{ads}

HIDE

Viimased

latest

Märgid, mis näitavad, et sa elad minevikus, mitte olevikus

  foto :unsplash / Centre for Agieng Better     Miks me ole...

 

foto :unsplash / Centre for Agieng Better

 

 

Miks me oleme kinni oma minevikus? Mida me ise võime ära teha, et keskenduda rohkem käesolevale hetkele? 

Paljud inimesed on tundnud seda, et nad ei ole täiel määral käesolevas hetkes, sest nad mõtlevad liiga palju sellele ajale, mida nad kunagi enam tagasi ei saa. Ehk siis teiste sõnadega elavad paljud meie seast minevikus selle asemel, et elada nüüd ja praegu. 

 

Millised käitumisharjumused viitavad sellele, et sa elad liiga palju oma mälestustes? 


1. Sul on raske muutustega harjuda, sest sa elad oma harjumuspärast elu, mis piirneb tuttavate kohtade ja inimestega, keda sa juba ammu tunned. 


2. Sa tunned nostalgiat. Sa mõtled ja räägid tihti minevikust ja oled selle tõttu kogu aeg nostalgiline. See on sellest, et sul on tunne nagu oleksid sa minevikus olnud õnnelikum, kui praegu. Ja selle tõttu sa eladki nii palju oma mälestustes. 


3. Sa süüdistad ennast. Kui inimene ei suuda minevikku unustada, hakkab ta ennast süüdistama. Ta ei näe vigu, mida ta on minevikus teinud ja selle asemel, et vastutada oma tegude eest, tunneb ta enda vastu meelepaha. Teiste sõnadega elab ta minevikus, tundes ennast süüdi ja elades ikka ja jälle oma mälestustes ja minevikus tehtud vigades. 

 

 


4. Sa oled pika vihaga. Sa mõtled tihti selle peale, mida sa võiksid teha, et ühele või teisele inimesele kätte maksta selle eest, mida see inimene sulle tegi sinu arvates. Sa tunned ka aastaid hiljem meelekibedust asjade pärast, mis sulle tehtud on. Sa ei suuda unustada halba, mida sulle on tehtud ja selle tõttu on sul raske oma eluga ka edasi minna. 


5. Sa ei otsi uusi võimalusi. Sa leiad, et oled kõik oma head võimalused minevikus maha maganud ja nüüd on liiga hilja selleks, et midagi muuta. Sa isegi ei ürita oma elu muuta. 


6. Sa võrdled ennast. Elades minevikus, võrdled sa kõike seda, mis sul täna on, sellega, mis sul oli enne. Sa võrdled oma praegust elu oma endise eluga. Sa ei saa võrrelda kahte täiesti erinevat aega, mis tegelikult ei olnud selline nagu sina seda kipud arvama rippudes oma mälestuste küljes iga hinnaga.


Need on mõned märgid, mis viitavad sellele, et sa pöörad liiga palju tähelepanu minevikule. Kui sulle tundub, et see kehtib ka sinu kohta, pead sa aru saama, et selline käitumishoiak võib mõjutada sinu vaimset tervist. Selle tõttu pead sa leidma lahenduse, kuidas sellest olukorrast välja tulla. 

 

 


Mida siis teha? 

Meile kõigile meeldib mineviku peale mõtelda. Kui aga minevikule mõtlemine ja selles elamine võtab liiga palju sinu ajast, võib see hakata mõjutama sinu tundeid ja emotsioone. Selleks, et elada ja hinnata rohkem käesolevat hetke, proovi järgmisi nippe. 


  • Tänulikkus. Mõnikord ei anna me ise endale aru, kui palju meie ümber on kõike seda, mille üle tuleks tänulik olla. Sellepärast oleks hea, kui sa mõtleksid kõikidele headele asjadele, mis päeva jooksul aset on leidnud. Õhtul aga mõtle vähemalt kolmele või neljale heale asjale, mis selle päeva jooksul juhtusid. 


  • Keskendu sellele, mida sa kontrollida saad. Sageli nii, et inimesed, kes elavad minevikus, üritavad kontrollida seda, mida nad enam kontrollida ei saa. Näiteks midagi, mis on juba juhtunud. Selle asemel keskendu parem sellele, mida sa kontrollida saad. Sa saad kontrollida oma hoiakut, mõtteid ja tundeid. 


  • Tee minevikuga rahu. Katsu muuta oma vaatenurka ja näha oma elus juhtunud raskeid hetki läbi teise prisma, nagu oleksid sa keegi täiesti võõras ja antud asi ei puutu üldse sinusse. Nagu juhtuks see kellegi teisega. Õpi endale andestama, õpi andestama ka inimestele, kes on sulle haiget teinud minevikus, nii ei pea sa enam kandma oma valu endaga kaasas ja võid minevikust lahti lasta.





  • Tule oma mugavustsoonist välja. Parim võimalus, kuidas oma eluga edasi minna, jättes minevik selja taha, on kogeda midagi uut ja omandada uusi teadmisi. Mugavustsoonist välja tulemine aitab sul muuta väljavaateid ja paremini mõista seda, mida sa praegu oma elus tahad. 


  • Otsi spetsialisti abi. Kui sa tunned, et sa ei saa üksi hakkama, siis on teraapiast alati abi. Psühholoog aitab sul paremini mõista põhjuseid ja aidata sul olukorrast väljapääsu leida. 


Muutused nõuavad aega harjumiseks aga vähemalt aitab see sul paremini nautida käesolevat hetke ja hinnata oma elu rohkem.

 

Kommentaare ei ole