{ads}

HIDE

Viimased

latest

Vaimne väsimus : kui pea vajab puhkust

  foto : pexels / Sofia Alejandra      Vaimne väsimus võib ...

 

foto : pexels / Sofia Alejandra

 

 

 Vaimne väsimus võib puudutada kõiki inimesi. Kui jätta vaimne kurnatus tähelepanuta ja oodata, et see iseenesest üle läheb, võib ühel hetkel kannatada ka füüsiline tervis. Millised märgid viitavad vaimsele kurnatusele? 

Paljud inimesed kaebavad vaimse kurnatuse, meeleolu languse, väsimuse, tüdimuse, rõõmutu elu ja täieliku huvipuuduse üle, millega kaasnevad ükskõiksus, unehäired, ärevus ja ärrituvus. 

Erinevalt kehalisest väsimusest, annab vaimne väsimus endast märku terve päeva jooksul. Sa võid tunda kurnatust ilma, et sa oleksid pidanud tegema vaimset või füüsilist pingutust nõudvat tööd. 

 

Millised märgid viitavad vaimsele väsimusele? 

 

 

 

Sul on tunne nagu oleksid sa kasutu ja sind pole enam vaja

Vaimse kurnatuse tunne võib tekkida näiteks töö juures. Sul võib tekkida tunne, et sa ei suuda enam oma tööd teha nii hästi, kui varem ja kõige hullematel päevadel tunned sa end täiesti kasutuna. 

 

Sagedased pea- või kõhuvalud

Sagedased pea- või kõhuvalud võivad samuti olla märguanded vaimsest väsimusest ja stressist, mis sellega kaasneb ja mis muudab organismi nõrgemaks. 

 

Suur magusaisu

Stressi korral vajab aju rohkem energiat. Selle tõttu tekibki magusaisu, mille vastu pole mõtet võidelda. Seda enam, et me loodame, et magusa söömine aitab võidelda väsimuse vastu, tegelikult tekitab see aga vastupidise efekti : peale magusa söömist on väsimus veelgi suurem. 

 

Keskendumisraskused

Ükskõik, kui palju sa ka ei pinguta, kui sa oled vaimselt kurnatud, siis on sul raske keskenduda ja olla tähelepanelikum. 

 

Hommikune väsimus

Hommikul ärgates vaevab sind motivatsiooni puudus, mille tõttu sa kohe ei taha voodist tõusta. Kohvi joomine ei aita, vaid muudab olukorda hullemaks. Kõige parem on juua sellisel puhul apelsinimahla, mis tagab su kehale vajalikke vitamiine või siis rohelist teed.  


Unisus

Sa magad küll öösel aga päeva jooksul tunned suurt väsimust ja teeksid hea meelega lõunauinaku. Sa oled pidevalt unine. Ka see on märk vaimsest kurnatusest. 


Sa oled palju emotsionaalsem

Sa oled muutunud väga tundlikuks ja emotsionaalseks.

 

 

 

 

Mälulüngad

Vaimse väsimusega kaasnevad mäluprobleemid. Kuna sul on raske keskenduda, siis unustad sa paljud asjad ära.

 

Motivatsioonipuudus

Sa ei taha enam mitte midagi, sul on tunne, et sa ei suuda nagunii midagi ära teha, millest sa oled seni unistanud ja kõik jääbki nii nagu on. 

 

Kehaline väsimus

Kui sa tunned vaimset väsimust, siis on kehal raske järgneda. 

 

Unehäired

Vaimse väsimusega kaasnevad uneprobleemid.

 

Ärrituvus

Kuna sa oled nii emotsionaalne ja tunned vaimset väsimust, ärritud sa kiiremini ja oled närvilisem. 

 

Kuidas ennetada vaimset väsimust? 

  • Katsu rohkem puhata päeva jooksul. 
  • Ära unusta sporti teha, see aitab hästi võidelda vaimse väsimuse vastu ning leevendada ärevust.
  • Kontrolli oma mõtete voolu paremini. Selle jaoks aitab hästi mediteerimine, näiteks 10 minutit päevas.

Kommentaare ei ole