{ads}

HIDE

Viimased

latest

Suur vanusevahe paarisuhtes

foto : pexels / Edmond Dantes      Paljud paarid on koos ja...

foto : pexels / Edmond Dantes

 

 

 Paljud paarid on koos ja õnnelikud hoolimata suurest vanusevahest. On paare, kus mees on palju vanem naisest ja on paare, kus naine on mitukümmend aastat vanem mehest. Kui üldse mõtelda nende paaride peale, siis ilmselt katsuvad paljud aru saada seda, mis neid paare omavahel seob. Kas endast palju noorema või vanema inimese armastamine võib olla peegeldus millestki, mis jääb kättesaamatuks sama vana inimesega. 

Paljude jaoks on raske mõista seda, mis toimub selle mehe peas, kes valib endale kaaslaseks endast palju noorema naise, mis teda tõmbab selle naise poole, kui muidugi välimus kõrvale jätta. Või kas suhtest noorema mehega võib asja saada. 


Mees, kes on suhtes endast palju noorema naisega

Mida mees otsib? 

Selliseid näiteid tuleb ilmselt kõige rohkem ette. Kõige sagedamini on tegemist mehega, kes tahab hoida teatud distantsi oma vanuse ja mööduva ajaga. Ta otsib võimalusi, et endale tõestada seda, et ta meeldib ka noorematele naistele. Suhte alguses on oluline  ka füüsiline aspekt. Noorema naise tähelepanu võitmine võib tekitada kadedust teiste omavanuste meeste seas. Seejärel noorte naiste imetlus selles vanuses meeste vastu. Need samad noored naised, kes on natuke naiivsevõitu, heasoovlikud, neil ei ole nii palju kogemusi ja sellepärast imetlevadki nad teatud vanusesse jõudnud mehi. Suheldes endavanuse naisega, tunneks mees ennast ilmselt palju tavalisemana. 

Noor naine paneb mehe ka elama, andes talle energiat ja jõudu juurde. Tal on rohkem vaba aega ka, tal ei ole nii palju kohustusi ja takistusi, kui mehega samavanusel naisel. 

 

 

 

Mida naine otsib? 

Naine otsib kedagi, kes teda juhataks. Vanemal mehel on teatud elukogemused, ta pöörab ka rohkem tähelepanu ja tunneb suuremat huvi teise soovide vastu. Ta on elanud kauem ega keskendu selle tõttu üksnes iseendale. 

Vanema mehega suhte loomine on ka mingis mõttes aja kokkuhoid. Mees on tavaliselt materiaalselt juba kindlustatud ja selle tõttu pole naisel vaja sellepärast muret tunda. 25-aastane naine, kes seob end 45-aastase mehega, võib hakata oma elu rahulikult elama, sest tema materiaalsed vajadused on kindlustatud. 25-aastane mees alles hakkab karjääri tegema. 

Lisaks mängib rolli ka emotsionaalne küpsus. Paljud noored naised on pettunud omavanuste meeste käitumises ja suhtumises ning tunnevad ennast palju paremini vanemate meestega. 

 

Lahku kasvamine

Suhtespetsialistide sõnul tekib selliste paaride vahel tihti lahku kasvamine peale 7/8 aastast kooselu. Naine muutub aastate jooksul enesekindlamaks ja autoritaarsemaks. Ta teab paremini, mida ta tahab, ta ei ole enam see naine, kelle arvamust ei võetud tõsiselt ja kes oli natuke naiivne. Sellisel puhul saavad alguse esimesed suhtekriisid. 

 

Naine, kes on suhtes endast palju noorema mehega

 

 

Mida naine otsib? 

Selliseid paare ei tule just üsna tihti ette, sest meie ühiskonnas häbimärgistatakse neid päris palju. Jällegi mängib füüsiline aspekt ka siin olulist rolli. Teatud vanusesse jõudnud naise jaoks on see meelitav, kui noorem mees teda vaatab. Suheldes noorema mehega näitab naine ka seda, et ta on väärt enamat, kui endavanune mees ja et ta suudab tõmmata isegi nooremate pilku.

 

Mida mees otsib? 

Noored mehed otsivad teistsugust vaadet elule, kui endavanused seda pakkuda võivad. Nad on vaimselt küpsemad, see ilmselt tõmbabki vanemaid naisi ligi. Tuleb ka tunnistada, et vanemal naisel on natuke emalik roll ja ka see on määrav sellises suhtes. Vanem naine hoolitseb mehe eest, arvestades mehe soovide ja vajadustega. Lisaks mõtleb naine seda, mida ta ütleb ja mees võib teda usaldada.


