{ads}

HIDE

Viimased

latest

Hiinas aitab tehisintellekt suhelda inimestel surnud lähedastega

foto : pexels / Alex Green     Tehnoloogia areng on tegemas...

foto : pexels / Alex Green

 

 

Tehnoloogia areng on tegemas revolutsioonilist sammu. Hiinlased on avastamas kõiki võimalusi tehisintellekti kasutamiseks, üheks neist on võimalus suhelda surnud lähedastega. 

Vestlus algab täiesti tavalisel moel : vanaema küsib oma lapselapse käest, kas ta ikka sõi kõhu täis. Lapselaps aga küsib vanaemalt, kuidas ta läheb, lisades seejärel, et ta ei ole ammu teda näinud.... Tundub, nagu oleks tegemist täiesti tavalise vestlusega pereliikmete vahel. Ainukese vahega, et vanaema on juba mitu kuud surnud. Tehisintellekt on kujundanud vanaema avatari. Läbi ekraani on tema lähedastel võimalik temaga iga päev rääkida. 

 

 

Uus tehnoloogia on saanud võidu surma üle. Tegemist on uue kontseptiga, mis lükkab kaugemale moraalipiire. Selle teenusega  tuli lagedale noor Hiina inserner Sun Kai, kes soovis suhelda edasi oma surnud emaga. Tema sõnul on see teda palju aidanud. 

"Ma tundsin ennast kergemini tänu sellele. Ma tundsin ennast süüdi, et ma piisavalt emaga koos ei olnud enne, kui ta suri ja tegin selle asemel tööd. Kuuldes ema esimesi sõnu peale tema surma, aitas see mul tunda ennast paremini. See on võimalus, kuidas ma saan jälle temaga rääkida ja kuulda tema nõuandeid. Ka see teeb head, kui ta muretseb, kas ma ikka sõin täna. "

Teenuse arendajad ja programmeerijad töötavad iga päev, et sisestada surnud lähedaste andmeid.

 

 

"Meil on kõige viimasem tehnoloogia. Piisab kolme minutilisest videost, et luua inimese profiil, kes räägib oma häälega ja teeb loomulikke liigutusi. Hääle jaoks on vaja muidugi paarikümne minutilist helisalvestist. Kõik see võtab aega kõigest paar pähe. Mõtte kloonimine on aga pikem protsess: mida rohkem materjali meil on, seda parem ja tõepärasem on tulemus."

Selle teenuse hind algab 2000 eurost ent võib olla ka kallim, kui pere soovib näiteks paremaid võimalusi : rääkida inimesega kõikidest teemadest nagu päris inimesega.

Ent see pole veel kõik. Tänu tehnoloogia arengule on nüüd võimalik, et surnu ise osaleb oma matustel tänu ekraanile. Kadunuke ise juhendab nii oma matuseid ja räägib matusel olijatega otse. 

 

 

"Iga inimene väärib seda, et teda hoitakse ka peale tema surma. Uus tehnoloogia aitab meil seda teha. ", räägib ühe Shangai suurema surnuaia juht: "Meie esimene katsetus oli  ühe Shangai arstiga. Tegemist oli täiesti esmakordse sellelaadse juhtumiga Hiinas. Matusetalituse ajal suhtles kadunuke ise oma õpilaste ja medõdedega. See oli liigutav, sest  niipea, kui arst rääkima hakkas, hakkasid kõik matusel olijad nutma. "

Kontsept ei ole aga veel nii hea, kui võiks, sest paljud kadunud on väga eakad ja neist ei ole säilinud palju pilte ega hea kvaliteediga videosid. Tehisintellekti abiga on võimalik luua profiil ent ainult silmad ja suu liiguvad natuke. Parema kvaliteedi saamiseks on vaja rohkem videomaterjali. 

See uus kontsept võlub küll paljusid hiinlasi ent mitte kõiki. On ka neid, kes ei pea seda normaalseks. 

 


Kommentaare ei ole