{ads}

HIDE

Viimased

latest

37. nädal

Nädal 37 Selle nädala suur uudis on, et te kannate endas täielikult välja arenenud, n.ö. “täis kantud”, last! Nüüd võite mõlemad ...

Nädal 37



Selle nädala suur uudis on, et te kannate endas täielikult välja arenenud, n.ö. “täis kantud”, last! Nüüd võite mõlemad sündimismomenti ootama jääda, sest enam ei üritataks algavat sünnitust meditsiiniliselt edasi lükata. Siiski, laps pole veel kasvamist lõpetanud ja endiselt ütleme, et parim keskkond selleks tegevuseks on teie kõhus. Samuti jätkab arenemist beebi immuunsüsteem, mis täieneb veel sünnitusjärgseltki ning mille täiustumiseks on sündinud lapsele parimaks kaasaaitajaks rinnapiim.


Ema: Teie arst või ämmaemand oskab teile kindlasti öelda, kas teie laps on end keeranud sündimiseks olulisse peaseisu.
Tupevoolus võib suureneda ning see on enamasti tavaline lõpuraseduse näht, kuid peaksite seda siiski arstile mainima, et välistada tupeseene võimalust. Tupeseenele omane voolus on valge ja paks kohupiimataoline mass ning sellega kaasnevad tihti kipitustunne, punetus ja sügelus tupes. Kui teil diagnoositakse tupeseen, on tähtis, et jälgiksite arsti poolt kirjutatud ravi, sel juhul ei kujuta see ohtu lapsele. Kui nakkus jääb ravimata, võib teie laps sünnituse käigus saada soori ehk suuümbruse pärmiseene nakkuse.

Sünnituseks valmistumine - tugiisik


Seljataha on jäänud aeg, mil isad hoiti rangelt sünnitustegevusest eemal. Tänasel päeval on naisel õigus ise valida, keda ta soovib sünnitusel enda kõrvale toeks ja julgustuseks. Enamasti asub tugisiku rolli just lapse isa (tänapäeval on ligi 90% meestest oma lapse sünni tunnistajaks), kuid see võib olla ka naise ema või lähedane sõbranna.
 
 

On tähtis, et tugiisik oleks sünnituseks samavõrd valmis, kui sünnitaja ise, seetõttu võiksite koos külastada perekooli loenguid ning kindlasti lugeda vastavasisulisi raamatuid/artikleid. On loomulik, et sünnituse lähenemine ja algus võib ka kõige ettevalmistunumas tugiisikus tekitada teatavat hirmu ja ärevust. Kui te olete võitnud selle usalduse, et saate olla ühe uue maailmakodaniku ilmaletuleku tunnistajaks, katsuge ennekõike säilitada rahu. Teie rahulik ja kindel meel on suureks julgustuseks sünnitajale.
Koostage veel raseduse ajal sünnitusplaan. On hea, kui teate, mida naine sünnituselt ootab ning mis on talle täiesti vastuvõtmatu, sest kui õige aeg käes, saate olla abiks nende soovide edastamisel. Väga õige on võtta enda südameasjaks seista kirjapandud soovide eest, kuid peate teadma ka seda, et kõik ei pruugi alati minna päris plaanipäraselt. Pole tavatu, et naine, eriti kui tegemist on esmasünnitaja, muudab näiteks valuvaigistite osas meelt, kuna reaalne olukord on ettekujutatust teistsugune. Kui te olite ideaalvariandis loomuliku ning vahelesegamiseta sünnituse kasuks otsustanud, peate siiski seesuguses olukorras jääma truuks sünnitaja soovidele. Vahel võib ka juhtuda, et sünnitus vajab ootamatuid meditsiinilisi sekkumisi, mida te soovinud poleks, kuid ka nendes olukorras on tähtis olla naisele toeks, julgustades teda, et lisaabi vajamine ei tee temast veel läbikukkunud sünnitajat või ema. Ühesõnaga, kui olete tugiisik, vajate palju empaatiat, rahu, julgustavat suhtumist, head tuju ning ennekõike valmisolekut ja kohanemisvõimet ootamatuteks olukordadeks.
 


Mõned lihtsad tegevused, mida sünnitaja teilt ilmselt ootab:
*positiivne tagasiside. Julgustage naist, tehke seda teda kiites ja tunnustades. Kiidusõnad annavad sünnitajale jõudu edasi minna;
*säilitage rahu ka siis, kui sünnitaja võib sattuda ootamatusse meelepahahoogu. Mõned naised võivad sünnituse ajal ootamatult paisata välja süüdistusi või vihaseid märkuseid, kuid te peate aru saama, et tegemist on valudest tingitud emotsioonidevooluga. Katsuge seesuguseid avaldusi mitte südamesse võtta ning jääge rahulikuna naise kõrvale;
*olge valmis sekkuma, kui sünnitajat segavad taustamüra, ere valgus või ämmaemanda liigne karmus;
*ole valmis aitama füüsiliselt. Teie naine võib soovida teie tuge liikumisel, samuti võib osadele naistele abiks olla mõne kehaosa tasane mudimine või masseerimine.
*aita sünnitajal sihti näha - tuleta talle meelde üsna pea ilmale tulevat lapsukest.

Pidage meeles, et mida rohkem te enne sünnitust olete teadlik sünnitaja ootustest, muredest ning hirmudest, seda kergem on teil talle toeks olla. Hoidke emotsionaalset lähedust terve raseduse ajal; kui te olete lapse isa, aitab rasedusaegne lähedus naisega teil ka lapsega kergemini sidet luua.



Raseduskalendri esilehele


 17.nädal 
 25.nädal 
 31.nädal 
 32.nädal 
 33.nädal 
 34.nädal 
 36.nädal 
 37.nädal 
 38.nädal 

Kommentaare ei ole