{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised toiduained aitavad kilpnäärme alatalitluse korral

Foto : unsplash / Priscilla Du Preez ...

Foto : unsplash / Priscilla Du Preez

 

Kilpnäärme alatalitluse põhjuseks on kas auto-immuunne ehk siis Hashimoto türeoidiit või siis välised tegurid, tegemist on kilpnäärme talitlushäirega, mida iseloomustab kilpnäärme hormoonide (T3 ja T4) alatootmisega. See toob enesega kaasa ainevahetuse aeglustumise, millega kaasnevad erinevad sümptomid: suurenenud väsimus, libiido langus, aeglasem südamerütm või siis külmatunne. Kuna kilpnääre mängib väga tähtsat rolli organismi funktsioneerimise juures, siis kilpnäärme alatalitlus ei võimalda organismil korralikult koordineerida oma tööd. 

 

Mis vahe on kilpnäärme alatalitlusel ja ületalitlusel? 

Kilpnääret võiks pidada organismi orkestrijuhiks, millel võib esineda patoloogiaid, millest tuntumad on kilpnäärme ala- ja ületalitlus. Mõlemal puhul on tegemist kilpnäärme talitlushäiretega. 

Hüpotüreoosi korral kilpnäärme töö aeglustub. Kilpnääre hakkab tootma vähem hormoone, mõjutades sellega kogu organismi tööd. 

 

 

Hüpertüreoosi korral ehk siis ületalitluse korral hakkab kilpnääre tootma liiga palju hormoone, rikkudes seega organismi normaalset funktsioneerimist. 

Millised toiduained aitavad kilpnäärme alatalitluse korral? 

Lisaks arsti poolt välja kirjutatud ravimitele, võib kilpnäärme alatalitlust kontrolli all hoida ka õige toitumise ja piisava vee joomisega. Katsu süüa rohkem mahetoitu. 

Lisaks on sul vaja jälgida, et su organism saaks piisavalt: 

  • Joodi : rasvane kala, mereannid, jodeeritud sool, kalatooted
  • B12 vitamiin : täisteravilja tooted, munad, rupskid
  • Seleen : rasvane kala, linnuliha, Brasiilia pähklid, Shiitake seened
  • D vitamiin : sojapiim, margariin


Kommentaare ei ole