{ads}

HIDE

Viimased

latest

Head uut aastat Marss!

Foto : pixabay      7. veebruaril 2021. aastal algas punase...

Foto : pixabay

 

 

 7. veebruaril 2021. aastal algas punasel planeedil aasta 36!

Kuidas määratakse kindlaks Marsi kalendrit? Millised erinevused on ühel Marsi aastal võrreldes Maaga? 

 

Marsi peal algas uus aasta. 7. veebruaril jõudis punane planeet oma 36ndasse aastasse, vahendab Euroopa Kosmoseagentuur. Ja selle puhul tuleks meenutada, kuidas mõõdetakse Marsi aastat. Nii nagu Maa, tiirleb ka Marss ümber Päikese. 

Planeet Marsi peal ei ole ühe aasta pikkus mitte 365. päeva vaid 687 Maa päeva. Seega läheb Marsil kaks korda rohkem aega selleks, et päikesele tiir peale teha, võrreldes Maaga. Teiste sõnadega võib öelda, et Marsi peal elades oleksid sa palju noorem (sest sinu praegune vanus oleks jagatud 1,88-ga). Marsi peal elades tähistaksid sa oma sünnipäeva iga 23. kuu tagant. 

 

 

 

 

Marsi ööpäeva kutsutakse sol'iks (tegemist on ajaga, mida planeet vajab pöörlemiseks). Marsi ööpäev kestab 24 tundi ja 39 minutit.

Marsi kalender on aga üks kõige uuematest, mida Maa peal kasutatakse. Loomulikult ei ole Marsil ainult 36-aastat. Lihtsalt Marsi aastaid hakati arvutama aastast 1955. Ja selle arvestuse järgi oli Marsi esimene aasta 11. aprillil 1955. See esimene Marsi aasta sattus kokku hiiglasliku tolmutormiga, mis leidis aset aasta teisel poolel (1956. aastal Maa peal). Ja peale seda hakati Marsi uut aastat tähistama kokkuleppe järgi 1. märtsil, vahendab Euroopa Kosmoseagentuur.

Lisaks sellele erinevusele, kuidas mõõdetakse aastaid nii Marsi, kui Maa pea, leidub veel ka teisi erinevusi. Näiteks Marsil on ka 4 aastaaega: talv, kevad, suvi ja sügis. Aga erinevalt Maale, ei ole Marsi aastaajad sama pikkusega. Kevad on kõige pikem periood, mille pikkuseks on 194-ööpäeva ja sügis kõige lühem aastaaeg, kestes vaid 142-ööpäeva.

Kommentaare ei ole