{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas kaotada kaalu peale 40-ndat eluaastat

Foto : unsplash / Geert Pieters    Peale 40-ndat eluaastat o...

Foto : unsplash / Geert Pieters

 

 Peale 40-ndat eluaastat on palju raskem normaalset kehakaalu hoida ja üleliigsetest kilodest vabaneda. Mida vanemaks me saame, seda aeglasemaks muutub ainevahetus. 

Keha hakkab vähem väljutama ja rohkem ladustama. Sellega kaasneb kaalutõus ning muutused kehakujus. Eriti just naiste puhul paistab see silma. 

Erinevalt meestest, peavad naised leppima bioloogiliste mõjutustega. 


Miks hakkab kaal kogunema just peale 40-ndaid eluaastaid? 

Vanusega kaasnev väsimus mängib siin suurt rolli ja see põhjustabki kaalutõusu. Väsimus on suurem ja selle tõttu ei liigu me enam nii palju, kui varem ning tänu sellele väheneb energiakulu. 

 

 

Ka põhiainevahetus muutub aeglasemaks. See omakorda tähendab, et puhkehetkel põletab keha vähem kaloreid, kui ennem. Teadlaste sõnul muutub põhiainevahetus 2% aeglasemaks iga lisandunud 10 aastaga peale 40-ndaid eluaastaid. 

Arvesse tuleb võtta ka bioloogilisi nähtusi, mille tõttu just naistel on selles vanuses raske oma kehakaalu säilitada. Kaalutõus kaasneb sageli ka menopausiga. Menopausi ajal vallandub hormonaalne tasakaalutus: östrogeenide ja testosteroonide tase langeb järk-järgult ning selline hormoonide kõikumine võib tuua kaasa suurenenud söögiisu, millega kaasneb paratamatult kaalutõus. 

Toitumisspetsialistidel on aga mõned nõuanded, mis aitavad 40+ vanuses naistel kaalu kaotada.

 

Foto : unsplash / fotografierende

 

1. Pea dieedipäevikut

See võimaldab sul pidada järge, hoida silm peal oma toitumisel, kaalu langusel ja - tõusul ning mitte kaotada silmist soovitud eesmärki.

Uuringud on näidanud, et just need inimesed, kes pidasid dieedi ajal päevikut, suutsid kaotada 50% rohkem kaalu, kui need, kes seda ei teinud. 

 

2. Käi iga päev jalutamas

Isegi, kui sa oled väsinud ja ei viitsi. Sunni ennast liikuma selleks, et end vormis hoida ning  põletada maksimaalselt kaloreid. 

Kõndides 5km/ tunnis, põletad sa keskmiselt 240 kalorit tunni ajaga!

 

3. Tee jõutreeningut

Hantlite või muu raskusega jõutreening aitab muuta ainevahetust kiiremaks ning seega põletab su keha veelgi rohkem kaloreid. Miks teha jõutreeningut? Sest see aitab lihaseid üles ehitada. Mida suuremad on su lihased, seda rohkem vajavad nad energiat funktsioneerimiseks ja seda rohkem kaloreid nad põletavad.

 

 

 

4. Kokteilide asemel joo punast veini

Kokteilid on küll ahvatlevad aga sisaldavad liiga palju kaloreid. Kokteilid on täis kiirelt imenduvat suhkrut. Punane vein sisaldab palju vähem kaloreid. Lisaks sellele on teaduslikult tõestatud, et punane vein aitab kaalu kaotada. Punane vein sisaldab sellist polüfenooli nagu resveratrool, mis toimib loodusliku rasvapõletajana, alandades rasva kogust organismis. 

 

5. Ära lisa suhkrut ega magusaineid kohvi ja tee sisse

Teadlased on tõestanud, et regulaarne magusainete tarbimine on otseselt seotud ülekaalulisusega.

Foto : unsplash / bruce mars

 

 

6. Maga vähemalt 8 tundi igal öösel

Magamine aitab kaalust alla saada. Teadlaste sõnul põletab keha 45 kalorit tunnis magamise ajal. 8 tunnise une ajal põletame me seega 360 kalorit! Peale 40-ndaid eluaastaid tuleks seda eriti arvesse võtta ja ära kasutada. Lisaks sellele on uuringud näidanud, et vähene magamine on seotud ülekaalulisusega.  

 

7. Ära söö hilja õhtul

Hiline söömine tõstab ülekaalulisuse riski. 

 

8. Toida oma soolestikku

Toitumisspetsialistid soovitavad hoolitseda oma soolestiku eest, tarbides rohkelt prebiootikume sisaldavaid toiduaineid. Nii parandad sa oma seedesüsteemi ja aitad reguleerida hormoone.  


9. Söö rohkem omega-3 rasvhappeid

Omega-3 aitab kaalust alla saada. Seega söö avokaadosid, avokaadoõli, pähkleid, kalaõli, lõhekala jne.

 

10. Joo rohelist teed

Ka roheline tee aitab liigsetest kilodest kiiremini vabaneda. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 


 



 

 

 

 

 

 



 

 


Kommentaare ei ole