{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida süüa selleks, et 100-aastaseks elada?

  J aapanlased on kuulsad oma pikaealisuse poolest. Lõuna-Jaapanis asub üks saar nimega Okinawa, mille elanike seas on...

 

Jaapanlased on kuulsad oma pikaealisuse poolest. Lõuna-Jaapanis asub üks saar nimega Okinawa,
mille elanike seas on palju rohkem saja-aastaseid, kui näiteks Euroopas. Ja pealegi on tegu saja-aastastega, kes on veel täis energiat ja heas vormis. Okinawa saare elanikke kimbutavad vanusega kaasas käivad haigused vähem, samuti on ei ole neil diabeedi- ega ülekaalulisusega probleeme. Ja see kõik pole sugugi seletatav geenidega! Okinawa saare elanikud on sisse tulnud Brasiiliast ja maha jätnud oma vanad harjumused, mille tõttu nende eluiga on pikenenud 17-aasta võrra. Kogu maailma teadlased teevad uurimistöid nende eluviisi ja selle kohta, mida nad oma taldrikule panevad.

Jaapanlased armastavad kergeid eineid. Nad söövad aeglaselt, nautides iga suutäit ja lõpetavad söömise õigel ajal, kui magu on alles kolmveerandikust täidetud. Tulemuseks kulutavad nad 1800 kalorit päevas võrreldes 2500 kaloriga, mida kulutavad ameeriklased. Teadlaste arvates just see loomulik kaloritevähesus ongi seletus nende pikaealisusele.

Euroopa inimeste eluiga kahaneb iga aastaga ja peamiseks põhjuseks peetakse töödeldud toiduainete söömist.
 
 
 
 
 
 


Mida süüa, et kaua elada? 

Puu- ja köögivilju ja eriti küüslauku!

Miks? Sest kõik puu- ja köögiviljad on väga kasulikud tervisele ja eriti just laugulised, mis kaitsevad organismi. Puu- ja köögiviljad sisaldavad polüfenoole, mis aitavad organismi kaitsta. Tsitruselised kaitsevad südame-veresoonkonda, seega on nad eriti head just vanemas eas inimestele. Samuti sisaldavad tsitruselised palju mineraale, vitamiine ja ooligo-elemente. Ära unusta tarbida mahepuuvilju ja -köögivilju. Laugulised on väga tugeva põletikuvastase toimega ja neid tuleks tarbida igapäevaselt.

Pähklid hoiavad haigused eemal.

Pähklid on tervisele kasulikud, sest nad sisaldavad mangaani, antioksüdante, kaltsiumi ja eriti oomega-3. Omega-3 on suurepärane vahend, mis aitab krooniliste haiguste vastu võidelda.

Kalad sisaldavad palju omega-3. Kalad on ainsad tegelikult ainsad loomsed toiteained, mis on tervisele kasulikud ja aitavad hästi vananeda, just nimelt tänu sellele, et nad sisaldavad palju omega-3.
 
 
 
 
 
 
 


Kiduainete saamiseks - teravilju.

Teraviljad sisaldavad palju kiudaineid. Kogu elu jooksul on aga oluline kanda hoolt oma mikrobioota ja seedefloora eest, mis vanusega nõrgeneb.

Ent siinkohal tuleb olla ettevaatlik, sest teraviljade baasil valmistatud toiduained ei ole alati tervisele kasulikud. Eelista täistera tooteid.

Joo piisavalt vett.

Sest vanusega janu tunne hakkab kaduma ja tekib organismi deshüdratatsiooni risk. Ära unusta, et soovitatav on juua filtreeritud vett, sest mineraalvesi võib tekitada mineraalide ülekoormuse organismis.

Antioksüdantide saamiseks - tee.

Nagu kõik taimed, sisaldab ka tee polüfenoole ja eriti just katehhiine, mis on ühed tugevamad antioksüdandid ja mis aitavad kaitsta südant.  Ka tee puhul kasuta maheteed.

Punane vein.

Mõõduka tarbimise korral aitab punane vein kaitsta südant aga seda ainult juhul, kui tarbida üks klaasitäis eine kohta.

Mida tuleks vältida? 

Töödeldud toitu: krõpsud ja küpsised on valmistatud halbade küllastunud rasvhapetega. Poolfabrikaadid on eriti suured rämpstoidud, lisaks sellele sisaldavad nad liigses koguses suhkrut. Küllastunud rasvhapped on halva kolesterooli tekitajad.

Liha. Kõik valgud ja loomsed rasvad on mürgised. Vahetades nad taimsete valkudega kahaneb haigusterisk märkimisväärselt. Ideaalne oleks piirata punase ja ka valge liha söömist kahe kuni kolme korrani nädalas. Liigne lihasöömine tõstab sooleflooras vähiriski, nagu tõestavad seda uuringud.

Mida siis süüa selleks, et elada saja-aastaseks? 

Palju rohelist salatit, eelistada kohalikke tooteid, sest tuhandete aastate jooksul on meie organism kohanenud meie endi kohalike toodetega. Köögivilju, kuivatatud läätsed, oad ja herned, täisteraviljad, kala ja aeg-ajalt liha. Magustoiduks valige puuvilju, kui sulle meeldivad koogid, siis eelista neid, mis on kodus valmistatud ja täisterajahust.
Tassitäis kohvi päevas aitab vähendad vähiriski!





Kommentaare ei ole