{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas armastus kestab 3 aastat?

    Peale seda, kui 3 aastat on koos oldud, hakkavad paljud paarid mõtlema, et armastus on läbi saanud. 60% elanikest elab p...


 

 

Peale seda, kui 3 aastat on koos oldud, hakkavad paljud paarid mõtlema, et armastus on läbi saanud. 60% elanikest elab paarisuhtes ent raske on öelda, kui kaua iga suhe keskmiselt kestab. Frederic Beigbeder on kirjutanud raamatu : "Armastus kestab 3 aastat", mis on pannud paljusid mõtlema, et ju see nii siis ongi ja see ongi normaalne. Sellest, mis vanasti oli müüt, on nüüd saanud uus reaalsus. Peale kolme aastast suhet hakkavad paljud paarid mõtlema, et ilmselt suhe ongi läbi, sest suurt armastust enam ei ole. 


Teaduslik selgitus : hormoonid

Ühest küljest võib seda seletada hormoonidega. Suhte alguses, kui suhe on romantiline, toodab aju dopamiini ja serotoniini, mis tekitavadki püsiva heaolutunde. Ent see pole veel kõik, sest lisaks sellele vabastab aju ka õnnehormooni oksütotsiini, mis paneb meid nägema teist inimest paremas valguses. Kui kurameerimise aeg on läbi saanud, alaneb hormoonide tase ja koos sellega alaneb ka armastuse tugevus.

 

 

Psühhoanalüütikute sõnul tahavadki paljud elada ainult selles perioodis. Sest pärast tunded muutuvad. Selle tõttu eelistavad paljud ära minna kohe, kui tekivad rutiin ja üksluisus. Kui õnne- ja heaoluhormoon on kadunud, asendub suhte alguse kirg rahulikemate tunnetega. Alati ei ole see lihtne jõuda sellesse etappi. Parem on siiski omavahel rääkida, selle asemel, et kohe lahku minna. Kolme aastase suhte sisse mahub teinekord nii palju erinevaid sündmusi : abiellumine, kolimine, lapse sünd... . Võib-olla oleks nüüd õige aeg vaadata, kuidas pühenduda rohkem teineteisele ja kuulata mõlema soove ning vajadusi. 

 


Peale 3. aastat suhet, asendub kirg kiindumusega

Peale 3. suhteaastat asendub kirg kiindumusega. Inimene, kellest sa unistasid suhte alguses, muutub aga reaalseks. Psühhoanalüüsis on selle kohta paralleel olemas. Lapse esimene armastus ema vastu kestab kolm aastat, seejärel algab Oidipuse kompleksi aeg (lapse armastus vastassoost vanema vastu), mis kestab samuti 3 aastat. Et paar aga saaks sellest etapist üle, tuleb õppida paremini suhtlema ning muidugi ise hoolitseda selle eest, et suhe toimiks. Armastust saab hoida, armastuse eest tuleb hoolitseda iga päev, hoides nii suhtlemist, kui kirge. 

Tänapäeval on inimestel palju suuremad ootused paarisuhtes. Tihti on meil tunne, et meie teema kõik, teine aga mitte midagi. See aga tekitab pettumust ja viha teise vastu ja selle tõttu ongi sageli palju lihtsam üldse alla anda ja jätta kõik sinnapaika. Ent peale 3. aastast suhet on suhe ise alles ikka õppimisjärgus. Kui siis alla anda ja lahku minna, tähendab see, et ei ole soovi saada sellest etapist üle.



Kommentaare ei ole