{ads}

HIDE

Viimased

latest

Tahad kiiresti kaalust alla saada? Siin on sulle vajalikud nõuanded, kuidas vabaneda üleliigsetest kilodest lõplikult ja ilma tervist ohtu panemata

unsplash @ Bill Oxford Kas sa tead, millisel põhjusel sa ei suuda liigsetest kilodest vabaneda, mis peitub tegelikult su kaalu tõu...


unsplash @ Bill Oxford

Kas sa tead, millisel põhjusel sa ei suuda liigsetest kilodest vabaneda, mis peitub tegelikult su kaalu tõusu taga ja kuidas vabaneda nendest üleliigsetest kilodest tervislikult ja lõplikult.

Teoreetiliselt on kõik lihtne ja kerge: jälgi, mida sa suhu paned ja liigu palju.

Tegelikkuses aga asjad nii lihtsad ei ole.

Isegi, kui sa järgid mõnda kaalujälgimise programmi täpsete ettekirjutuste järgi ja teed regulaarselt trenni: alguses kaotad sa paar kilo ja siis jääb su kaal lihtsalt seisma ja ei liigu enam.

Ilmselt on seda ka sinuga juhtunud, et kui sa teed kõike nii nagu vaja, oodatuid tulemusi sa pole saanud. Ja see ajab ju meeleheitele! Kahjuks juhtub seda aga üsna sageli.

Kõigepealt ei maksa unustada, et liigsetest kilodest vabanetakse järk-järgult ja ainult nii võid sa olla kindel, et kaotatud kilod kohe tagasi ei tule.

Vastupidisel juhul kaotad sa lihaseid rasva asemel aga sina tahad ju rasva kaotada ainult.








Kaloritemüüdi lõpp


Uuringud on näidanud mitmel korral, et kalorite lugemine ei aita lõplikult üleliigsetest kilodest vabaneda.

Sest kalorite vähendamise teooria on lihtsalt vale. Liigne kalorite tarbimine ei tekita ülekaalulisust, seega päevase kaloritekoguse vähendamine ei aita kiiresti kaalust alla saada.

Kõige tähtsam küsimus on hoopis see: kas kõik kalorid põhjustavad kaalu tõusu?

Näiteks oliiviõli: kas ta tekitab samasuguse reaktsiooni ainevahetuses, kui suhkrukalorid?

Vastus on sellele loomulikult ei. Need kaks toiduainet on liiga erinevad, et neid saaks võrrelda.

Suhkur tõstab veresuhkru taset ja see on signaaliks pankreasele, et ta peab eritama piisavalt insuliini selleks, et normaliseerida veresuhkru taset.

Oliiviõli aga imendub peensooles ja jõuab edasi maksa, tekitamata märkimisväärses koguses veresuhkru ega insuliini tõusu.

Seega tekitavad mõlemad toiduained täiesti erineva metaboolse ja hormonaalse reaktsiooni kehas.


Mis siis põhjustab seda kaalu tõusu? 

Ülekaalulisus ei ole põhjustatud liigsetest kaloritest, vaid kaalutõusust, mille põhjuseks on hormonaalse tasakaalu puudulikkus.

Hormoonid on keemilised sõnumitoojad, mis reguleerivad erinevaid kehas aset leidvaid süsteeme ja protsesse nagu söögiisu, rasvade ladestumine ja veresuhkur.

Aga millised hormoonid on vastutavad ülekaalulisuse eest?

Leptiin. Tegemist on näljahormooniga, mida toodetakse rasvkoes. Leptiin on peamine keharasva reguleerija, mis ei ole aga kehakaalu määrava toimega.

Greliini võiks süüdistada ülekaalus, sest tema ongi näljatunde põhjustajaks ja greliin toetab ka rasva kuhjumist kõhu piirkonda. Samuti sellised hormoonid nagu seedetrakti peptiidid YY ja koletsüstokiniin, mis tekitavad küllastustunnet aga ka need hormoonid ei määra lõplikku kehakaalu.

Sest hormoon, mida kahtlustatakse kaalutõusus, peab läbima testid, see tähendab, kui teda süstida inimestele, siis peaksid nad kaalus juurde võtma. 

