{ads}

HIDE

Viimased

latest

4 käitumisreeglit, mida kõik peaksid teadma

  foto : pexels / Nicole Michalou     Viisakas käitumine on...

 

foto : pexels / Nicole Michalou

 

 

Viisakas käitumine on väga tähtis. 

 

1. reegel - lauakombed

Istu sirgelt lauas. Alaselg ei pea puutuma vastu tooli seljatuge. 

Söömist alustatakse siis, kui kõik on oma toidu kätte saanud. 

Söömise ja joomise ajal ära tõsta väikest sõrme üles, seda peetakse peenutsemiseks. 

Tõsta kahvel söömise ajal suu juurde, mitte ära langeta pead taldriku poole. 

Ära toetu küünarnükkidega laua peale. 

Tehes söömise ajal pausi, pane kahvel ja nuga risti taldrikule. 

Ära räägi täis suuga. 

 

 


2. reegel - esimene mulje ja tutvustamine

Meesterahvad - ärge unustage naeratust. Ka kõige suurem härrasmees võib paista labasena, kui ta näoilme on kinnine. Hea mulje avaldamiseks on ainult üks võimalus, sellepärast tulebki seda ära kasutada selleks, et näidata ennast heas valguses. See avabki kõik uksed. 

Kui sul tuleb kedagi tutvustada kellelegi, tuleb kinni pidada samadest reeglitest : tutvustada kõige nooremat kõige vanemale, meest naisele ja seda inimest, keda sa tunned vähem sellele, keda sa tunned rohkem. Lühidalt : see, keda sa tahad austada, on kõige tähtsamal kohal. 

Samuti ei maksa unustada, et käepigistus peab olema tugev ning kindel ja samal ajal tuleb vaadata teisele inimesele silma. 


3. reegel - viisakas mees

Mõned vanad etiketi reeglid on oma aja ära elanud ent on ka neid, mida iga mees peaks tundma. Naistele meeldivad viisakad mehed. 

Mees siseneb restorani naise ees. Restoranis istub naine seljaga seina poole nii, et tal oleks võimalus näha saali. Mehe roll on naisele veini serveerida ja hoolitseda selle eest, et klaas ei oleks tühi. Mees laseb naisel valida endale roa ent mees on see, kes ettekandjale tellimuse esitab. 

Mees tõuseb püsti, kui naine ruumi siseneb. 

Tänaval kõndides kõnnib mees kõnniteel autotee pool, naine aga majade pool.

Mees on see, kes avab naisele ukse.  Tõeline härrasmees tuleb ka autost enne välja, et naisele uks avada. Samuti aitab ta naisele kodust väljudes mantli selga. 

 

 

 

4. reegel - külaliste tulekul

Külalisi vastu võttes kata alati laud, kasutades selleks ilusat laualinikut ja hõbedast serviisi. Nuga pannakse taldrikust paremale, teraga taldriku poole, kahvel vasakule poole. Suur veeklaas jääb vasakule poole, veiniklaas paremale. Suur valgus kustutakse ära, küünlad pannakse põlema. 

Kui külalised tulevad, ollakse rõõmus selle üle ja öeldakse seda neile. Seejärel tutvustakse neid omavahel, kes teineteist ei tunne. 

Aukülaline (kõige vanem või see, kes on esimest korda külas) istub perenaise kõrvale paremale poole, tema kaaslane aga peremehe kõrvale paremale poole. Külalised istuvad läbisegi nii, et iga mehe kõrval istub naine. 

 Pererahvas on tähelepanelik kõikide külaliste vastu, kutsudes kõige vaiksemaid vestlusest osa võtma ja peatades kõige jutukamate külaliste sõnadevoolu, tehes seda peenelt ja delikaatselt. 

Samuti hoolitsevad võõrustajad selle eest, et kõikidel külalistel oleks kogu aeg söögi- ja joogipoolist. 

 


 



Kommentaare ei ole