{ads}

HIDE

Viimased

latest

Toksiline sõprussuhe

foto : pexels/ Pixabay      Märgid, mis viitavad, et sa ole...

foto : pexels/ Pixabay

 

 

 Märgid, mis viitavad, et sa oled toksilises sõprussuhtes

Sõprussuhe peaks olema väärtuslik suhe, sest me valime ise endale sõpru ja teame, et võime olla kindlad nende toetuse peale. Sõpru usaldatakse. 

Ometi juhtub mõnikord, et sõprussuhe võib muutuda toksiliseks. Üks sõpradest hakkab teist ära kasutama oma isiklike huvide eesmärgil. Selline suhe tekitab rõõmu asemel aga hoopis väsimust. 

Toksilises suhtes on alati üks, kes kannatab teise pärast. Üks, kelle usaldust kuritarvitatakse ja keda kasutatakse ära. 

Toksilises sõprussuhtes ei tunne sa ennast hästi, sa ei ole enam sina ise. Sa oled sunnitud ja pead tegema asju, mida sa ei taha.

Normaalses suhtes saavad inimesed rääkida omavahel siiralt ja ilma keerutamata. Sellises suhtes on vastastikune austus ja usaldus ning emotsionaalne toetus. Mõlemal on ka oma isiklik elu. 


  • Toksilisele sõprussuhtele viitavad aga järgmised märgid :
  • Pidevad alandamised
  • Emotsionaalne manipulatsioon
  • Liigne enesekesksus
  • Kadedus
  • Toetuse puudus
  • Teistest eraldatus
  • Austuse puudus
  • Vaimne kurnatus


 

 

Pidevad alandamised

Kui su sõber sind ja su elu kogu aeg kritiseerib, on see märk toksilisest sõprussuhtest. Ta võib sind alandada erineval moel : tehes solvavaid märkusi sinu, su välimuse, riietusstiili, harjumuste ja käitumise kohta. Ta võib sind solvata otse või teha seda varjatud kujul nii, et sulle mõnikord alles hiljem kohale jõuab, mida ta tegelikult ütles. Ta võib teha sarkastilisi märkuseid või nalju sinu aadressil. Loomulikult võtab see tuju ära ja teeb sulle haiget, sest sa ei arvanud, et üks inimene, keda sa pidasid oma sõbraks, võib sulle midagi sellist öelda ja sinust nii arvata. Sa hakkadki teda uskuma ja hakkad nägema ennast halvas valguses. 


Emotsionaalne manipulatsioon

Selleks, et oma tahtmist saada, mängib ta sinu tunnetega ja on valmis tegema, mida tahab. Ta tekitab sinus süütunnet, pannes sind uskuma, et sina ja ainult sina oled kõiges süüdi, nii enda, kui tema probleemides. Ta paneb sind uskuma, et sa oledki selline rumal, saamatu ega oska oma elu elada. 

Kui ta midagi tahab, on ta sinu vastu hea ja armastusväärne, tõeline sõber, kelle peale sa võid alati tema enda sõnul kindel olla. Järgmisel korral pole tal sinu jaoks aega, ta solvab sind, teeb sulle haiget, valetab sulle otse näkku ja räägib sinust teistele halvasti.  

 

 


Liiga enesekeskne inimene

Tema enda vajadused, soovid ja kasud on kõige tähtsamal kohal, teiste soovid lähevad talle vähem korda. Ta räägib väga palju iseendast, ei võta vaevaks kuulata, kuidas teised elavad, mida nad mõtlevad ja ütlevad.

Ta räägib kogu aeg iseendast ega huvitu üldse teistest. Tundub, nagu oleks ta sinu probleemide suhtes täiesti ükskõikne. Ta teeb sulle selgeks hoopis, et tema enda probleemid on alati suuremad ja tal on üldse muudki teha. 

Tal puudub kaastunne. Ta on nartsissist, kes tahab, et sina teda imetleksid, ta vajab sinu tähelepanu ainult. Sa tunned, et ta sinust ei hooli tegelikult, et ta ei pea sind millekski ja ei arvesta sinuga üldse. See teeb sind kurvaks, et sa oled tema elus nagu tühi koht. 


Ta on kade

Sa kohe tunned, et ta on kade, kui sul hästi läheb. Ta on kade sellepärast, et sul on selline pere, selline kodu, auto, töö, sõbrad... 

Ta levitab sinu kohta kuulujutte, teeb kõik, et teised sinust eemale hoiaksid ja sinuga ei suhtleks. 

Ta teeb samuti kõik, et näidata ennast sinust paremas valguses. Kui sa jagad temaga mingit head uudist, ütleb ta sulle midagi teravat, millest sa näed tema rahuolematust ja kibestumust sinu edu pärast. Ta katsub ka sinu rõõme väiksemaks teha. Ta võib teha ka kõik, et sul ei läheks hästi. 


Toetuse puudumine

Ta on täiesti ükskõikne sinu probleemide suhtes, ta ei toeta sind emotsionaalselt ja kui sa palud tema abi, teeb sulle etteheiteid või kritiseerib sind. 

Kui sul on elus rasked ajad või sa vajad kellegi toetust, ei ole sul mõtet tema abi otsida, sest teda ei huvita see absoluutselt. Ta võib vastupidi, muutuda isegi vaenulikuks sinu suhtes. 

Sa tunned ennast üksi ja mahajäetuna. 

 

 


Eraldatus

Ta kritiseerib su tuttavaid ja lähedasi, ajab sind teistega tülli ja tekitab pingeid sinu ja su sõprade vahel. Kui sa peaksidki veetma aega teistega, võib ta solvuda ja teha sulle etteheiteid. 


Austuste puudus

Kui inimene ei taha sulle head, ei näe ta ka põhjust, miks ta peaks sind austama. Ta ei arvesta sinu arvamustega, sinu piiride ja sinu eneseväärikusega. Ta katsub sind mõjutada ja kontrollida vastavalt oma soovidele. Et oma tahtmist saada, kritiseerib ta sind, alandab ja naeruvääristab seni, kuni on saanud oma tahtmise. 

Ta võib olla ka vaimselt vägivaldne ja sa hakkad teda kartma, olles kogu aeg stressis, kui sa pead temaga koos olema. 


Vaimne kurnatus

Sul on tunne, et ta nõuab sinult liiga palju. Tal on kogu aeg midagi vaja. Sina pole temalt midagi palunud, tema vajab aga pidevalt sinu abi ilma, et omalt poolt midagi vastu pakuks või sulle vastu tuleks. 

Teie jutuajamised on hakanud sind väsitama, tekitades tühjuse sinu hinges. Kui sa oled temaga koos olnud, tunned sa ennast hiljem nii halvasti. Temaga koos olles pead sa olema kogu aeg valvel ja jälgima, mida sa ütled, sellepärast see teebki sind tühjaks. 



Kommentaare ei ole