Seega need hormoonid ei ole süüdi kaalu tõusus, süüdi on aga sellised hormoonid, nagu insuliin ja kortisool.



Insuliin

Liige kõrget insuliinitaset on juba ammu seostatud ülekaalulisusega: ülekaalulise inimese kõhunääre eritab palju rohkem insuliini, kui normaalkaalus inimese oma. 

Normaalkaalus inimeste insuliini tase normaliseerub üsna ruttu peale söömist, ülekaalulistel inimestel jääb tase aga kõrgeks. 

Teadustöö aga, mis viidi läbi 8-aasta jooksul "San Antonio Heart Study" uurijate poolest, tõestas, et insuliini kõrge taseme ja kaalu tõusu juures on otsene seos. 

Ja see pole mitte juhuslik, sest insuliini resisdentsusel on väga oluline osa ülekaalulisuse juures.

Kui insuliin on peamine kaalutõusu põhjustaja, siis peaks ta loogiliselt olema proportsionaalne manustatud insuliini kogusega. 

Üks teine samalaadne uuring tõestaski, et need inimesed, kes said kõrge annuse insuliini, võtsid keskmiselt 4,5 kilo juurde võrreldes nendega, kes manustasid väiksema annuse insuliini.

Nüüd, kus kõrge insuliinitaseme ja ülekaalulisuse vahel on seos selgeks tehtud, võime me järeldada, et mida kõrgem on insuliinitase, seda rohkem kaal tõuseb.
unsplash @ Tjought catalog

Kortisool

Kortisooli kutsutakse ka stressihormooniks, mida aju reguleerib ohu korral. Üldiselt valmistab see hormoon sind ette kas võitluseks enesekaitse pärast või põgenemiseks.

Kortisooli vabanemise korral, parandab ta märkimisväärselt veresuhkru vastuvõtlikkust, mis tagab lihastele energiat. Ja see on väga vajalik, et aidata meil joosta ja ohtu vältida. 

Kogu vajalik energia on juhitud stressi põhjustava sündmuse vältimiseks.

Ja kui sa oled sellest olukorrast välja tulnud, hakkab aju taastama ruttu tasakaalu, et su suhkrutase normaliseeruks võimalikult kiiresti.

Meie keha saab kergesti hakkama lühiajalise kortisooli ja veresuhkru tõusuga. Pikemas perioodis hakkab see aga probleeme tekitama.

Ent kortisooli pikemaajaline stimuleerimine stressirohkes olukorras tõstab veresuhkru taset ja seega ka insuliini. Insuliini tõusul on aga oluline roll kaalutõusu juures.

Kroonilise stressi puhul võib veresuhkru tase jääda pikemaks ajaks kõrgeks, vallandades insuliini eritumise. 

Seega, mida paremini sa suudad oma stressi kontrollida, seda kergemini suudad sa alandada insuliini taset ja vabastada end peamisest kaalutõusu põhjusest.






Insuliiniresistentsus


Insuliiniresistentsus tekib siis, kui rakud muutuvad vähem tundlikumaks selle hormooni suhtes. Kui maksa-, lihaste- ja rasvarakud ehk siis glükoosi vajavad rakud hakkavad insuliini kontrollivale mõjule vastu ja ei võta glükoosi nii hästi vastu rakkudesse nii, et see jääb verre.

Insuliini resistentsuse korral hakkavad kõhunäärme rakud eritama insuliini rohkem (hüperinsulineemia) ja võivad muutuda näärmele koormavaks.

Insuliini tootmine muutub seega puudulikuks ja veresuhkru tase veres liiga kõrgeks (hüperglükeemia).

Seda on lihtne seletada, mida rohkem ja pikemal perioodil insuliini eritumine kestab, seda paremini keha selle omaks võtab, luues sellega resistentsuse.

Seega tead sa nüüd, et insuliin tekitab insuliiniresistentsuse. Aga insuliiniresistentsus vallandab samuti tugeva insuliini eritumise.

