœleöö ei saa midagi tehtud. Sa pead õppima tasapisi oma harjumusi muutma tervisliku eluviisiga. 

Selleks, et endale seda teadvustada, võid sa oma halvad harjumused näiteks üles kirjutada ja juurde lisada selle, millist kasu või kahju sulle selle muutmine kaasa toob. Ilmselt näed sa siis ka ise, et halbu külgi on nendel harjumustel rohkem, kui häid, nii sinu lähedastele, kui sulle endale. 

Seejärel mõtle läbi, kuidas sa saaksid selle kõik ellu rakendada ja oma halbadest harjumustest kas vabaneda või asendada neid millegi paremaga. 

Millised halvad harjumused ei ole head sinu tervisele? 

 

 

1. Ära lisa soola oma toidule juurde

Liiga suures koguses tarbituna saab soolast sinu arterite vaenlane. Seega ära tõsta soolatopsi laua peale. 

2. Sa ei söö hommikust

Kui sa hommikust ei söö, siis võivad sul tekkida keskendumishäired. Su aju vajab energiat ja organism võib hakata energiat kinni hoidma puuduse tõttu. Selle tõttu võid sa kaalus juurde võtta. 

3. Sa ei kanna päikeseprille

Päike võib nägemist kahjustada, tekitades silmakahjustusi, päikesepõletust, mis võib tekkida sama hästi sarvkestal, kui nahal; hallkaed ehk katarakti... 50 % inimestest ei kanna päikeseprille alati, kui päike on väljas. Ometi võivad päikese UV kiired tõsiseid probleeme tekitada silmadele. Sellepärast võta alati päikeseprillid kaasa, kui sa välja lähed. 

4. Sa magad kõhuli

Kui sul on harjumus kõhuli magada, siis mõtle sellele, et selline magamisasend mõjub seljale ja kaelale koormavalt. Ja see võib põhjustada pea- või kaelavalusid. 

5. Sa närid küüsi

Ära unusta, et küüned on tõelised bakteripesad. Närides küüsi, ohustad sa oma tervist mitmete erinevate põletikega ning samuti teed sa sellega hammastele ja igemetele kahju. Sellisel puhul aitab küünte lakkimine, kuni küüneplaat on taas tugevaks saanud. 

 

Foto : unsplash / Avel Chuklanov

 

6.  Sa veedad töö juures terve päeva istudes

Istudes päev otsa arvuti taga töö juures, tõstab istumine su vererõhku. Istuv eluviis tõstab ka südame-veresoonkonna haiguste riski. Sellepärast oleks hea, kui vähemalt telefonile vastates sa kõnniksid ringi ja teeksid iga kahe tunni järel pausi selleks, et natuke liikuda.

7. Sa ristad jalgu istudes

Jalgade ristamine istumisel surub veresooned kinni ning häirib vereringet. Samuti mõjub see halvasti kehahoiakule ning võib põhjustada lülisamba nimmeosa piirkonnas valu. 

 

 

8. Sa ootad kaua enne WC-sse minekut

Kui sa hoiad end tagasi selleks, et mingit pooleliolevat tegevust lõpule viia, siis võib ühel hetkel harjumus saada. Mikroobid aga kasutavad seda põies ära, kui uriin põies liiga kaua seisab (üle 3-tunni). Ja see tõstab märkimisväärselt põiepõletiku riski. Ära unusta juua iga päev piisavalt vett päeva jooksul. 

9. Sa ärkad hilja nädalavahetustel

Kui sul on harjumus nädalavahetustel kauem magada, siis häirid sa sellega oma loomulikku rütmi. Parem hoida alal niipalju, kui võimalik, nii magamaheitmise, kui ka ärkamise aeg. 

10. Sa lükkad kõike järgmise või ülejärgmise päeva peale

Ja veedad oma aega rahulikult telekat vaadates ning eraldud vaikselt ühiskonnast. Kui sa lükkad kõike homse peale, siis võib see tekitada sinus masendust ning pikendab nende asjade nimekirja, mida on vaja ära teha. 

11. Sa lükkad arstivisiite edasi

Oma tervisesse tuleb tõsiselt suhtuda. 


 


 

 



 


 


1 kommentaar

  1. Oleks tore, kui keegi annaks nõu kuidas vältida kõhuli magamist!

    VastaKustuta