{ads}

HIDE

Viimased

latest

Petmise ülestunnistamiseks on 1000 põhjust ja ainult ühel põhjusel võib vaikida

  foto : unsplash / Fred Moon    Kui sa oled oma kaaslast p...

 

foto : unsplash / Fred Moon

 

 Kui sa oled oma kaaslast petnud ja tunned end nüüd süüdi ja kardad usaldust rikkuda ega tea, mida sa edasi peaksid tegema, siis see artikkel on just sulle. Kas petmisest tuleks rääkida või mitte? 


Suhteekspertide sõnul on truudusetusel erinevaid vorme. 

 

  • Puhas juhus

Tegemist on siis juhusliku kohtumisega. Vastastikkune külgetõmme. Klassikaline juhus, mida tuleb sageli ette siis, kui tööle tuleb uus inimene, kellega veedetakse palju aega ja tekib omavaheline hea klapp. See ei tähenda sugugi nagu kodus oleks asjad korrast ära või suhe halb oma elukaaslasega. Tegemist on lihtsalt juhuste kokkusattumisega, mis kasutatakse ära.

 

  • Petta selleks, et eelmist suhet lõpetada

Sellisel puhul on suhe juba ammu halb ja lahkuminek ei ole enam kaugel ning uude suhtesse hüpatakse just selle eesmärgiga, et eelmine suhe ära lõpetada. 

 

  • Eksistentsiaalne kriis

Sellisel puhul võib petmise taga olla eksistentsiaalne kriis. Suhtes ei ole probleeme, ent ühel kaaslastest on eksistentsiaalne kriis, mis paneb teda otsima vastuseid mujalt. Seda tuleb tihti ette keskeas olevatel inimestel. 40ndates eluaastates võib tekkida tunne, et tahaks jätta kõik sinnapaika ja teha seda, mida süda heaks arvab. 


 

 

Kui petmine on aset leidnud, ei saa seda enam heaks teha

Sellisel puhul ei jää muud üle, kui tuleb välja selgitada, kas see tegu tuleb üles tunnistada või mitte. Tegemist on väga delikaatse asjaga, mida ei saa üldistada, sest kõik sõltub suhtest ja inimesest endast. Alati on tark aga kõik korralikult läbi kaaluda, sest peale petmist ei ole alati võimalik suhet päästa.

Kas siis tuleks rääkida või mitte? Oma teo üles tunnistamiseks on 15 000 põhjust. Vaikimiseks on ainult 1 põhjus. Milline see on? Kui tegemist on esimese või viimase eelmainitud punktiga ja kui kõik tingimused on koos : kui inimene pettis ühe korra ja pole kunagi varem petnud, kui tegemist oli üheöö seiklusega ja kui sa selle inimesega enam kunagi ei kohtu. Kui sa tunned ennast tõesti süüdi ja su kaaslane ei saa sellest teada, mis juhtus, võid sa selle enda teada jätta. Tavaliselt jätab petmine oma jälje ja kui sa endale lubad, et seda kunagi enam ei juhtu, on mõnikord parem jätta see, mis juhtus, enese teada. See aga ei tähenda, et sa võid edaspidi oma kaaslast edasi petta. See, kui sa ei räägi sellest, mis juhtus, on pigem see, et sa kaitsed oma kaaslast valu eest, mida see teadmine põhjustaks. Kindlasti peaksid sa endale lubama, et sa mitte kunagi enam nii ei tee. 

 

 


Kui kaaslane kahtleb, tuleb üles tunnistada

Kui kaaslasel on tekkinud aga kahtlused, kui ta on hakanud sulle küsimusi esitama, siis tuleb üles tunnistada. Sest sa võid muidu teise inimese haigeks teha, kui õhku jäävad rippuma kahtlused ja vastuseta küsimused. 


Kõige hullem teise inimese jaoks on avastada aja jooksul seda, et sa oled teda petnud

Kõige hullem petmise juures on see, kui üks kaaslane hakkab aja jooksul tõtt teada saama. Kui sa hakkad tasapisi teda ette valmistama, võid sa rikkuda kogu usalduse. Seega võta oma julgus kokku ja räägi südamest südamesse. Räägi sellest, kaua see on kestnud, kes on see inimene ja kui kaugele see lugu läks. Liiga palju ei maksa ka öelda. Detailid on parem jätta enese teada. Seega kõik asendid ja positsioonid jäta enda teada.

 

 


Mis edasi? 

Peale petmist on võib-olla teil vaja abi paluda väljaspoolt. Ja selle jaoks pole midagi paremat, kui pöörduda suhtenõustaja poole, kes aitaks välja selgitada, miks see nii juhtus. See on ikkagi parem variant, kui pakkida kotid ja minna lahku. Lase oma kaaslasel nutta ennast tühjast, väljendada oma viha ja katsu jääda ise rahulikuks. Sa pead leppima sellega, sest see on sinu enda süü. Petmine põhjustab alati trauma ja lõhub suhet ent hea tahtmise korral on võimalik oma suhet päästa.

 




Kommentaare ei ole