Mida kõrgem on insuliinitase, seda suurem on resistentsus. Ja mida kõrgem on resistentsus, seda kõrgem on insuliinitase.

See tekitab nõiaringi, üks element viib teiseni, kuni insuliinitase on tõugatud äärmuseni. Mida kauem see tsükkel kestab, seda hullemaks olukord läheb ja selle tõttu on liigsetest kilodest nii raske ajaga vabaneda.

Inimestel on tunne nagu oleks tegemist nõiaringiga, sest aastakümnete jooksul on nende kehades tekkinud märkimisväärne insuliiniresistentsus.

See resistentsus tekitab kõrge insuliinitaseme sõltumatult inimese toitumisharjumustest.

Isegi siis, kui sa muudad oma toitumisharjumusi, resistentsus hoiab ikkagi su insuliinitaset kõrgena.

Kokkuvõttes: rikkalik toidulaud, mis tekitab insuliiniresistentsust, võib viia ülekaalulisuseni.






Miks sa ei suuda kaalu kaotada kergelt? 


Kaalu kaotamine on suur töö aga tulemus on igati pingutust väärt: boonusena parandad sa oma südame tervist, saad energiat juurde ja ilusa keha.

Ent põhjus, miks paljud ei suuda kiiresti kaalu kaotada, on järgmine:

1 - Sul on ebareaalsed ootused kaalu kaotamise suhtes

Selleks, et kaalu kaotada korralikult, pead sa seadma endale reaalsed eesmärgid ja mitte panema oma tervist ohtu.

Ja ole kannatlik. Su liigsed kilod ei tulnud üleöö, seega ära oota, et nad ka üleöö kaovad. Isegi kuu ajaga ei saa sa oma keha endisesse vormi. Sul on vaja aega ja kannatlikkust. 

Samal ajal võid sa ka märgata, et su kaal ei kao aga su keha muutub ikkagi hoolimata kaalunumbrist, mis ei liigu sama ruttu, kui sa seda sooviksid. 

Enamik kaale ei näita kehas olevat veekogust, kaotatud rasva ega lihaseid, mida sa keha treenides oled saanud.

2 - Sa ei söö piisavalt
unsplash @ Charles Deluvio

Madala kalorsusega dieedid ei arvesta seda, et toit on energia allikaks. 

Kõik kalorid, sealhulgas süsivesikud ja lipiidid on vajalikud selleks, et elada ja hingata... rääkimata tervislikult kaalu kaotamisest.

Selleks, et tervislikult kaalu kaotada ja üldse tervislikumalt toituda, peavad tarbitud kalorid tulema tervislikest süsivesikutest, valkudest ja lipiididest.

Lisaallikateks vali rafineerimata süsivesikud (aed- ja puuviljad näiteks), mis on olulised energiataseme alalhoidmiseks selleks, et sa saaksid liigutada ja tegutseda.

Süsivesikutes olevad kiudained aitavad sul samuti hoida täiskõhutunnet ja hoida ära näksimist, mis pole sugugi tervislik.

3 - Ära tee ainult kardio treeningut

Tavaliselt, kui keegi on otsustanud kaalu kaotada ja tahab kiireid tulemusi saada, siis hakkab ta trenniga tegelema. 

Uuringud on aga näidanud, et kehakaal langeb kiiremini ja paremini, kui kardio asemel teha rohkem jõutreeningut. 

Üks uuring, mis viidi läbi "Harvard School of Public Health" teadlaste poolt, tõestas, et need, kes tegid päevas 20-minutit jõutreeningut, kaotasid kiiremini kõhuümbruse rasva, kui need, kes piirnesid ainult kardio treeninguga. 

Isegi tervisliku toitumise juures kaalu kaotamise eesmärgil, tagades vajaliku valkude koguse, ei kaota sa ainult 100% rasva aga ka lihast.

Rasvavaese toidu söömine aga võib aeglustada ainevahetust.

4 - Sa viid sisse radikaalsed ja kiired muutused oma eluviisis

Toitumisharjumuste muutumine nõuab natuke aega.

