{ads}

HIDE

Viimased

latest

Meeleolulangus, masendus, stress... mis aitaks tunda ennast paremini?

  ...

 

Foto : unsplash / Bruno van der Kraan

 



 

 Kas sa kannatad liigse stressi all? Ja tuju ka ei ole? Mingi masendus oleks nagu peal. Ja mõtled hommikust õhtuni musti mõtteid?

Statistika on näidanud, et üks inimene kolmest kannatab masenduse ja depressiooni all. Viimastel aastatel on eriti suur nõudlus kasvanud psühholoogilise abi järele, ka antidepressante kasutavate inimeste hulk on kasvamas. Mis aitaks sellisel puhul? 


Kuidas parandada oma enesetunnet masenduse ja stressi korral? 

Kõige parem nõuanne ilmselt oleks see, et tuleb alustada oma eluviiside muutmisest. Sageli piisab sellest, et muuta ka meeleolu. 

  • Ärka varem hommikul

Selleks, et see nii raske ei oleks, tuleb hommikul kohe kehatemperatuuri tõsta selleks, et aktiveerida nende neurotransmitterite tootmist. Selle jaoks pole midagi paremat, kui teha kohe ärgates ja voodist tõustes võimlemisharjutusi, käia sooja duÅ¡i all ja süüa hommikuks valgurikkaid toite. 

  • Liigu vähemalt 6 minutit iga päev

Erinevad uuringud on näidanud, et treeningu tegemine 3 korda nädalas on sama kasulik, kui psühhoteraapia või ravimid. Kui see sulle ikka ületamatu tundub, siis mõtle sellele, et su tuju muutub paremaks juba siis, kui sa teed päevas ka ainult 6 minutit sporti, sest see tõstab südamerütmi 30%. 


 

Ma ei taha enam mitte midagi, täitsa tühi tunne on peal

Depressioonil on kindlad sümptomid. Ãœldiselt kaotab inimene huvi kõige vastu, eriti just nende toimingute vastu, mida ta enne hea meelega tegi. Enesehinnang on madal (inimene leiab, et ta ei oska midagi, ei ole piisavalt hea, ilus jne). Sellega kaasneb vaimne ja füüsiline väsimus ja kurnatus. Selliste sümptomite korral tuleks kindlasti konsulteerida psühholoogiga, sest depressioon nõuab kiiret sekkumist ja ravi. 

  • Võta safranit

Kerge depressiooni või meeleoluhäirete puhul (seda diagnoosib arst), võivad taimed teha imesid (lisaks arsti ettekirjutustele). Naistepuna asemel võiks proovida safrani ja kuldjuure segu või siis safrani ja griffonia segu. Tegemist on taimedega, millel on antidepressantne toime. Tõsisematel juhtudel tuleks siiski võtta antidepressante, sest mida tõsisem on depressiooni vorm, seda parem on ravimite mõju. Kerge depressiooni korral ei ole antidepressantide mõju nii tugev. 

  • Käi psühholoogi juures

Kui sul on mõni mure südamel või vana probleem, mida sa kannad hinges lapsepõlvest saadik, siis psühholoogid ja erinevad teraapiavormid võivad sind aidata. 

 

Ärevushäirete ja stressi puhul

  • Tee läbi magneesiumikuur

Magneesium aitab tuju parandada. Magneesiumit leidub toidus (must Å¡okolaad, mandlid, kaunviljad...) ja selleks, et parandada meeleolu, oleks hea teha läbi 3 nädalane kuur (võtta 300 - 600 mg päevas). Võta samuti lisaks D-vitamiini, mis aitab kontrollida aju neid osasid, mis kontrollivad emotsioone. 


 

Kui tulevik tekitab muret

  • Hoolitse oma soolestiku mikrofloora eest

Nüüdseks on see teaduslikult tõestatud, et meeleolu ja soolestiku mikrofloora bakterite vahel on otsene seos. Selle jaoks tuleb sul hakata oma soolefloora eest rohkem hoolitsema ehk siis toita soolestikus elavaid baktereid vajalike toitainetega. Nende seast on kasulikud täisteraviljad ja kaunviljad, mis sisaldavad kasulikke kiudaineid; puu- ja köögiviljad, mis sisaldavad vajalikke vitamiine, mineraale ja antioksüdante ning jogurt. Piirata tuleks aga praetud, rasvase ja lisaaineid sisaldavad toidu tarbimist. Samuti peaks toidulaual olema vähemalt paar korda nädalas rasvane kala (sardiinid, makrell, heeringas). Rasvane kala sisaldab väärtuslikku oomega-3 rasvhapet, mis on kasulik ajutegevusele ja ka meeleolule.

  • Õpi paremini kohanema

Ja selle jaoks pole midagi paremat, kui lihtsalt muuta oma eluviise. Õppida midagi uut. Tulla oma mugavustsoonist välja. Anda osa tööst teistele teha. Suhelda rohkem võõraste inimestega. Minna üksi välja sööma...

  • Hoia eemale valedest sõpradest

Nagu näiteks alkohol, mis küll aitab lõdvestuda ja maha rahuneda aga tekitab kiiresti sõltuvust. Sama kehtib ka teiste sõltuvust tekitavate harjumuste kohta. 

  • Mida teha paanikahoo korral? 

Kui süda peksab ja keha külma higiga kattub, kui pea ringi käib ning tekib tunne, et kõik väljub kontrolli alt, siis tuleks hingata aeglaselt sisse Rooma kummeli õli, millel on rahustav toime. Samuti võib määrida Rooma kummeli õli päikesepõimiku peale, see aitab ruttu enesetunnet parandada. 


Foto : unsplash / Bruno van der Kraan

 

Kommentaare ei ole