{ads}

HIDE

Viimased

latest

Keefir - mis muudab selle hapendatud piimatoote nii eriliseks ja kasulikuks?

    Foto : unsplash / Anshu A   ...

 

 

Foto : unsplash / Anshu A

 

 

 Keefir on hapendatud jook, mida on kasutatud juba antiikajast nii ravimina, kui lihtsalt värskendava joogina. Keefir sarnaneb joogijogurtile ning on üheks parimaks probiootikumide allikaks. Keefiril on organismi tugevdav ja puhastav toime, tegemist on joogiga, mis teeb su tervisele head.

Keefiri päritolumaa on Türgi, tema õige nimi on keif (tõlgituna 'mis tagab naudingu'). Keefir on üks neist jookidest, mis on organismile kasulikud. Keefirit võib ka ise valmistada, ta tugevdab soolefloorat ja parandab üldist tervist.

 

Mida see superjook keefir siis sisaldab? 

Keefiri on tegelikult kahte sorti. On puuviljakeefir  (mida kutsutakse ka veekeefiriks) ja on piimakeefir. Piimakeefiri valmistatakse kaseiinist, tegemist on piimas leiduva valguga. Keefiri valmistamiseks tuleb lasta keefiriteradel  (tegemist on pärmi- ja bakterisegust juuretisega) käärida lehma-, kitse- või lambapiimas.  Puuviljakeefiri valmistatakse aga väiksematest teradest, millel lastakse käärida vee või tee sees, millele lisatakse kuivatatud puuvilju ja sidrunit. See superjook soodustab seedimist, taastab soolefloora ja tugevdab immuunsüsteemi.

 

 

 

 

Kuidas keefir immuunsussüsteemi tugevdab?

Immuunsust on võimalik tugevdada läbi õige toitumise. Keefir on tervisele väga kasulik, sest ta sisaldab mitmeid kasulikke toitaineid nagu biotiin ja folaat, mis tugevdavad immuunsust ning omavad rakke kaitsvat toimet. Samuti sisaldab keefir probiootikume.  Probiootikumid on elusad mikroorganismid, mis kaitsevad organismi. Tugevdades soolefloorat hapendatud jookidega, tugevdad sa ka oma immuunsussüsteemi, tõstes organismi vastupanuvõimet haigustele.


Kuidas keefir seedimist soodustab? 

Puuviljakeefir sisaldab palju vitamiine ja antioksüdante, tagades organismile vajaliku energia. Piimakeefir aga soodustab seedimist. Keefiri käärimine alandab piimalaktoosi taset, mida kõik ei talu. Tänu erinevatele piimhappebakteritele, mida keefiris leidub, parandab ta soolte tööd ning reguleerib mao happelisust. 


Kuidas keefir nahaprobleeme ravib? 

Keefir on ka naha hea kaaslane. Nagu kõik teavad, on ekseem ja akne põhjustatud sageli seedesüsteemi tundlikkusest või soolefloora häiretest. Keefiri tarbimine parandab seedimist ja avaldab positiivset mõju nahale ja aitab ekseemi, akne ja psoriaasi korral.

 

 

 


Kuidas keefiri kodus valmistada? 

Kui sa tahad keefiri kodus ise valmistada, siis on see väga lihtne. Kõigepealt pead sa varuma endale keefiriteri. Võta 1 - 2 sl  keefiriteri (umbes 120 g) ning pane need 1 liitrisesse purki. Seejärel lisa 1l vett ja kuivatatud viigimari, 1 sidruni viilud või 4 sl pruuni (või valget) suhkrut (ära kasuta suhkruasendajat). Hoia segu toatemperatuuril, valguse eest varjul ja kata purk puhta marli ja kummiga. Lase seista 24 - 48 tundi toatemperatuuril, kuni viigimari pinnale on tõusnud. Seejärel nõruta ning eralda keefiriterad saadud joogist. Kalla jook 1 liitrisesse pudelisse. Sa võid tarbida keefiri juba järgmisel päeval, soovitavalt tühja kõhu peale enne hommikusööki. Säilita keefiri külmutuskapis. Selleks, et jook mullitaks veelgi rohkem, võid sa hoida keefiri veel 24 tundi toatemperatuuril. Mida kauem sa keefiril seista lased, seda rohkem ta mullitama hakkab. Kui su joogivees on liiga palju kloori, siis hoia teda tund või 2 enne klaasist kannu sees, et kloor ära aurustuks. Keefiri võib säilitada mitme nädala jooksul aga mida kauem sa teda säilitad, seda hapumaks jook muutub.



 



Kommentaare ei ole