Uue dieediga alustamine aga nõuab uute toiduainete ostmist ja varumist, uute retseptidega katsetamist ja sisseõpitud harjumuste muutmist õhtuti töölt koju tulles, samuti pidevat võitlust iseendaga, kui tekib soov näksida või midagi head süüa. 

See võib olla alguses üsna väsitav ja kurnav. 

Selle tõttu on soovitatav teha muutusi vähehaaval, näiteks: 

• süüa iga einekorra kõrvale rohkem aedvilju (palju rohelist)

• teha rohkem trenni

• vaadata enne ostmist, mida erinevad toiduained sisaldavad

• juua rohkem vett

• lifti asemel minna trepist üles

• jalutada veerand tundi peale iga söögikorda

• süüa vähem kord päevas rahulikult ja korralikult

unsplash @ Louis Hansel

Kas liiga kiire kaalukaotus võib olla ohtlik? 


Mitmed erinevad kaalujälgimise programmid lubavad kiireid tulemusi üsna lühikese ajaga. 

See võib tunduda üsna ilus, et olla tõsi, kui sa loed: "Kaota 10 päevaga 10 kilo! "

Aga kas see on võimalik? Ja kui see ka oleks, mida see tervisega teeb? 


Kui ruttu sa kaalu võid kaotada? 


Enamik inimesi, kes on otsustanud oma üleliigsetest kilodest vabaneda, tahavad kiireid tulemusi. Isegi, kui see on mõistetav, kõige parem soovitus on langetada kaalu pigem aeglaselt.



Aga millise kiirusega siis? 

Üldiselt soovitavad spetsialistid kaalu langetamiseks kaotada kuni 1 kilo nädalas. Üle selle võib juba kaalukaotust pidada liiga kiireks.


Miks sa pead kaotama kaalu vähehaaval? 

1 - Selleks, et kaotatud kilod tagasi ei tuleks

Uuringud on näidanud, et aeglaselt aga regulaarselt kaotatud kilod ei tule nii ruttu tagasi.

2 - See on palju tõenäolisem ja reaalsem

Kui sa tahad, et su kaalu kaotus jääks püsima, siis pead sa sisse viima muutused oma eluviisis ja toitumisharjumustes.

Liiga kiired muutused suurendavad läbikukkumisriski.

Sa pead muutusi sise tooma vähehaaval ja järk-järgult.

3 - Organismi veekaotuse oht ja samuti suurem soov keelatud toidu järele

Kaotades kaalu ruttu ja ebatervislikult, võib sul tekkida suurem soov süüa midagi ebatervislikku ja see on tõestus, et sa ei tarbi piisavalt kaloreid ega saa vajalikke toitaineid (vitamiine ja mineraale).

Kui su toit ei sisalda piisavalt süsivesikuid, valke ja tervislikke rasvaineid, siis ei saa sa piisavalt toitaineid, mida su keha vajab normaalseks funktsioneerimiseks.

Mida siis teha, et üleliigsetest kilodest vabaneda? 

1 - Toitu tervislikult

Tervislikult ei toituta lühiajaliselt. Kui sa tahad kaotada oma üleliigseid kilosid nii, et nad tagasi ei tule, siis pead sa pikemas perspektiivis muutma oma harjumusi.

Kui see mõte sulle ei meeldi, siis võib-olla on see sellepärast, et sa oled harjunud dieetidega, mis ei kesta kaua aga mille järel kilod ruttu tagasi tulevad.

Tervislik toitumine ei tähenda seda, et sa ei tohi enam süüa seda, mis sulle meeldib ja pead päev otsa rohelist närima.

See tähendab seda, et sa pakud oma kehale seda toitu, mida ta vajab ja saad aru, kuidas kaotada kaalu nii, et kilod tagasi ei tuleks kolinal.

Sa pead muutma oma harjumusi vähehaaval paremuse poole aga seadma endale eesmärgid kogu eluks.

unsplash @ Louis Hansel
Väldi kõiki valmistoite, mis on täis palju süsivesikuid ja ei sisalda piisavalt valke, kiudaineid ega häid rasvhappeid.

Parem toitu nii nagu meie esivanemad seda tegi, vali võimalikult looduslik toit.

