{ads}

HIDE

Viimased

latest

Valed põhjused, mille pärast inimesed kokku jäävad ehkki suhe enam ei toimi

 Sulle maitseb küll tema valmistatud toit ja tänu temale ei pidanud sa üksi minema sugulase juubelile. Kui see kõik aga kõrvale jät...

 Sulle maitseb küll tema valmistatud toit ja tänu temale ei pidanud sa üksi minema sugulase juubelile. Kui see kõik aga kõrvale jätta, siis ei leia sa temas enam midagi. Sa ei armasta teda. Psühholoog Claire Petin selgitab, millised on põhjused, mille pärast inimesed jäävad oma kaaslasega isegi siis, kui armastust enam ei ole. 

 


 



Claire Petin toob välja põhjused, miks osad inimesed otsustavad kokku jääda ka siis, kui tundeid enam ei ole. Tegemist on harjumusega, mitte armastusega. 


Hirm

Lahkuminemisega kaasneb paratamatult suur hulk kohustusi, mis võivad juba ette mõjuda hirmutavalt. Minna partnerist lahku ja hakata oma elu elama, see tähendab astuda tundmatus kohas vette. See tähendab ka harjumuste muutust, millega võib kaasneda üksindus, mis omakorda võib tekitada ärevust ja millest võitu saamiseks on vaja julgust. Lahkuminek tähendab seda, et sa pead alustama oma elu otsast peale. Partnerist lahkuminek tekitab ka suure hulga küsimusi, pannes mõtlema selle peale, kas sa üldse kohtad oma elus kedagi teist või jäädki edaspidi üksi. Ja äkki teed sa hoopis vale valiku?! Võib-olla ei ole sa ka nii tugev, et tuleksid üksi toime. Ning otse loomulikult jääb üheks probleemiks ka hirm selle ees, et sa teed oma kaaslasele sellega haiget. 

 


Kaotus

Paarisuhe tähendab ühiskondlikku identiteeti. Kahe inimese vaheline kooselu vastab ühiskondlikule normile. Minnes lahku kaotad sa selle ühiskondliku staatuse ja sinust saab vallaline inimene, millega kaasnevad lisaks ka rahalised ja materiaalised kulud ning kaotused. Teiseks takistuseks saab sageli hirm kaotada ühiseid sõpru ning samuti kaaslase sugulasi. Mõnikord on ämma ja äia ning teiste kaaslase sugulastega tekkinud nii hea suhe, et kuidagi ei taha kõigest sellest ilma jääda. 


Plaanid

Järgmisel aastal oli plaanis minna Jaapanisse, samuti on jututeemaks ikka veel mõte, et peaks parema kodu endale soetama. Või siis perelisa. Või pulmapeo pidamine. Kõik need ühised plaanid on osa paarisuhtest. Ent ometi, hoolimata kõikidest nendest plaanidest, kui armastust ikkagi enam ei ole, siis ei aita siin ka uus maja ega Jaapani reis. 


Lootus

Lootus aitab edasi elada. Ent lootus on ka see, mis hoiab meid suhtes edasi harjumuse pärast. Ikka on lootust, et asjad saavad korda ja kõik muutub paremaks. Et suhte alguse kirg ja tunded tulevad ühel ilusal päeval tagasi. On ka lootus, et teine inimene on see, kes otsustab ära minna, vähemalt nii ei pea sina ennast süüdi tundma.

 

 


Eitus

Väga raske on enesele tunnistada, et armastust enam ei ole. Sellisel puhul haarab inimene igast õlekõrrest kinni, mõteldes mineviku peale, mil nad olid veel õnnelikud. Ent see neid edasi ei aita ja olukord jääb samaks. Kui suhe on muutunud harjumuseks, mis ei valmista enam rõõmu ega rahulolu, on võib-olla kätte jõudnud aeg tegutseda, selle asemel, et kannatada.


Mida siis teha? Kas minna lahku? 

Kui lahkuminek tundub ainus õige samm, otsustavad osad paarid anda oma suhtele veel ühe võimaluse. Kui mõlemad on sellega nõus ja annavad endale aru, et nad peavad midagi muutma selleks, et nende suhe toimiks, siis võib suhteteraapiast olla kasu. Kui aga üks partneritest ei taha midagi kuulda, kui tundeid enam ei ole ja kooselu teeb sind õnnetuks, siis tuleb oma õnne nimel tegutseda ja alustada uut elu.

Kommentaare ei ole