{ads}

HIDE

Viimased

latest

3 suuremat viga manipulaatoritega suheldes

  M anipulaatoritega suheldes võib ühel hetkel tekkida soov päästa ja muuta mürgist suhet ent tavaliselt lõppevad kõik sellised k...

 Manipulaatoritega suheldes võib ühel hetkel tekkida soov päästa ja muuta mürgist suhet ent tavaliselt lõppevad kõik sellised katsetused läbikukkumisega.


Esimene soov, mis tavaliselt tekib, on soov manipulaatorit muuta.

Manipulaatoritel - on siis tegemist naiste või meestega - on üks iseärasus : nemad ei ole mitte kunagi mitte milleski süüdi. Järelikult ei muuda nad ennast ja jäävad ikka manipulaatoriteks.

Sellepärast on mõttetu ja utoopiline oodata mingitki muutust nende poolt.

Samuti pole mõtet neile selgeks teha, et neil on mingi probleem või et nad peavad arsti poole pöörduma. Manipulaator ei tunnista iialgi, et tema on probleemi põhjustaja, tal jätkub selleks piisavalt jultumust. Manipulaator ei tunnista samuti, et ta vajab psühholoogilist abi.

Sellepärast ära kaota oma aega ja energiat sooviga teda muuta. Lapsest saadik on manipulaatorid olnud erinevate mõjutuste all, mis on välja kujundanud nende käitumise. Täiskasvanuks saades on manipulaatori isiksus kinnistunud ja jääb samasuguseks ka kümmekond aastat hiljem.

Seega ära tee endale valesid lootusi ja ära oota, et manipulaator end muudab ja muutub täiesti erinevaks inimeseks, kellega on tore ja kerge suhelda. Seda ei juhtu isegi, kui ta lubaks, et muudab oma käitumist ja pingutab.

Sinu suhe manipulaatoriga muutub ainult siis, kui sa hakkad iseenda kallal töötama. Kui sa ei reageeri või kui sa lased tal karistamatult teha, siis aja möödudes hakkab olukord hullemaks minema.

Sama asi on siis, kui sa talle survet avaldad, siis hakkab ta sinuga veelgi rohkem manipuleerima. Sa pead kohandama oma suhtlemist temaga selleks, et muuta tema käitumist ja hoiakut sinu suhtes.

Tahad sa seda või mitte, sul ei ole absoluutselt mingit kontrolli manipulaatorite suhtes. Sa ei tohi endale võtta eesmärgiks tema isiksust muuta vaid pigem realiseerida omaenda õnne saades ise paremaks inimeseks.

 

 

 

 



Teine viga manipulaatoritega suheldes on Karpmani kolmnurka lõksu langemine.

Manipulaatorid on väga osavad sind enda mänguga kaasa tõmbama. Ja seega on tegu rollimängudega, mida on kirjeldanud psühholoog Stephen Karpman.

Mängides ohvrit lükkavad manipulaatorid sind päästja rolli enese peale võtma. Kui sa oled empaatiline ja hea inimene, siis võib sul tekkida soov manipulaatoreid päästa. Aga tegelikult langed samanipulaatori püstitatud lõksu.

Manipulaatorid tekitavad meelega konflikte ja tülisid tõugates sind viimase piirini ja soovides, et sa kannatuse ja külma vere kaotaksid. Sina vihastad ja seega oled sina halb inimene (ilma seda tahtmata). Ja manipulaator heidab seda sulle ette.

Manipulaator on nagu teerull, mis purustab kõik mis on ta tee peal ees. Kui sa teda ründad, kritiseerid või katsud teda juhtida, siis muudad sa olukorda ainult halvemaks. Sul pole mõtet talle moraali lugeda, ta ei saa nagunii mitte millestki aru ja see on ette kaotatud võitlus.

Lõpuks, pidevalt sulle haiget tehes tõukavad manipulaatorid sind ohvri rolli mängima. Ja see on kõige suurem viga, mida nendega teha.

 

 

 

 



Miks? 

