{ads}

HIDE

Viimased

latest

12 toiduainet, mis aitavad sul oma immuunsüsteemi tugevdada

1. Tsitruselised C-vitamiini vajadus tõuseb suurel määral viirusteperioodil. Teaduslikult on tões...

1. Tsitruselised

C-vitamiini vajadus tõuseb suurel määral viirusteperioodil. Teaduslikult on tõestatud, et kui organismis on piisavalt C vitamiini, siis aitab see vähendada haigestumise riski. C vitamiin toetab keha vastupanuvõimet, aidates immuunrakkudel viiruseid tuvastada ja seejärel hävitada. Vajaliku koguse C vitamiini saab inimese kätte just tsitruselistest. Ei maksa ka unustada, et C vitamiin on tugev antioksüdant, mis kaitseb rakke oksüdatiivse stressi eest. C vitamiinil on oluline roll valgete vereliblede talitluse juures, mis on omakorda elutähtsad immuunsüsteemi komponendid.

Tsitruselised sisaldavad rikkalikult kiduaineid ja on väga kasulikud südame tervisele. Tsitruselised aitavad nii vältida, kui paraneda kiiremini külmetushaigustest.

Tsitsuseliste seas tuleb ära mainida:

· greipgfruut

· apelsinid

· mandariinid

· sidrunid

· laim ehk roheline sidrun

2. Punane paprika

Punane paprika sisaldab rohkem C vitamiini, kui roheline. Paprikas leiduvat isegi rohkem C vitamiini, kui apelsinides. Paprika aitab lisaks vältida südamehaigusi ja vähktõbe, võtab ära väsimuse ja aitab nahahaiguste korral. 50 g paprikat katab sinu päevase C vitamiini vajaduse. Lisaks sellele sisaldab paprika sama palju A vitamiini, kui porgandid. Seega on paprika kasulik ka meie silmadele, nahale ja kogu immuunsüsteemile. Ent see pole veel kõik, paprikas leidub P vitamiini kompleksi kuuluvat ainet, mis muudab veresooned elastsemaks ja vähendab südame-veresoonkonna ohtu. Samuti ergutab P vitamiin kilpnääret ja selle tegevust ning aitab kiirendada ainevahetust. Ilusa värvi annab paprikale aga lükopeen, tegemist on karotenoidiga, mis aitab võidelda vabade radikaalidega ning seega hoiavad ära vähki haigestumist.




3. Brokoli ehk spargelkapsas

Brokoli näol on tegemist supertoiduga, mis on tervisele väga kasulik. Ta sisaldab rikkalikult A, C, D, E ja K vitamiine, mineraale, samuti antioksüdante ja kiudaineid. Brokoli on üks kõige tervislikum toiduaine, mida sa oma lauale panna võid. Lisaks kõigele on brokoli vähivastase toimega. Märkimisväärne on aga brokoli C-vitamiini sisaldus, 100 g brokolit sisaldab 89,2 mg C-vitamiini, seega sinu päevane C-vitamiini kogus. Usutakse ka, et kolm korda kuus brokolit süüa aitab eemal hoida vähi.

4. Küüslauk


Küüslauk on rahvameditsiinis tuhandeid aastaid au sees olnud. Tervisele on ta aga väga kasulik, sest aitab ravida mitmeid haigusi. Küüslaugul on antibakteriaalne toime, ta võitleb edukalt kõikide viirusnakkustega. Küüslauk kaitseb südame tervist, alandab kolesterooli, võitleb allergiate vastu, alandab vererõhku, vedeldab verd, ravib nahahaiguseid ja leevendab hingamisprobleeme. Lisaks sellele aitab küüslauk võidelda vähiga - küüslaugu igapäevane söömine aitab vähendada riski sellesse haigusesse haigestuda. Ning samuti aitab küüslauk reguleerida rasvarakke kehas, seega aitab ta ka kaalu alandada.
 
 
 
   5. Ingver

Ingver on üks maailma tervislikumaid toiduaineid, mis sisaldab hulganisti organismile väärtuslikke toitaineid ja bioaktiivseid ühendeid. Ingver sisaldab kõigepealt gingerooli, tegemist on ühendiga, millel on väga võimas ravitoime. Ingver toetab ka südame tervist ja alandab veresuhkrutaset. Samuti alandab ingver kolesteroolitaset. Ingveris leiduvatel ühenditel on ka vähkiennetav toime. Ingver parandab ka ajutegevust ja aitab ennetada Alzheimeri tõbe. Ingveril on ka tugev toime suus leiduvate bakterite vastu ning aitab seega hingamisteede viiruste vastu. Ingver on muidugi ka väga vitamiinirikas.

