{ads}

HIDE

Viimased

latest

Psühholoogi soovitused, kuidas aidata lastel omavahel läbi saada

  foto : unsplash / Nathan Dumlao   Paljud inimesed on tunn...

 

foto : unsplash / Nathan Dumlao

 

Paljud inimesed on tunnistanud, et väikesest peast ei saanud oma õe või vennaga läbi ja tülitsesid tihti. Sageli on selle taga rivaalitsemine. Mida me saame aga ise lapsevanematena ära teha, et muuta oma laste omavahelist suhet paremaks? Psühholoog Dana Castro soovitab rohkem väärtustama iga lapse ainupära. Iga laps on erinev ja see, kui õppida esile tõstma seda, mille poolest nad erinevad, hoiabki ära rivaalitsemist ja omavahelist võistlusmomenti. Selle jaoks tuleb aga rohkem austada iga lapse individuaalsust. 

Ka armukadedus võib tekitada pingeid laste vahel. Selle jaoks peavad vanemad jälgima, et nad pööraksid võrdselt tähelepanu kõikidele lastele ja kohtleksid lapsi võrdselt. 

Seda tuleb samuti rohkem rõhutada, et peres on kõik lapsed võrdsel tasandil. Ja igal lapsel on oma koht. Selle jaoks pole midagi paremat, kui veeta koos kvaliteetaega, mis aitavad luua ilusaid mälestusi. 

 

 

Samuti on tähtis jälgida suhtlemise kvaliteeti peres. Normaalne suhtlemine toimub rahulikus õhkkonnas, kus kuulatakse teisi ära ilma märkusi tegemata. Lastel võib-olla raske leida õigeid sõnu, millega oma tundeid väljendada. Vanemad on need, kes sellistel puhkudel loovad usaldusliku õhkkonna, tänu millele laps saab rääkida sellest, mis tal südamel on. Hea mõte on ka kutsuda vendi ja õdesid osalema selles jutuajamises, ka see aitab lastel omavahel paremini läbi saada.  

Arvesse tuleb võtta ka iga lapse erinevat iseloomu. Mõni laps võib olla rahumeelsem, kui teine, teine jälle ärrituda rohkem. Ka see võib tekitada tülisid laste vahel. Või siis laps, kes vajab rohkem vanemate tähelepanu, võib ära teenida õdede või vendade pahameele. 

Kõige tähtsam on aga näidata oma käitumisega lastele eeskuju. Selle jaoks tuleb jälgida, et peres ei oleks harjumuseks paugutada uksi ja karjuda teineteise peale. Lapsed õpivad üsna ruttu vanemate eeskuju pealt. 

Et aidata lastel omavahel paremini läbi saada, tuleb paika panna reeglid, mille järgi on keelatud teineteise solvamine ja sildistamine. Palu ka laste abi kaasamõtlemisel, millised reeglid oleksid kõige paremad.

Kommentaare ei ole