{ads}

HIDE

Viimased

latest

Soovitused, kuidas hoida oma maksa tervist

  foto : unsplash / Curvd      Maks on elutähtis organ, mis...

 

foto : unsplash / Curvd

 

 

 Maks on elutähtis organ, mis täidab kehas mitmesuguseid ülesandeid. Ameerika gastroenteroloog Joseph Salhab jagas soovitusi, mida oleks kõige parem hommikuti juua selleks, et hoida oma maksa tervist. 

Maks kuulub seedeelundkonna juurde, olles organismi kõige keerukamaks elundiks. Maksal on mitmeid elutähtsaid funktsioone. Maks toodab sappi, mida on vaja rasva lagundamiseks, ladustab glükoosi, vitamiine ja mineraale, toodab proteiine, mis osalevad vere hüübimises ning puhastab verd toksilistest ainetest. Rasva ladestumisel maksa piirkonda tekib rasvmaks ehk maksa steatoos. 

Kuidas siis hoida selle elutähtsa organi tervist? 


Roheline tee

Arst soovitab alustada päeva rohelise teega, mis sisaldab suures koguses antioksüdante ja flavonoide, mida kutsutakse katehhiinideks. Katehhiinid on võimsad põletikuvastase toimega antioksüdandid, mida leidub rohelises tees suures koguses ning mis kaitseb diabeedi, ülekaalulisuse ja osteoporoosi eest. Dr. Josepg Salhab kinnitab, et uuringud on näidanud rohelise tee kasulikkust maksa tervisele, eriti maksa steatoosi korral. Maksa steatoosi puhul on tegemist rasva ladestumisega maksa, mis võib muutuda tsirroosiks, kui seda välja ei ravita.  

 

 


Matcha tee

Dr. Joseph Salhab'i sõnul on matcha tee samuti väga hea alternatiiv kohvile, mis aitab hoida maksa tervist. Matcha sarnaneb palju rohelisele teele ent on tugevama kontsentratsiooniga, sest tee on valmistatud sellise rohelise tee lehtedest, mis sisaldavad rohkem antioksüdante, kui tavaline roheline tee. Lisaks sellele, et matcha tee on tervisele väga kasulik, aitab ta hoida ja kaitsta maksa tervist. Nii roheline tee, kui matcha tee sisaldavad mõlemad kofeiini ent väiksemas koguses, kui kohvi. 


Smuutid

Gastroenteroloog toonitab, kui kasulikud on köögi- ja puuviljasmuutid maksa tervise jaoks. Rohelist värvi köögiviljad - spinat, brokoli - ning mõned marjad sisaldavad samuti rohkelt antioksüdante. Maksa tervise kaitsmiseks on olemas väga palju erinevaid smuutisid, mille retsepte on lihtne internetist leida.

@thestomachdoc 3 morning drinks for a healthy liver #liver #liverhealth #liverdetox #fattyliver #healthtok #healthytips #learnontiktok ♬ original sound - Dr. Joseph Salhab

Kommentaare ei ole