Sest sealt tulenevad neli viga:

Esimene viga on proovida manipulaatoreid sundida jääma tagakiusajateks või päästjateks. See kestab täpselt niikaua, kui sina ohvrit mängid: "Ta tegi mulle..." , "Ta on minu peale pahane."

Teine probleem on tunda end võimetuna ja suutmatuna sellest olukorrast välja tulla niikaua, kuni sa oled ohver. Ohver ei võta enda peale ometi hädavajalikku vastutust ja ütleb alistunult:  "Ma ei ole ju süüdi..." , "Mina ei teinud ju midagi..."

Kolmas probleem seisneb selles, et pidevalt kaevates keskendud sa edasi oma õnnetustele, mis taksitavad sind lahendust leidmast: "See on kord nii, ma ei saa sinna midagi teha." , "Nagunii lootust ei ole."

Ja neljas probleem seisneb selles, et aeg muudab sind alatiseks ohvriks, kergeks saagiks, kes tõmbab tulevikus ligi kõiki teisi manipulaatoreid.

Kolmas viga on lasta manipulaatoril vabalt ja karistamatult tegutseda, kannatada edasi ja leida talle vabandusi. 

Kui manipulaator, kellega sul tegemist on, on sinu pere liige või ülemus, kui sa teda palju armastad või kui sa tunned haletsust tema vastu, siis võib sul olla kalduvus lasta tal segamatult tegutseda ja leida talle vabandusi.

"See pole tema süü."

"Tal oli raske lapsepõlv."

"Ta ei anna endale aru sellest, mis ta teeb."

"Tema vanemad olid ka raske iseloomuga."

Seda probleemi on lihtne mõista: mida rohkem vabandusi sa talle leiad, seda suurem on tema võim sinu üle. Mida rohkem võimu sa talle annad, seda rohkem eneseväärikust ja -kindlust sa kaotad.

 

 

 

 



Mida sa võiksid teha, et takistada manipulaatoril vabalt ja segamatult tegutseda? 

Esiteks on tähtis öelda talle kindel "EI". Sa pead panema talle piiri, väljendades ennast selgelt ja kindlalt. Ja kõike seda ilma vähimagi selgituseta.

Niipea, kui manipulaator paneb sind endas kahtlema, süüdi tundma või on sinu vastu austusetu, paneb sind end halvasti tundma ja süüdistab sind, pead sa talle ütlema: "Aitab!". Sa ei tohi tema kapriisidele ja nõudmistele alla anda.

Ära unusta, et manipulaatoritel ei ole piire. Täpselt nagu lastele, peab neile pidevalt meelde tuletama piire, millest nad ei tohi üle astuda.

Teiseks ei tohi mitte iialgi leida nende halvale käitumisele vabandusi. Manipulaatorid tel on kalduvus sulle haiget teha oma halva käitumisega ja muutuda heaks järgmisel hetkel paludes, et sa talle andestad.

Ta alavääristab sind ja sina annad talle alati andeks. See on manipulaatori strateegia, kes sulgeb sind mürgisesse suhtesse, sest iga kord, kui ta on jälle hea ja sina talle andestad, saab tema rohkem võimu sinu üle ja sina kaotad rohkem eneseusaldust ja iseseisvust.

Ja mis kõige tähtsam: ära lange tema lõksu ja ära usu, et ta muudab ennast. Sest kõik hakkab jâlle otsast peale.

 Järgmine kord pane tal suu kinni.Isegi, kui sa ei taha talle haiget teha, sest sa oled hea, sõbralik, aus ja lojaalne aga sa pead tegema kõik, mis vaja, et teda rahustada, enne, kui olukord veelgi hullemaks muutub.

Sa tead, et ta ei väärtusta sind sellisena, nagu sa oled ja et teie suhe võiks olla palju parem, kui see inimene lõpetaks su elu mürgitamise, manipuleerimise ja alandamise.

Järgmine kord, kui sa teda kohtad, pane ta suu kinni intelligentsel ja rahulikul moel. Ilma vägivallata ja vihata.

Sa tead, et sul ei jää muuda üle, sest see on sinule ja ka temale vajalik ning kasulik.





Kommentaare ei ole