{ads}

HIDE

Viimased

latest

Ohtlik kõhurasv : 3 tegurit, mis soodustavad kaalutõusu spetsialistide sõnul

  foto : unsplash / FUU J      Erinevad tegurid soodustavad...

 

foto : unsplash / FUU J

 

 

 Erinevad tegurid soodustavad rasva kuhjumist kõhu piirkonda ja maksa ümber. Millised need tegurid on ja milliste toitude söömist tuleks piirata, et seda ära hoida? 


Mis on vistseraalne rasv

Kõhurasva on kahte tüüpi : nahaalune rasv ja vistseraalne rasv, mis on tervisele ohtlik. Tegemist on kõhuõõnes asuva rasvkudega, mis on ladestunud ümber siseorganite. Vistseraalne rasv soodustab südamehaiguste, vähi (rinna-, jämesoole), ülekaalu ja diabeedi teket. 

Vistseraalse rasva taset saab mõõta läbi kehamassiindeksi või vööümbermõõdu. Suurem vööümbermõõt (meestel 94 sm, naistel 80sm) on märgiks vistseraalsest rasvkoest. 

 

 


Miks rasv koguneb kõhu piirkonda? 

Et paremini mõista, kuidas rasvkoest ja peamiselt vööpiirkonda kogunenud rasvast vabaneda, tuleb välja selgitada rasvkoe tekkimise põhjused.

Kõhurasva tekkimise juures mängivad rolli kolm peamist tegurit

  • soole mikrobioota (emalt päritud)
  • toitumine
  • kehalise aktiivsuse puudumine

Emalt päritud soole mikrobioota hõlmab enda alla soolestiku bakterite hulka, mis on ema kaudu päritud. Tegemist on kõikide soolestikus olevate bakterite kogumikuga (mida on kokku umbes 39 triljonit ja mis kaaluvad keskmiselt 1,4 kilo). Need bakterid on vastutavad kaalu reguleerimise eest. Seega, kui sinu soolestiku mikrobioota kooslus on "rasvumine", on sul suurem risk ülekaalulisuse tekkeks. 

 

 

Teine tähtis tegur on toitumine, mis soodustab kaalutõusu. Inimesed on harjunud sööma liiga palju magusat. Soovituste järgi tuleks tarbida suhkrut 25 grammi päevas, keskmine inimene on harjunud sööma suhkrut 100 grammi päevas. Sama tähtis roll on vistseraalse rasva tekkel töödeldud toitude juures. Töödeldud toidud on masstooted, mis ei sisalda vajalikke kiudaineid ega täida kõhtu, vaid tõstavad söögiisu. Selliseid toidud rikuvad soole mikrobiootat, soodustades rasva ladestumist. 

Vähene kehaline aktiivsus mängib samuti suurt rolli. Halvad eluviisid mõjutavad otseselt organismi. 


Mida tuleks süüa selleks, et kõhurasvast vabaneda? 

Eriti õhtusel ajal tuleks piirata alkoholi, kiire suhkru (maiustused, koogid, šokolaad, jäätis) ja töödeldud toitude söömist.

Kommentaare ei ole