{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et sa oled liiga hea

  foto : unsplash / Jonas Vincent      Kas su lähedased ütl...

 

foto : unsplash / Jonas Vincent

 

 

 Kas su lähedased ütlevad sulle kogu aeg, et sa oled liiga suure südamega? Kas sind hinnatakse selle tõttu, et sa alati leiad aega teiste aitamiseks? Millised märgid viitavad sellele, et sa oled liiga hea? 


Kuidas üldse vahet teha, kas sa oled lihtsalt hea või liiga hea? Liigne headus võib teha halba sinu vaimsele tervisele ja tekitada lõpuks masendust. Hullematel juhtudel võib see isegi põhjustada depressiooni. 


Märgid, mis viitavad sellele, et sa oled liiga hea


1. Sa ei oska ära öelda, kui sind vajatakse

Sa ei suuda keelduda, kui keegi sinult midagi palub. Sa ei ole harjunud ütlema EI ja ütled alati JAH, MUIDUGI, kui keegi sinult midagi paluma peaks. Kuna sa kunagi ära ei ütle, on see esimene märk, mis viitab sellele, et sa oled liiga hea. Sul on tihti suurem töökoormus, kui teistel, sa kulutad teiste peale rohkem ja oled alati leppima sellega, mida teised otsustavad. Kui sa peaksidki ei ütlema, tunned sa ennast nii halvasti, et pead ennast õigustama selle inimese ees. 

Pikemas perspektiivis võib selline asi su vaimsele tervisele ja isiklikule heaolule halvasti mõjuda. Sellepärast peaksid sa õppima ka keelduma, kui miski sulle ikka üldse ei sobi. Öeldes teistele ei, ütled sa endale jah.

 

 

 

2. Sa ei nõua seda, mis sulle kuulub

Teine märk, mis viitab sellele, et sa oled liiga lahke, on see, et sa ei oska nõuda endale seda, mis sulle kuulub. Näiteks mingi ese, mille sa oled kellelegi laenanud. Või raha, mida sa laenasid ühele heale sõbrale. Sa lihtsalt ei julge küsida tagasi seda. Sa oled valmis ootama nii kaua, kui vaja, leides õigustusi ja vabandusi sellele inimesele. Sinu suust võib tihti kuulda : "Sellega ei ole kiiret.". Mõnikord ei saa sa kunagi tagasi seda, mis sulle kuulub. 

 

3. Sa ei räägi kellelegi vastu

Kui kellegi arvamus erineb sinu omast, siis sa parem oled vait, kui hakkad talle vastu rääkima. Sa ei taha pingeid tekitada ja tahad kõigiga rahus elada. Sa ei taha ka kedagi solvata ega kellelegi haiget teha. On ka inimesi, kes toetavad oma lähedaste poliitilisi vaateid ehkki nad ise neid ei poolda. Nad lihtsalt ei oska lähedastele vastu öelda ja kaotavad selle tõttu oma isikliku identiteedi ja oma arvamused. 

 

 

 

4. Sa pead enda vajadustest tähtsamaks teiste soove ja vajadusi

Sinu arvates on teised alati palju tähtsamad, isegi, kui sa pead ise oma heaolu sellepärast ohverdama. Sa unustad oma isiklikud vajadused, et teistele kasulik olla. Sa leiad, et sinu vajadused pole nii tähtsad, kui teiste omad.

Sa oled harjunud mõtlema, et kui sa keeldud midagi tegemast, siis unustatakse sind üldse ära. Sa oled valmis ohverdama oma vaba aega selleks, et teisi aidata.

Teised harjuvad aga sellega lõpuks ära, et sa selline oled ja nõuavad sinult kogu aeg rohkem. Sellepärast peadki sa piirid paika panema enne, kui on liiga hilja. Sa ei pane sellega teisi kannatama, vaid kindlustad üksnes selle, et sa ise ei pea kannatama. Sa võid küll teisi aidata aga sa ei ole vastutav nende vajaduste ja soovide eest, see ei ole sinu roll. Sa pead olema iseenda prioriteet ja mõistma, et inimene peab ka iseendale elama. See, kui sa ei aita teisi nii palju nagu varem, ei näita, et sa oled halb vaid õpetab neid ise hakkama saama. 

 

 


5. Sa oled harjunud vabandama asjade pärast, mida sa pole teinud

Sa ei taha teistega oma suhteid rikkuda. Sa vabandad kogu aeg, isegi siis, kui sa midagi teinud ei ole. Sa ei taha, et keegi sinu peale pahandaks. Näiteks siis, kui sa töö juures midagi palud ülemuselt. Enamik liiga häid inimesi ei saa ise arugi, et nad kogu aeg vabandavad ennast, sest see on nagu refleks nende juures juba. Nad annavad liiga ruttu ka andeks ja unustavad halva, mida teised on teinud, leides neile õigustusi ja vabandusi. Kui nad ise tunnevad aga, et nad on võib-olla eksinud kellegi vastu, teevad nad kõik ja isegi rohkem, et vabandust paluda.


6. Sa usud, et teised on pahased sinu pärast

Kui keegi peaks halvas tujus olema, usud sa kohe, et see on sinu pärast. Liiga head inimesed arvavad ikka, et teiste halb tuju on seotud isiklikult nendega. Nad otsivad iga hinna eest võimalust olukorda heaks teha, ka siis, kui peavad taluma ebameeldivaid märkusi sellepärast. Nad on valmis järeleandmisi tegema. Nad hoiavad oma suhteid, sest see aitab tõsta nende enesehinnangut. 


 


Kommentaare ei ole