{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sina tead, mis on emotsionaalne pohmakas?

  foto : pexels / Mikael Blomkvist     Kas sa tead, mida tä...

 

foto : pexels / Mikael Blomkvist

 

 

Kas sa tead, mida tähendab emotsionaalne pohmakas, millega võivad kaasneda samad sümptomid nagu alkoholi liigsel tarbimisel : peavalud, iiveldused ja üldine halb enesetunne.


Kui keha annab märku sellest, et su stressi tase on liiga suur

Emotsionaalne pohmakas ei ole küll meditsiiniline termin ent peaks paljudele tuttav olema. Sellise pohmelli puhul otsib keha võimalust anda sulle märku, et su patareid on tühjaks saamas ja vaja oleks ruttu midagi ette võtta. Erinevalt alkoholi tarbimisel tekkinud pohmellist võib emotsionaalne pohmell tekkida ühel hetkel ja kesta mitmeid päevi.

See võib tekkida täiesti ootamatult  : näiteks peale seda, kui sa oled kellegagi päeva jooksul vaidlema pidanud või on sul töö juures pahandusi olnud. Sa oled selle olukorra lahendamiseks pidanud kulutama palju vaimset energiat ja selle all on kannatada saanud su tervis. 

 

 

Ka suhtlemine võõraste inimestega võib vallandada emotsionaalse pohmelli, sest sellised suhtlemised, kui sa ei tea, mida oodata ja mida sinult tahetakse, nõuavad palju endapoolseid pingutusi. Ent emotsionaalset pohmelli ei vallanda üksnes negatiivsed sündmused. Kõik stressi tekitavad olukorrad - näiteks see, kui sa pead veetma terve õhtupooliku rahvarikkas seltskonnas, kus sa kedagi ei tunne - võib samuti vallandada sama reaktsiooni, sest aju otsib terve õhtu võimalust, kuidas leida väljapääsu sellest olukorrast, vabastades stressi hormoone kehas. 


Keda võib emotsionaalne pohmakas kõige rohkem ohustada? 

Mõnedel inimestel tekib see kergemini, kui teistel. Näiteks isikutel, kellel on juba probleeme emotsionaalsete häirete või vaimse tervise probleemidega või siis neil, kes on läbi elanud mõne traumeeriva sündmuse ja muidugi introverdid, kelle jaoks teistega suhtlemine juba nõuab suuri pingutusi, mis võtab neilt suure osa energiat ära.

Tegelikult võivad tunda emotsionaalset pohmelli kõik inimesed, kui nad on sunnitud suhtlema tundide kaupa inimestega, kellega nad ei taha koos olla. Mida kauem selline üritus kestab, seda suurem kurnatus - ehk emotsionaalne pohmakas - võib sellega kaasneda.



Kommentaare ei ole