{ads}

HIDE

Viimased

latest

Nõuanded, kuidas tervislikult ja tõhusalt kaalu kaotada

  foto : pixabay / publicdomainpictures      Kaalulangetami...

 

foto : pixabay / publicdomainpictures

 

 

 Kaalulangetamise juures mängivad rolli mitmed erinevad tegurid, mitte ainult see, mida sa sööd. Vähemalt nii kinnitab Harvard'i School of Health professor dr. Watler Willet, kes tuletab meelde, et kaalu langetamise juures on sama tähtsal kohal ka see, kui suur on sinu stressitase ja milline on sinu pereseis. Sellepärast soovitab ta selgitada välja, millised tegurid ei lase sul kaalust alla saada, näiteks halvad toitumisharjumused ja istuv eluviis. Samuti tuleb arvesse võtta seda tõsiasja, et vanusega muutub kaalust alla saamine raskemaks ühel kindlal põhjusel : lihasmass hakkab kahanema alates 40. eluaastatest. Lihased põletavad kaloreid aga 24 tundi 24'st, 7 päeva nädalas. Kui sul on vähem lihaseid, põletab keha vähem kaloreid, see aga soodustab kaalutõusu. 

 

 


Kuidas tervislikult kaalu kaotada? 

Tegemist on 5% reegliga, mis aitab tervislikult ja tõhusalt kaalust alla saada. See on parem juba sellepärast, et liiga kiire kaalulangetamise juures kipuvad kaotatud kilod ikka tagasi tulema. Kõige olulisem on seada endale käegakatsutavad eesmärgid: näiteks kaotada pool kilo nädalas, kuni sa oled kaotanud 5% praegusest kehakaalust. Kui see eesmärk on täidetud, sea endale uus eesmärk, mis jääb samuti 5% kanti. Tähtis on, et tervislik eluviis muutuks harjumuseks, mitte ei oleks vajalik ainult kaalust allasaamiseks. 

Aeglane ja kontrollitud kaalulanguse puhul ei tule kaotatud kilod ruttu tagasi, erinevalt sellest, kui kaalulangus on olnud kiire. Lisaks teistele soovitustele (mitte süüa samal ajal telekat vaadates, piirata järk-järgult toidukoguseid, süües näiteks väiksema taldriku pealt või loobuda halbadest süsivesikutest) on ka teisi soovitusi, mis aitavad sul ideaalkaalu saavutada :


1. Loobu karastusjookidest, isegi neist, mis ei sisalda suhkrut

Ühest küljest põhjustavad kõik lisaained ja suhkur liiga järsku insuliini tõusu (mis omakorda tekitab söögiisu). Teisest küljest rikuvad karastusjookides olevad lisaained soolestiku mikrobiootat, tekitades organismis põletikku. 

 

 


2. Söö iga söögikorra ajal taimset ja loomset valku

Valgurikkad toidud (töötlemata) on toitvad ja täidavad kauemaks kõhtu. Lisaks on võimalik valku sisaldavaid toite valmistada tervislikult, ahjus küpsetatuna või aurutatuna. Õhtuks oleks hea valmistada näiteks valget kala, kõrvale tofu juustu ja aedvilju.


3. Ära unusta magada piisavalt, ka see aitab kaalust alla saada

Magamise ajal reguleerib keha neid hormoone, mis mõjutavad söögiisu ja täiskõhutunnet. 


4. Söö hommikuti täistera saiatooteid

Sa ei pea saiast loobuma selleks, et kaalu kaotada aga hea oleks, kui sa sööksid saiatooteid ainult hommikul. Kõige parem oleks süüa täisterasaia, mis sisaldab rohkem toitaineid ja hoiab kõhtu kauem täis. Ära söö saia ja leiba iga söögikorra juurde. Parem söö kord päevas,  sest sai on hea süsivesikute allikas ja kõrvale söö valku sisaldavaid toite (näiteks kanamune). 


5. Joo vähemalt 2 liitrit vett päevas

Peale söömist joo kummeli- või apteegitilli teed, mis on põletikuvastase toimega. Mõlema ravimtaime magus maitse aitab magusaisu ära võtta.

Kommentaare ei ole