2 - Järgi oma edusamme

Sest see hoiab sind motiveerituna, kui sa näed, et su kaal langeb. Sa võid võtta kirja panna näiteks oma ümbermõõdud ja hakata regulaarselt jälgima muutusi, näiteks kord kuus vaadata üle, kui mitu cm on mõõdud vähenenud. See on väga hea motivatsiooniallikas. 

3 - Organiseeri oma elu

Kui sa oled paika pannud soovitud muutused oma toidulaual ja kirja pannud oma ümbermõõdud, vaata, millised vahendid sind veel aidata võivad:

• tervislike toitude retseptid

• erinevad äpid ja nutiseadmed, mis aitavad kaalu kaotada

• spetsiaalne kaal, mis mõõdab lihaskonda, veesisaldust ja keharasva

• kodus treenimise vahendid, kui sul pole aega jõusaali minna : võimlemismatt, raskused, hantlid jne.

Samuti asenda köögis kõik ahvatlused tervislike näksidega.

4 - Sea endale konkreetsed ja reaalsed eesmärgid

See aitab sul pikemas perioodis vastu pidada. Pane kirja kaks harjumust, millest sa oled otsustanud vabaneda selle või järgneva nädala jooksul. See on hea nipp, mille abil teha esimesi ja kiireid samme soovitud kaalu suunas. 

Mida siis süüa tohib selleks, et üleliigsetest kilodest vabaneda? 

Kui sa tahad ruttu ja tervislikult kaalu kaotada, siis peab su toitumine olema otsast otsani läbi kaalutud. Lähtu järgmistest punktidest:

1 - Asenda rafineeritud ja töödeldud toiduained tervislikke toitudega

Vähenda praetud toitude, liiga kastmerikaste ja magusate asjade söömist. 

Söö vähem töödeldud toite ja rohkem aed- ja puuvilju, pähkleid ja seemneid, valke ja häid rasvu. Need tagavad sulle kehale vajalikke toitaineid ja kiirendavad seedimist.



2- Söö valgurikkaid, tervislikke rasvhappeid sisaldavaid toiduaineid ja aedvilju

Iga söögikord peab sisaldama vähemalt ühe valguallika, ühe tervislike rasvade allika ja süsivesikute vaeseid aedvilju.

Valgurikkad toidud hoiavad ära soovi näksimise järele (60% võrra). 

Söö 2 - 3 korda päevas. Kui sul tuleb pealelõunal nälg peale, siis lisa ka neljas söögikord. Ära karda rasvu, sest süües samaaegselt vähe süsivesikuid ja vähem rasvhappeid viib läbikukkumisele.

Sa paneks sind ennast halvasti tundma ja sa jätad lõpuks kõik sinnapaika.

3 - Joo piisavalt vett 

Sa pead vaatama, mida sa jood. Vee joomine aitab stimuleerida metabolismi, puhastada keha mürkainetest ja võtta ära söögiisu.

Lisaks sellele aitab vee joomine veepeetuse vastu, see aga aitab sul kiiremini kaalu kaotada. Ära aga joo enam limonaade ja teisi magusaid jooke, asenda kõik see puhta veega, mis aitab sul kiiremini kaalu kaotada.

Kui vee joomine on sinu jaoks igav ja maitsetu, siis lisa sidruniviil vee sisse.

Sidrun sisaldab pektiini, mis hoiab soovi näksimise järele ära.

Kui sa kahtled, kas vee joomine tõesti aitab sul kaalu kaotada, siis lõpeta magusate jookide joomine paariks nädalaks ja sa veendud ise. 

4 - Vähenda suhkru tarbimist

Kõik suhkrut sisaldavad tooted peaksid sa esimesena kõrvale jätma. 

Paljud toiduained sisaldavad suhkrut. Näiteks puuviljades leidub fruktoosi, piimas aga laktoosi. Looduslik suhkur ja lisatud suhkur ei ole samad. Peamine vahe seisneb koguses ja konsentretatsioonis. Sa ei pea lisama suhkrut igale toidule või joogile. Peidetud kujul aga leidub suhkrut sageli valmistoitudes, seega suhkru vältimine on peaaegu võimatu ja ilma endale aru andmata, võid sa süüa päeva jooksul väga suure koguse suhkrut.