6. Spinat

Spinati näol on tegemist ülikasuliku köögiviljaga. Spinatitaimede hulka kuuluvad ka aedmalts, naat, nõges, lehtpeet ja oblikas. Spinat sisaldab rikkalikult mineraalaineid. Spinati söömine tagab organismile palju vajaikke aineid ning tõstab seega vastupanu haigustele, parandab füüsilist tervist, muudab naha ilusamaks, parandab nägemist ja südame tööd ning seedimist.

7. Jogurtid

Jogurtibakterjuuretis sisaldab kahte piimhappebakteri tüüpi: laktobatsille ja streptokokke. Neil piimhappebakteritel on omad ülesanded: nad lõhustavad piimasuhkrut ja toodavad sellest orgaanilisi happeid ning sünteesivad vitamiine. Eriti väärtuslik on aga jogurtis leiduv piimavalk. Jogurt sisaldab kõiki vajalikke aminohappeid. Jogurt sisaldab kõiki inimesele vajalikke toitaineid, rikkalikult kaltsiumi, B-vitamiini ja mikroelemente. Lisaks sellele on jogurtis probiootikume ning vitamiine ja mineraalaineid, mis aitavad tugevdada immuunsust ja ennetada haigusi.
 
 
 
 
 
 
 

8. Mandlid

Mandli näol on tegemist loodusliku valguallikaga, mis sisaldab rohkelt kiudaineid, kaltsiumi ning E vitamiini. Peotäis mandleid tagab organismi vajalike toitainetega ning katab 60% päevasest E-vitamiini vajadusest.~



9. Kurkum

Kurkum on looduslik antibiootikum , mida on Indias kasvatatud juba aastatuhandeid. Kurkum on tugeva põletikuvastase toimega. Kurkum sisaldab rohkelt antioksüdante, mis viivad kehast välja vabad radikaalid ning samuti mürkained. Kurkum stimuleerib ka organismi antioksüdatiivseid mehhanisme. Kurkum aitab ka ennetada südamehaigusi ning kiirendab operatsioonijärgset paranemist. Kurkum mõjub südamele sama hästi, kui paljud ravimid. Kurkum vähendab ka südameataki riski. Samuti aitab kurkum ennetada vähki ning sunnib vähirakke end hävitama. Samuti hävitab kurkum ka baktereid, alandab kehakaalu ja leevendab terviseprobleeme.

10. Papaia

Papaia on puuvili, mis meenutab melonit, kollase viljalihaga ja pärit on ta Kesk-Ameerikast. Teadlaste arvates aitab papaia võidelda vähiga. Papaias leidub A-, B-, C- ja G-vitamiini ning samuti rauda ja kaltsiumi. Papaia hoiab ka südame tervist.

11. Kiivi

Kiivi sisaldab palju A-, B- ja C-vitamiini ning mineraalsoolasid, mille seas magneesium ja kaalium, mis aitavad normaliseeruda ainevahetust ning puhastavad organismi. Üks kiivi päevas annab sulle vajaliku C-vitamiini koguse, sest kiivi sisaldab rohkem C-vitamiini kui apelsin.  Kiivi soodustab ka kahjulike rasvade põletamist organismis ja aitab vältida tromboosi. Kiivi on hea hingamisteede haiguste ravija. Kiivis leidub sama palju kaaliumi kui banaanis. Kiivis leidub palju kiudaineid, mis soodustavad seedimist ning alandavad kolesteroolitaset veres. Kiivi on seega hea südamele. Kiivi seemned sisaldavad aga palju Omega-3 happeid, mis on kasulikud immuunsussüsteemile. Lisaks sellele kaitseb kiivi meie rakke oksüdatiivsete kahjustuste eest tänu oma flavonoidide sisaldusele.

12. Päevalilleseemned

Päevalilleseemned on ühed kõige tervislikumad seemned . Nad sisaldavad rikkalikult E-vitamiini ja seleeni. Tegemist on antioksüdantidega, mis omavad põletikuvastast toimet ja ennetavad kroonilisi haigusi. Päevalilleseemned sisaldavad samuti palju vitamiine ja mineraale. Seleen, mida päevalilleseemnetes leidub, parandab immuunsust ning ergutab kilpnäärme tööd. Lisaks sellele sisaldavad päevalilleseemned küllaldaselt fütosteroole, mis aitavad langetada kolesteroolitaset ja ennetada vähktõbe. Päevalilleseemned sisaldavad ka plju magneesiumit, mis alandab kõrget vererõhku.



Kommentaare ei ole