Võrdne suhe

Selliste paaride vahel ei ole vaja lahku kasvamist karta, sest vanusega seotud ebavõrdsust on vähem. Ehkki ühel kaaslastest on rohkem elukogemusi, kui teisel, ei hakka ta seda teise vastu ära kasutama. 




Erinev vanusevahe 

Erinev vanusevahe ei pea suhtele saatuslikuks saama, kui mõlemal on samad huvialad ja soovid. Kui mõlemad kaaslased on emotsionaalselt küpsed, siis suhe toimib. Ent on ka teisi näitajaid, mida ei saa kontrollida ja mis võivad suhet rikkuda. Selleks võib olla soov peret luua ja last saada või siis vanusega seotud haigused, mis võivad saada takistuseks. 

Seega suhe võib toimida aga paljudel puhkudel ei tule siiski midagi välja, sest suure vanusevahega inimeste suhe ei ole juba iseenesest lihtne. Kas loogiliselt võttes võib noorem mees näha oma tulevikku 10 või 20 aastat hiljem naisega, kes on temast paarkümmend aastat vanem? Kui mees saab 40-aastaseks, on  naine juba 60-aastane... Kõik on muidugi võimalik. Aga samas võivad tal varem või hiljem tekkida teised soovid. Ja mida teeb sellisel puhul naine? Kusjuures vanem naine on sellest täiesti teadlik. 

 

Lood elust enesest

 

Marie, 28-aastane

Marie abiellus kaks aastat tagasi Jaaniga. Marie on 28-aastane, Jaan aga 54-aastane. Kodus kasvab 18-kuune laps.

"Mul on hästi tore mees, tark ja lõbus. Temaga juba igav ei hakka. Mind absoluutselt tema vanus ei huvita. Meid endid ajab see naerma ainult, meie küll ei mõtle, et ah, mis nüüd, vana mees sebis noore naise ära. Ja Jaan ei ole ju vana, ta ei näe üldse väljagi, et ta oleks 50-aastane. Jaanil on tütar, kes on minu vanune, me saame super hästi omavahel läbi. Hea sõbranna mul. Me oleme selline natuke teistsugune pere selles mõttes. 

 

 

Jaaniga kohtusin ma töö juures, ta on mu ülemus. Seega tunnen ma teda nüüd hästi iga külje pealt, sellisena nagu ta töö juures on ja kodus, kui omavahel oleme. Ma armusin temasse kohe. Tal on selline isiksus ja olemine, mis paneb kohe teda vaatama. 

Lähedastega läks ka hästi. Jaani sõbrad võtsid mu kohe omaks, ei olnud sellist võõrustamist. Minu pere oli natuke vastu, eks see Jaani vanus oli see, millega neil oli raske harjuda. Eriti mu ema, kes tegi kõik, et ma ikka mõtleksin järele ja ei rikuks oma elu ära. Ta rääkis mulle igasuguseid hirmsaid lugusid. Nüüd ta on meid õnneks rahule jätnud, mis tal muud üle jääb. Mina olen õnnelik ja ma arvan, et Jaan ka. 

 

Kätlin, 53-aastane

53-aastane Kätlin elab juba teist aastat koos 29-aastase Ragnariga.

"Suhe noorema mehega.... ei ole alati lihtne. Ausalt kohe. Vähemalt mitte minu jaoks. Ragnari puhul ma olen märganud, et tema jaoks see ei ole nii suur probleem. Ma olen üldse selline suur pabistaja ja muretseja. Kui sind hakkab ikkagi vaatama noor mees, kes vanuselt võiks olla sinu poeg, ega see ei ole selline tunne, et oh, kui tore. Aga Ragnaris on midagi sellist, mis pani mind tema poole vaatama. Ta on palju mehelikum selline. Ilus ka. Meeldib naistele, ma ju näen seda. Eks minule teeb see haiget küll, kui ma näen seda, kuidas ta omavanuste naistega suhtleb ja nooremad teda rahule ei jäta aga mis ma sinna parata saan. Kui palju ma olen talle öelnud, et mine ja ela oma elu, mis sa raiskad oma noorust sellisega nagu mina. 

Ma ikka mõtlen tihti meie suure vanusevahe peale. Ragnar ei muretse üldse. Ma ju näen, et ta tõesti armastab mind ehkki mina ei saa aru, mida näeb üks nii noor mees minuvanuses naises. Ragnar ise korrutab kogu aeg, et teda ei huvita see üldse, ta tahab minuga olla, see on kõik. Ma tean, et ühel hetkel muudab ta meelt. Ja parem ongi. Seda ma küll ei taha, et noor mees hakkaks pensionäril kätt hoidma. Praegu on aga nii, et ütleme, kuniks elu, seni oleme rõõmsad.



Kommentaare ei ole