Suhkrut lisatakse sageli toidu valmistamise käigus ja see on tegelikult suur lõks.

Sest toidule lisatud suhkrukogust on raske kindlaks määrata. Looduslikul kujul on suhkrusisaldus toiduainetes väike, samal ajal , kui töödeldud toitudes on suhkrusisaldus palju kõrgem. Mõned töödeldud toidud sisaldavad 100% suhkrut, looduslikul kujul selliseid toiduaineid ei eksisteeri. Lisaks sellele ei sisalda sellised toiduaineid vajalikke kiudaineid, mis tasakaalustaksid natukenegi seda mürgist efekti. 

5 - Vähenda rafineeritud teraviljade söömist

Valge jahu stimuleerib insuliini palju rohkem, kui ükskõik milline teine toiduaine. Vähendades rafineeritud teraviljade söömist, parandad sa märkimisväärselt oma võimalusi kaalu kaotada.

Väldi samuti jahurikkaid tooteid nagu valge sai, kuklid ja saiakesed, koogid ja muud küpsetised. Makaronid ja nuudlid sisaldavad samuti palju rafineeritud süsivesikuid, seega vähenda ka nende tarbimist.
unsplash @ Margarite Zueva

6 - Piira valkude tarbimist

Vastupidiselt rafineeritud teraviljadele, ei tohi sa valke oma menüüst välja jätta.

Selle asemel pead sa piirama valkude kogust oma toidus nii, et see moodustaks vaid 20 - 30% kaloritest.

Liiga valgurikas toit ei ole soovitatav ja seda on raske järgida, sest valke süüakse harva eraldi.

Sellised valgurikkad toiduained nagu piima- ja lihatooted sisaldavad ka palju rasva.

Taimsed valguallikad nagu aedviljad, sisaldavad palju süsivesikuid.

Sellepärast ei ole valgurikkad dieedid just meeldivad ja baseeruvad munavalgete ja lahja liha söömisele.

Ja sellist dieeti ei ole lihtne järgida.

Need aga, kes hakkavad sööma erinevaid valgubatoone ja valmistama erinevaid valgujooke, või siis võtavad valku lisanditena, ei ole ka õige, sest neid toiduaineid peetakse valeks toiduks.

7 - Söö rohkem häid rasvu

Toidurasvad mõjutavad kõige vähem insuliini. Nad ei tee paksuks. Kui sa valid oma rasvaallikat, siis vaata võimalikult looduslähedast. Töötlemata rasvade hulka kuuluvad oliiviõli, või, kookosõli.

Sellised taimsed õlid, mis sisaldavad rikkalikult omega 6 rasvhappeid, võivad aga olla tervisele kahjulikud.




Seega, selleks, et kaalu kaotada:

• vähenda suhkru tarbimist

• vähenda rafineeritud teraviljade tarbimist

• piira valkude tarbimist

• tõsta heade rasvade tarbimist

Mida süüa aga kaalu kaotamiseks? 

• väldi suhkrut ja rafineeritud teravilju

• söö rohkem kiudaineid

• söö rohkem aedvilju

• söö mahetoitu

• söö rohkem kodus valmistatud toitu

• väldi kiirtoitu

• väldi töödeldud toitu

• väldi lisa- ja värvaineid



Mõned nipid veel:

Kui sul on nälg, siis küsi endalt: "On mul tõesti kõht nii tühi, et ma sööksin brokolit? "

Kui jah, siis on sul kõht tühi. Ja sa võid süüa.

Kui ei, siis see on emotsionaalne nälg ja tekkinud näiteks stressi järel.

Joo päevas 12 klaasi vett ehk siis 1,5 liitrit.

Vesi aitab ajul paremini töötada, parandab seedetööd, niisutab nahka, võtab näljatunnet ära, puhastab keha toksiinidest.

