{ads}

HIDE

Viimased

latest

7 põhjust, miks õunad on tervisele kasulikud

  Foto : unsplash / Misky   Et mitte haigeks jääda, tuleb sü...

 

Foto : unsplash / Misky

 

Et mitte haigeks jääda, tuleb süüa vitamiine, et tugevdada oma immuunsussüsteemi ja et mitte haigeks jääda. Ja selle jaoks on õunad täiesti omal kohal. Õunad, mis sisaldavad rohkelt kiudaineid, annavad päevaks vajalikku energiat ning on tervisele kasulikud. 

Kõik on ilmselt kuulnud seda ütlust, et üks õun päevas hoiab arstid eemal ja eks see nii olegi. Õun on tervisele lausa mitmel viisil kasulik. Keskmiselt sisaldab üks õun 4,4 grammi kiudaineid, 8,4 grammi C-vitamiini ning teisi vitamiine ja mineraale. Õunte söömine aitab sul terve olla ja terveks jääda.


Õunad on südame sõbrad

Lisaks sellele, et õunad annavad energiat, hoolitsevad nad ka südame tervise eest. Ühe artikli järgi, mis avaldati 2020. aasta jaanuarikuus teaduslikus väljaandes American Journal of Clinical Nutrition, kirjutati, et 2 õuna päevas aitab alandada halva kolesterooli taset organismis. 

Õunte söömine aitab alandada ka vererõhku ning vähendab seega südame-veresoonkonnahaiguste riski. Üldiselt hinnatakse, et õunte regulaarne söömine aitab alandada südamehaiguste riski 52% võrra.

 

 


Õunad parandavad seedimist

Õunad hoolitsevad soolestiku tervise eest. Veeslahustuvad kiudained, mida õunad sisaldavad, aeglustavad seedimist ning tõstavad seega täiskõhutunnet. Lahustamatud kiudaineid, mida leidub peamiselt õuna koores, hoiavad ära kõhukinnisust. 

Õunad sisaldavad pektiini, tegemist on aktiivse kiudainega, mis rahustab soolestikku ning hoolitseb soolefloora bakterite eest ja parandab seedimist. Kiudained aga aeglustavad suhkru ja rasvade imendumist. Õun aitab ka kõhukinnisuse korral ning võitleb keha happelisuse vastu. 

Õunad aitavad ka neid, kes soovivad kaalu langetada, sest õunad võtavad väga hästi söögiisu ära, tekitades ruttu tunde nagu oleks kõht täis. Ja seega sööd sa järgmise söögikorra ajal vähem. Soovitatav on süüa üks õun enne iga söögikorda.


Õunad tugevdavad immuunsussüsteemi

Õunad sisaldavad rohkelt vitamiine, eriti C-vitamiini. C-vitamiin aitab tugevdada aga immuunsussüsteemi, tõstes keha kaitsevõimet haiguste vastu ning kaitstes rakke oksüdatiivse stressi eest. Olenevalt meie eluviisist vajame me kõik suuremal või väiksemal määral C-vitamiini. C-vitamiin aitab ka väsimuse vastu. 


Õunad aitavad diabeeti kontrolli all hoida

Veeslahustuvad kiudained, mida õunad sisaldavad, aitavad imada veres leiduvat suhkrut ning parandada seega veresuhkru taset. Seega aitavad õunad diabeedikutel veresuhkru taset kontrollida. 

 

 


Õunad ennetavad vähi teket

Õunad sisaldavad antioksüdante, mis piiravad vähirakkude arengut kehas. Isegi, kui ükski puuvili ei suuda hoida ära vähi teket, siis õunte söömine alandab mõnede vähiliikide tekke riski. 

 

Õunad teevad ilusaks nii naha, kui hambad

Õunte söömiseks tuleb korralikult mäluda, see aga tõstab sülje eritust. Seega aitab õunte söömine kaariest ära hoida, sest mälumine aitab igemeid masseerida ning hoiab hambahaiguste eest. 

Ja lisaks sellele, et õunte söömine on kasulik hammastele, on õunad ka naha sõbrad. Õuntes leiduvad antioksüdandid aitavad ära hoida rakkude kahjustusi ning ennetavad rakkude enneaegse vananemise eest. Usutakse ka, et õunad hoiavad naha kauem kortsudest vabana. 

 

Õunad parandavad und

Kui sul on probleeme magama jäämisega, siis söö õunu enne magama heitmist, sest õunad sisaldavad rahustavaid aineid, mis aitavad paremini uinuda. 



 

Kommentaare ei ole