{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas enda ja teistega paremini läbi saada?

unsplash @christinehupephoto "Olla sõbralik, see tähendab olla meeldiv, teha nii, et teised tunnevad end sinuga koos olles hä...



unsplash @christinehupephoto
"Olla sõbralik, see tähendab olla meeldiv, teha nii, et teised tunnevad end sinuga koos olles hästi ja teretulnud, tunnevad, et sa soovid nendega koos olla, et nad on mõistetud ja hinnatud." kirjutab kuulus psühholoog Guy Winch 'Psychology Today' lehel.

Siin on ära toodud 10 soovitust selleks, et iseenda ja teistega paremini läbi saada:

1.  Kuula paremini teisi inimesi

Inimestele meeldib, kui neid kuulatakse. Katsu keskenduda sellele, mida inimene sulle ütleb, selle asemel, et mõtelda sellele, millest sa ise rääkida tahad kohe, kui teine inimene lõpetanud on. Näita välja, et see sind huvitab ja et sa kuulad (noogutades kaasa jne).

2. Ole kaastundlik ja toetuv

Selle asemel, et teise inimese muredele ("Ma pidin terve nädalavahetuse tööl käima,") vastata lõbusalt ("No siis saad sa varsti rikkaks!"), on parem teisele kaasa tunda ja teda mõista ("Siis pead sa tõesti väsinud olema!"). Kui keegi räägib sulle millestki, mida ta tegi, siis õnnitle ja kiida teda siiralt. Kui ta räägib sulle millestki, mis talle ei meeldinud, siis katsu teda mõista. Kui keegi räägib sulle mõnest erakordsest asjast, mida ta nägi, siis ole tema üle rõõmus.

3. Näita välja oma huvi

See on see punkt, millest paljudel puudu jääb. Kui keegi on eksamit sooritamas, siis küsi temalt, kuidas tal läks. Kui sa tead, et keegi oli puhkusel, siis küsi temalt, kuidas ta puhkus möödus. Kui ta laps oli haige, siis küsi temalt, kuidas ta lapsel läheb.

4. Leia ühine punkt

Inimesed seovad end nende inimestega, kes neile sarnanevad või kellel on samad huvialad või jagavad nad samu arvamusi. Kui sa kohtud inimestega, keda sa ei tunne või kellega sa kohtud esimest korda, siis katsu leida, mis teil ühist on: hobid, filmid, raamatud, arvamused, etendused, muusika, mood, puhkused või midagi muud.

5. Kasuta kehakeelt

Käepigistus peab olema kindel ja tugev, loo silmside, naerata, seisa või istu avatud hoiakus (näiteks käed küljel, mitte risti rinnal) ja kui teine inimene räägib, siis anna märku näiteks noogutades, et sa teda kuulad. Kehakeelt registreerime me tavaliselt alateadvuslikult, mitte teadvuslikult. Aga sellel on suur mõju edaspidises suhtlemises ja sellest sõltub, millise mulje me teisele inimesele jätame.

6. Pane telefon ära

Pane telefon taskusse või kotti rääkides teise inimesega. Kui sa oled lauas, siis keera telefon teistpidi vähemalt. Pilgu heitmine oma telefonile - millest on keeruline hoiduda, kui telefon on su kõrval ja käeulatuses - on märgiks, et sa ei kuula päriselt teist inimest ja et su mõtted on hajevil.

7. Liigne negatiivsus

Kindlasti ära hakka kohe esimesel kohtumisel hädaldama, kui raske sul on ja kui halvad kõik on. Ära räägi ka sellest, kui mingi film sulle ei meeldinud. Liigne negatiivsus tõrjub teisi sinust eemale. Kui sa tahad teistega hästi läbi saada, siis katsu paista võimalikult positiivne, ka siis, kui sul on sel hetkel halb tuju. Ole positiivne aga sina ise, ilma liialdamata. Katsu rääkida asjadest, mis võimaldavad sul jääda positiivseks ka siis, kui sul on halb tuju.

8. Ära räägi liiga palju

Võib-olla meeldib sulle palju rääkida aga teised tahavad ka sõna võtta. Katsu kontrollida oma sõnadevoolu võrreldes teise inimesega. Inimesed panevad kohe tähele seda, kui tasakaal on mingis kohas paigast ära ja nad ei suhtu sellesse heatahtlikult, isegi, kui sel hetkel võib tunduda, et neile su jutustused meeldivad.

9. Väldi niipalju, kui võimalik, igasuguseid erimeelsusi ja lahkhelisid

Ära hakka kohe otsima lahkhelisid ja oma arvamust teistele peale suruma. Kui kellelegi meeldib mõni film sellepärast, et see paneb teda elu üle järele mõtlema, siis ära hüüata imestunult: "Tõesti või? Minu jaoks oli see nii igav film!". Parem ürita seda konstruktiivselt sõnastada: "Mulle oleks meeldinud, kui nad oleksid põhjalikumalt käsitlenud sõpruse teemat."

Inimesed hindavad neid, kes jagavad nendega nende maailmavaadet, seega ära otsi põhjuseid lahkheliks, muidugi juhul, kui küsimus pole sinu jaoks tõesti tähtis ja oluline. Ja ka siis katsu seda teha võimalikult leebelt ja heatahtlikult.

10. Ära uhkusta liiga palju

Kui kõne alla tuleb teema, kes on püüdnud kõige suurema kala, siis sa võid uhkustada, sul on selleks õigus. Aga muidu katsu mitte rääkida sellest, kui tore, ilus ja edukas sa oled. 




Kommentaare ei ole