Väldi suhkrut: eelista looduslikku suhkrut, mida leidub puuviljades, lilledes või taimedes. Asenda suhkrutikkad toidud nagu magusad joogid ja nektarid puhta joogivee või rohelise teega. Väldi näksimist ja magusat toidukordade vahel. Suhkur soodustab südamehaiguste teket, ülekaalu ja diabeeti.

Maga piisavalt, vähemalt 8 tundi. Vähene uni tõstab näljatunnet, lisaks sellele takistab see rasvarakkude (mis eemaldavad rasva) tööd.

Söö valke, vähemalt 3 portsu päevas. Valgud sisaldavad vähe kaloreid, võtavad näljatunde ära ja on head rauaallikad. Parimad valguallikad on lahja liha, munad ja kuivatatud läätsed, oad ja herned.

Käi poes ja tee ise süüa. Nii säästad sa raha, väldid kiir- ja valmistoidu söömist, mis sisaldavad liiga palju soola ja küllastunud rasvhappeid.
unsplash @ Milada Vigerova

Söö rohkem kiudaineid, mis võtavad näljatunnet ära ja reguleerivad seedetööd. Nii ei söö sa ka liiga palju, kiudained aitavad ennetada ülekaalu tekkimist. Kiudaineid sisaldavad oad, läätsed, herned, spinat. Samuti teraviljad, pruun riis, õunad, ploomid, aprikoosid ja viigimarjad.

Liigu palju ja ole aktiivne. Kõnni nii palju, kui võimalik. Mine trepist üles selle asemel, et minna liftiga. Igapäevased kodused tööd on ka heaks võimaluseks liigutada.

Ära näljuta end. Ära jäta söögikordi vahele, see suurendab ainult ohtu, et sa sööd järgmisel korral rohkem, kui vaja ja valimatult. Kui sa tahad näksida, võta õun šokolaadi asemel. 

Ära stressa söömise ajal. Söö rahulikult ja aeglaselt. Iga 2 suutäie järel pane kahvel taldrikule. Ära söö teleka ega arvuti taga.

Väldi jooke, mis sisaldavad palju kaloreid. Sest jookides leiduvad kalorid on ka kalorid, puuviljamahl sisaldab sama palju kaloreid, kui limonaad. Klaas punast veini aga lausa 120 kalorit.

Väldi imedieete. 85% korral tulevad kaotatud kilod ruttu tagasi. Ja tervisele on nad ka ohtlikud, sest sageli pead sa piirama oma keha vajalike toitainetega. Pidev söögile mõtlemine võib tekitada kompulsiivsuse. 

Niisiis ära unusta, kortisool tõstab insuliinitaset ja see on peamine kaalutõusu põhjus.

Seega alanda oma kortisooli ehk stressi taset kõigepealt.

Alanda stressi, mediteeri ja maga hästi,  see aitab kortisoolitaset alandada.

Kuidas insuliiniga jääb? 

Selleks, et resistentsusest lahti saada, pead sa sundima oma keha järgnevatel nädalatel hoidma insuliinitaset võimalikult madalana. 

Kõige parem meetod selleks on paast. See on ainus vahend, mis on tõestanud, et ta toimib ja aitab ka kehal puhastuda ning taastada normaalseisund.

Paast aitab kehal ka kasutada oma rasvareserve. Nagu sa tead, on su kehal 2 kütuseallikat: suhkur ja rasvad. Ainult, et sa ei saa põletada neid samal ajal. Enamik meist põletab kogu aeg suhkrut, sest me lihtsalt tarbime igal toidukorral suhkrut jälle juurde. Ja kuna suhkrut on palju kergem põletada, kui rasva, siis valib keha muidugi kergema variandi. Aja jooksul aga tekitab see kaalu tõusu, veepeetust ja hormonaalset tasakaalutust.

Paast on hea vahend, mis aitab vältida kaalu tõusu. Piirates mõneks ajaks toidu söömist, kasutad sa ära kõik keha suhkrureservid. Suhkur on kehas ladustatud aga maksas ja lihastes glükogeeni vormi all. Kui see kerge energia on läbi saanud, hakkab keha rasvavarudest võtma endale energiat. Ja seda ju vaja ongi.














Kommentaare ei ole