{ads}

HIDE

Viimased

latest

Keskeakriis : müüt või tegelikkus?

foto : unsplash / Jonathan Cosens Photography      Keskeakr...

foto : unsplash / Jonathan Cosens Photography

 

 

 Keskeakriis paneb paljusid mõtlema oma elu, suhete ja iseenda üle järele. Keskeakriis puudutab peaaegu kõiki inimesi. 


47-aastasel Margitil on kõik olemas selleks, et olla oma eluga rahul : tal on ilus kodus, hea töökoht, kolm toredat teismelist kodus kasvamas. Ent hoolimata sellest tunneb Margit juba teist aastat, et tema elust on midagi puudu. Ta tunneb suurt tühjust oma hinges. 

"Ma ei saa öelda, et ma nüüd oleksin suures masenduses aga mul on selline tunne kogu aeg nagu oleks mu elus midagi väga tähtsat puudu. Nagu võiksin ma korraga kõik selle kaotada, mis mul on praegu. Nagu oleks elu nii habras ja õrn, et kõik võib ühel ilusal hetkel kaduda. Samas on mul tunne nagu oleksin ma lihtsalt kaotanud oma elu mõtte. Et milleks see kõik?! Ma tõesti tunnistan, et ma ei julge isegi oma lähedastega sellest rääkida, sest ma tean, mis sealt tuleb, et sul on kõik olemas, mis sa virised. Aga ma tõesti tunnen enda sees tühjust nagu magaksin ma midagi väga tähtsa oma elus maha. "

Keskeakriis puudutab paljusid 45-55. aastaseid inimesi, raputades neid korralikult. Millega aga tegelikult tegemist on? 

 

 


Mis see keskeakriis üldse on? 

Keskeakriis ei ole tegelikult kriis. See ei ole mingi hiidlaine, mis pühib kõik oma teelt. See ei ole see, millest meile iga päev räägitakse ja mille järgi keskealine mee või naine jätab korraga kogu oma pere maha, et alustada suhet paarkümmend aastat noorema kaaslasega. See ei ole see, et inimene annab lahkumisavalduse töö juures, et minna ümbermaailma reisile. Selliseid asju küll juhtub aga juhtub harva. 

Rohkem, kui kriisiga, on tegemist arengu- ja muutuse perioodiga, mis inimesi muudab sellel eluetapil. Nii nagu teiste eluetappide puhul, puudutab keskiga meid vaimselt, füüsiliselt, mõjutades meie suhteid. On inimesi, kes suudavad tulla sellest perioodist välja kasutades oma intelligentsi ja praktilist mõtlemist, teised eksivad ära ja ekslevad tükk aega enne, kui leiavad väljapääsu. 

 

 


Miks keskiga on muutuste aeg? 

45-55. eluaasta vahel leiavad tavaliselt aset mitmed elu muutvad sündmused. Nii naiste, kui meest keha hakkab muutuma, ühes valmistuvad menopausiks, teised andropausiks. Füüsilised muutused panevad mõtlema oma suhte peale. Tavaliselt on juba aega koos elatud, asjad on palju muutunud ja võib-olla on koos sellega natuke kadunud ka omavaheline lähedus. Selline asi avab ukse aga kõrvalsuhetele. 

Sellel ajal lähevad ka lapsed kodust oma elu elama. Samuti jõuab kohale see, et oma vanemad ei lähe nooremaks vaid vananevad ja vajavad rohkem hoolitsust. 

Ka tööalane elu võib tekitada segadust. Kogu elu on pandud oma lootused selle peale, et jõuda tippu ja kui kord ollakse seal tipus, võib tekkida tunne, et tegelikult see polegi see, mida sa tahtsid ja et sa oled teinud vale valiku. Samuti jõuab teadvusesse see, et paljude asjade jaoks on ilmselgelt liiga hilja ja sa ei saa mitte kunagi seda ametit pidada, millest sa unistasid. Et sa ei saa ametikõrgendust, mida sa tahtsid ega saa kunagi juhatuse liikmeks. 

 

 

 

Kuidas nende muutustega toime tulla? 

Katsu selgeks teha, mis on sinu elus hästi ja mida sa muuta ei tahaks. Need punktid võiksid näiteks puudutada sinu keha, suhet, lapsi, vanemaid, tööalast elu ja eraelu. Seejärel, mis on hästi aga mida sa tahaksid muuta, sest see ei sobi enam sinu minapildiga. Millest sa tahaksid loobuda lõplikult, mida sa tahaksid ära lõpetada? Mida sa tahaksid ära teha või mis on see, millest sa puudust oled tundnud oma elus? 

  • Näiteks, mõteldes punktidele, mis puudutavad su keha : 
  • Ma tahan käia edasi massaažis, sest see aitab leevendada pingeid
  • Ma üritan tervislikumalt toituda ja süüa edaspidi vähem liiga rasvast ja magusat.
  • Ma lõpetan suitsetamise ära ja hakkan trenni tegema. 

 

Eesmärk on luua endale selline elu, mis vastab rohkem sinu soovidele ja vajadustele. 

 

Kommentaare ei ole