{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mitte emade- ega isadepäev vaid nende päev, keda me armastame ehk kuidas üks lasteaed mõtles ka nende peale, kellel enam ema või isa ei ole

     Internetis on poleemikat tekitamas uus suund, mille eesmärk on muuta emade- ja isadepäeva nimetust ja mis edaspidi oleks...


 

 

 Internetis on poleemikat tekitamas uus suund, mille eesmärk on muuta emade- ja isadepäeva nimetust ja mis edaspidi oleks nende inimeste päev, keda me armastame. Mida see õieti tähendab ja miks see nii palju poleemikat tekitab? Uurime lähemalt. 

Kõik sai alguse 2016. aastal ühes väikeses Prantsusmaa linnakeses, kui üks ema avastas oma lapse vihikust sellise lause : kallite inimeste päev ehk nende päev, mis asendas emade- ja isadepäeva. Kui ta jagas seda suhtlusvõrkudes, tekitas see teiste seas suurt nördimust. 

 

Suur poleemika

Kuus aastat hiljem ei ole see idee ikka veel kuulsust kogunud. Inimestel on raske sellega harjuda. 

 

 

2022. aastal kirjutasid ka ühes teised Prantsusmaa lasteaia kasvatajad suhtlusvõrgus järgmist : "Kallid lapsevanemad! Võttes arvesse paljude seda, millised on paljude laste perekondlikud olukorrad (on lapsi, kellel ei ole enam ema või isa ühel või teisel põhjusel), otsustasime me hakata emade- ja isadepäeva asemel tähistama nende inimeste päeva, kes on meile kallid. Seega teeb iga laps kingituse sellele inimesele, kellele ta tahab ise kingitust teha. " 

Ehkki on ja neid, kes on selle mõtte poolt, siis enamik suhtub sellesse üsna negatiivselt, kes hääletusel andsid 22% poolt ja 78% vastu punkte. 

Välja toodi teiste seas sellised põhjused : "Absoluutselt vastu! Emadepäev peab jääma emadepäevaks nii nagu isadepäev peab jääma isadepäevaks. Me ei saa mõtelda kogu aeg vähemuse heaolu peale. "

 

 

Või siis selline arvamus : "Vastu! Selle asemel, et neid päevi ümber nimetada, tuleks selle jaoks teha uus päev. "

Kolmas inimene tuli aga sellise mõttega lagedale : "Mina isiklikult olen vastu, sest ma ei näe, miks peavad kannatama need lapsed, kellel on ema ja isa olemas! Nad ei ole milleski süüdi, kui mõne lapse vanemad ei ela enam koos või on surnud."


Ent on ka toetajaid

Teised jälle toetavad seda mõtet. 

"Kahe käega poolt! Mõned lapsed elavad turvakodudes, neil pole üldse vanemaid enam või siis on ka neid lapsi, kelle vanemad on ära läinud ja oma lapsed maha jätnud, kes ei anna enam lastele elumärki või on nad teistsuguse suundumusega. Aeg on areneda natuke!"

 

 

Teine lisab : "Minu poja koolis asendati emade- ja isadepäev kallite inimeste päevaga, mina leian, et see on hea mõte. See annab kõigile võimaluse tunda ennast hästi ja nii ei tunne need lapsed end kõrvalejäetuna, kellel ei ole ema, isa või kumbagi vanemat enam. Nende endi valik siis, kui nad tahavad tähistada seda päeva eraldi, siis tehku nii nagu heaks peavad. "

Seega kallite inimeste päevast räägitakse ikka veel. Ent praegu järgivad seda suunitlust üksnes vähesed õppeasutused. 


Kommentaare ei ole