{ads}

HIDE

Viimased

latest

Enesekesksed inimesed : miks mõnede inimestega läheb jutt alati nende endi peale?

  foto : unsplash / Cherrydeck      Enesekesksete inimesteg...

 

foto : unsplash / Cherrydeck

 

 

 Enesekesksete inimestega ei ole sugugi lihtne hakkama saada. Nad on ise kaljukindlalt veendunud, et just nemad on maailma nabad ja sellepärast ei tunne nad huvi kellegi teise vastu. Kuidas neid ära tunda ja mida selliste inimestega peale hakata? 

Ilmselt tunned ka sina selliseid inimesi. Rääkides talle oma puhkusereisist, katkestab ta sind poolelt sõnalt ja hakkab oma puhkusest suure õhinaga rääkima. Kui sa oled rõõmus, et ülemus sind kiitis, kuulab tema sind ainult poole kõrvaga ja kukub siis rääkima kõigest sellest, mida tema on oma elus ära teinud. See on inimene, kes räägib alati iseendast. 

Enesekeskseid inimesi on raske välja taluda, sest neil on nii palju iseendaga tegemist, kogu vestluse räägivad ainult nemad ise ja iseendast, neil on vajadus olla imetletud. Nad kuulavad ennast rääkimas ega pööra üldse teistele tähelepanu. Sellega aga, et kõik kogu aeg ümber nende isiku keerleb, rikuvad nad ainult oma suhteid teistega. 

 

 


Kuidas enesekeskset inimest ära tunda? 

Enesekeskse inimese kõik jututeemad keerlevad ümber tema isiku. Enamikul ajast algavad tema laused : "Mis puutub minusse, siis...", või "Mina näiteks...", või hoopis lihtsalt : "Mina...".

Enesekeskne inimene toob kõik jututeemad enda isiku peale ja tegutseb ainult oma isikliku huvide eesmärgil. See, mida nemad teevad või ütlevad, on alati palju tähtsam, kui see, mida teised ütlevad ja teevad. Nad kasutavad oma lähedasi selleks, et tunda ennast teistest üle. Teiste pilk on enesekesksete inimeste jaoks väga tähtis. Sest selline inimene ei saa ennast armastada muidu, kui läbi teise inimese. See võib tunduda paradoksaalne aga tegelikult on enesekeskse inimese tõeliseks probleemiks madal enesehinnang. Mõnikord pole nad tunda saanud ka piisavalt armastust. 


Kuidas eristada enesekeskset ja nartsissistlikku inimest? 

Tihti aetakse omavahel segi nartsissistlikke inimesi, enesekeskseid inimesi ja egoiste. Nartsissistlik inimene imetleb iseennast, ta katsub näidata ennast paremas valguses, alavääristades samal ajal teisi. Enesekeskne inimene on lihtsalt enesekeskne, nartsissism kujutab endast aga patoloogilist enesearmastust. Nartsissistlikud inimesed kannavad nartsissistliku isiksusehäire alla, mida diagnoosib spetsialist. 

Kui enesekeskse ja nartsissistliku inimese juures on teistel inimestel väga suur roll - teiste inimeste pilk ja arvamus on tähtsad enesekeskse inimese jaoks, nartsisstilik inimene tunneb enda väärtust kasvamas läbi teiste. Egoisti puhul aga ei ole teisel inimesel üldse tähtsust. Egoisti jaoks on tema enda huvid ja kasud kõikidest teistest kõige tähtsamad. Egoisti huvitab ainult tema enda isik. 

 

 


Miks me oleme enesekesksed? 

Me oleme kõik mingil määral enesekesksed, sest enesekesksus on lapse psühholoogilise arengu normaalne osa. Täiskasvanueas vaibub see omadus normaalselt, kui inimene õpib nägema teisi enda ümber ja ei mõtle enam ainult iseenda peale ning muutub heatahtlikumaks ja lahkemaks. Seega on enesekesksus meie kõikide sees suuremal või väiksemal määral olemas, sest me elame sellisel ajastul ja sellises ühiskonnas, kus iga inimene otsib oma isiklikku huvi ja kasu, keskendudes rohkem oma isiklikule minapildile ning otsides samal ajal kõiki võimalusi silma paistmiseks (olla rikas, ilus, atraktiivne, hea ametipost, imehea suhe, ideaalsed lapsed, väga ilus kodu, jne). 

Enesekesksus areneb sageli välja selliste inimeste juures, keda on kasvatatud lapsest peast nagu väikeseid printse või printsesse või siis vastupidi, on neid jäätud ilma nii hoolest, kui armastusest. Enesekesksus on sellisel puhul võimalus, mis võimaldab täita seda tühjust, mille armastuse puudus lapsepõlve ajal jättis. Inimene hakkab otsima armastust, mida ta ei saanud, läbi teiste pilgu. 


Kuidas enesekesksus suhteid mõjutab? 

Kui selline harjumus on juba omaseks saanud ja sisse juurdunud, võib see põhjustada korduvaid suhteprobleeme. Inimesel on sellisel puhul raske üles ehitada pikemaajalist suhet. Aja jooksul hakkavad kõik temast eemalduma : tema lähedased, sõbrad, pere jne. Ühel ilusal hetkel teised lihtsalt enam ei jaksa. Enesekeskne inimene võib tunda ennast üksi ja selles üksinduses saab ta aru, et ta vajab teisi ja selle jaoks peab ta õppima paremini suhtlema. 

 

 


Kuidas enesekeskse inimesega hakkama saada? 

Suhted on temaga rasked. Käies läbi enesekeskse inimesega, võid sina kaotada oma enesehinnangu, mille tõttu sa ei saa enam olla sina ise. Kõige parem on mitte teda lihtsalt takka kiita ja öelda lihtsalt: "Ah nii.". Hakates teda ülistama ja kiitma, näitad sa välja ainult omapoolset huvi ja sellisel puhul tema sõnadevool ei lõppegi. 

Ühel hetkel väsitab enesekeskne inimene sind lihtsalt ära. Kui tegemist on lähedase inimesega, on sulle kallis, siis võid sa välja selgitada, mis selle enesekeskse käitumise põhjuseks on. Kust see alguse on saanud. Samuti võid sa teda maha rahustada ja tunnustada ning väärtustada neid hetki, kui ta tunneb teiste vastu huvi. 

Et inimene saaks ise sellest olukorrast välja tulla, peab ta endale seda teadvustama. Miks ma vajan nii palju tähelepanu ja teiste heakskiitu? Tähtis on õppida rohkem pöörama tähelepanu teistele, kuulama teisi ilma nende juttu katkestamata, olema avatum teiste soovidele ja vajadustele. See kõik võtab aega aga see on võimalik. Enesekeskne inimene peab teadma, et ta ei pea üle pakkuma selleks, et teised tema vastu huvi tunneksid, vastupidi. Samuti on tähtis kaitsta ka iseennast enesekeskse inimese eest ja panna paika piirid, teha seda heatahtlikult aga näidates välja et ka sina oled olemas ja eksisteerid. 


Allikas: cosmopolitan

 

Kommentaare ei ole