{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks osad inimesed hakkavad liiga ruttu rääkima oma isiklikest asjadest teistele?

foto : unsplash / Priscilla du Preez      Alles sa said kel...

foto : unsplash / Priscilla du Preez

 

 

 Alles sa said kellegagi kokku, keda sa õieti ei tunnegi, te olete just jõudnud rääkima hakata, kui juba ta hakkab sulle oma isiklikust asjadest rääkima. Sind paneb see kohmetuma, sa tunned end ebamugavalt, aga tema pole veel oma jutuga poole pealegi jõudnud. 

 

Naiivne usaldus teiste vastu

Kõikide inimeste jaoks ei olegi suhtlemine nii lihtne nagu peaks. Mõnedele valmistab see tõsiseid raskuseid, sest kunagi ei tea, millest peaks alustama. Mõned on liiga reserveeritud, teised liiga usaldavad. Mõnikord juhtubki, et inimene hakkab liiga ruttu oma isiklikust elust rääkima, sellisel puhul on tegemist inimesega, kes kaldub liiga palju teisi usaldama. Ta ootab, et ka teine räägiks oma elust, ent alati see nii ei lähe. Selline inimene võib sattuda aga halbade kavatsustega inimeste otsa, kes tema usaldust võivad kurjasti ära kasutada.

 

Nartsissist

Ka seda võib ette tulla, et inimene räägib sellepärast, et ta on nartsissist. Nartsissistid oskavad hästi rääkida. Tema jaoks teisi inimesi ei eksisteeri. Teine on lihtsalt ettekääne. Ükskõik, mida ta ka öelda ei taha, ta ütleb selle välja, valades selle niiöelda teisele kaela. Ta tahab vabaneda enda halvast enesetundest. Ta ei otsi võimalust, et luua teistega sidet, ta ei taha jagada oma muljeid ega vahetada mõtteid. Ta ei esita sulle kunagi küsimusi, vaid räägib üksnes iseendast. 

 

 

 

Millest ta räägib? 

Kõigest ja mitte millestki. Ilusast ilmast, vihmast, oma elust, raskustest, kahtlustest, küsimustest ja mõnikord isegi intiimelust. See võib aga panna veelgi piinlikumasse olukorda see inimene, kes peab seda kõik kuulama.  Sellisel inimesel, kes on harjunud kõigest rääkima, ei ole vahet, millest ta räägib, tema jaoks ei ole peresiseseid asju, mis peaksid jääma üksnes enese teada. Ta ei anna endale aru, et on asju, millest ei räägita. 


Võõras inimene on hea ohver

Kui inimene tunneb ennast üksi ja tunneb ennast halvasti, võib ta valida esimese võimaluse, et rääkida. Täiesti suvalisest võõrast inimesest võib saada usaldusisik, kellele oma südame pealt kõik ära rääkida. Selleks võib olla inimene, kellega tänaval kohtutakse ja kes on täiesti võõras või siis rongis reisikaaslane, kellega kõrvuti istutakse. Võõrale inimesele on hea kõike rääkida, sest kaotada pole midagi - tavaliselt ju enam ei kohtuta. 

 

 


Pane piirid

Kuula täpselt nii kaua, kui sa jaksad. Sa ei pea sundima end kuulama lihtsalt viisakuse või kohusetunde pärast. Kui sa tunned, et see jutt on ebameeldiv ja piinlik sinu jaoks, kui sul on tunne, et sinuga ei arvestata, kui vestlus on ühepoolne ega paku huvi, siis võid sa midagi ette võtta. Sa pead ütlema : aitab küll või minema ära, kui sul on selleks soov. Sest on inimesi, kes on liiga pealetükkivad ja võtavad su energiat ära. Ent jää heatahtlikuks. Ära muutu üleolevaks ja põlglikuks teise suhtes, ära muutu kurjaks ja ära tee teisele oma sõnadega haiget. Selgita lihtsalt sellele inimesele, et sa oled praegu väsinud ja ei suuda keskenduda sellele, mida ta sulle räägib. 


Mida teha, kui sinul endal on harjumuseks liiga palju rääkida? 

Sellisel puhul peaksid sa välja selgitama, kust see soov rääkida iseendast on alguse saanud. Võib-olla on see selleks, et täitsa tühjust, mida sa tunned või on sul nartsissistlikud jooned? Enne, kui sa hakkad rääkima oma elust võõrale inimesele, kirjuta kõik oma ideed märkmikku üles. Või siis miks mitte minna näiteringi, kus sa saaksid ennast tühjaks rääkida ning suunata oma energiat õiges suunas? Kui see on hakanud sulle aga probleeme tekitama, siis võid sa minna psühhiterapeudi jutule, kes aitab sul välja selgitada, kust see suur lobisemishirmu on alguse saanud. Sageli on põhjuseks lapsepõlve ajal tuntud vähene armastus või vanemate vähene huvi või muu tunne, mis on pannud sind ennast tundma üksi.



Kommentaare ei ole