{ads}

HIDE

Viimased

latest

Südamehaigused : millal tuleks pöörduda südamearsti poole?

  foto  : unsplash / Ashkan Forouzani      Südamehaigused o...

 

foto  : unsplash / Ashkan Forouzani

 

 

 Südamehaigused on küll Euroopas kõige esimeseks surma põhjuseks, paljudel kordadel pole inimene aga ise teadlik oma haigusest. 

Selleks, et vähendada riski ning sümptomeid varakult ära tunda, koostas kardioloog dr. Louis Bendayan 5 märki, mis näitavad, et sul on aeg minna südamearsti vastuvõtule. 


Südamehaigused : valu rinnus, hingeldamine... Märgid, mis peaksid sind valvsaks tegema.

Valu rinnus

Kõige esimeseks sümptomiks on vau rinnus. Valu võib endast märku anda füüsilise pingutuse ajal, hingeldamise ajal, kui südamerütm muutub ebaregulaarseks, tekib südame pekslemine, halb enesetunne ja jalgade paistetus. 


Liiga palju riskitegureid

Maailma Terviseorganisatsiooni järgi soodustavad südamehaiguste teket mitmed tegurid : suitsetamine, vale toitumine, ülekaal, istuv eluviis ja liigne alkoholi tarbimine. Kõik need tegurid tõstavad südamehaiguste riski, mille pärast on soovitatav minna südamearsti juurde oma südant kontrollima.

 

 


Sa oled hakanud spordiga tegelema

Kui sa oled hakanud taas spordiga tegelema, on ka see põhjus, miks sa peaksid käima kardioloogi vastuvõtul, eriti juhul, kui sa pole ammu trenni teinud. 


Varasem südamehaigus

Kui sul on juba südamehaigus olnud, on vaja edaspidi käia iga poole aasta või aasta tagant tervisekontrollis. Kõik sõltub haigusest endast, patsiendi vanusest ja riskiteguritest. 


Sul ei ole sümptomeid

Südamearsti sõnul on vaja regulaarselt tervisekontrollis käia, isegi, kui sul ei ole mingeid sümptomeid ega soodustavaid tegureid. Eriti soovitatav on käia oma südant kontrollimas peale 40. eluaastaid.


 

Kommentaare ei ole