{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, milliste toitumine söömine teeb sind õnnelikuks?

    foto : unsplash / Tetiana Bykovets  Hea tuju võib saada ...

 

 

foto : unsplash / Tetiana Bykovets

 Hea tuju võib saada ka toidu kaudu, selle jaoks ei pea kuulma häid uudiseid. See, mida sa sööd, võib ka mõjuda enesetunnet tõstvalt. Kuidas see võimalik on? Nimelt sisaldavad paljud aedviljad ja teraviljad selliseid toitaineid, mis on üldse kasulikud tervisele ja tekitavad hea tuju, toites ka aju. Aju on maias, kehamassist moodustab aju küll 2% aga kulutab rohkem kui 20% toiduenergiat ning 20% hapnikku. Esimene, mida aju vajab, on glükoos. Aga mitte ükskõik millist suhkrut, sest tavaline valge suhkur, mida sisaldavad kõik maiustused, tekitavad hüpoglükeemiat ehk veresuhkru langust, mida aju väga hästi ei talu ja mis põhjustab omakorda väsimust ja tujumuutusi. Madala glükeemilise indeksiga suhkur (täisteraviljad, kaunviljad...) tõstab veresuhkru taset aeglaselt ja see on aju jaoks parem. Sellest üksi aga ei piisa. On vaja ka teisi toite, mis aitavad tekitada hea tuju ning tuua rõõmu päevadesse. 

Et toetada oma aju (mis töötab nii öösel kui päeval ja ei puhka kunagi, aitavad neurotransmitterid närvirakkudel suhelda läbi närvisüsteemi ning saata sõnumeid teistele keha rakkudele. Ja see on seotud hingamise, lihaste kokkutõmmete ja samuti üldise tujuga. Kui kehas on vähe õnnehormoone (serotoniin, dopamiin ja endorfiin) siis tekib halb tuju. Õnneks on toite, mis soodustavad nende hormoonide tootmist. 


Avokaado

Ja osta mahetoitu, sest tavalised poes müüdavad avokaadod on täis pestitsiide. Tänu avokaado söömisele suureneb õnne- ja heaolu hormooni serotoniini tootmine ning elu muutub jälle ilusaks. 


Parmesani juust

Parmesani juust mõjutab samuti serotoniini tootmist. Riivi juustu täistera - või pooltäistera pastale, mille süsivesikud soodustavad trüptofaani ajju jõudmist. 

 

 


Munad

Selleks, et toota dopamiini ja noradrenaliini (mis tekitavad hea tuju), vajab keha kahte aminohapet: türosiini ja fenüülalaniini, mida leidub munavalges ja -kollases. Keeda muna ära, lõika pooleks ja puista peale seesami- ning kõrvitsaseemneid, mis sisaldavad rohkelt türosiini. 


Petersell

Söö värsket peterselli. Petersell sisaldab glutamiinhapet, mis on väga vajalik Gaba sünteesimiseks (gammaaminovõihape) ja mis tekitab heaolutunde ning mõjub rahustavalt. 

 

Kreeka pähklid

Kreeka pähklid sisaldavad  fenüülalaniini, mida on vaja õnne hormooni dopamiini tootmiseks. Selleks, et tuju veelgi paremaks läheks, söö musta šokolaadi  (70% kakaod) Kreeka pähkli tükkidega.  

 

Banaanid

Banaanid sisaldavad rikkalikult trüptofaani, mis tekitab head tuju. Valmista näiteks banaanismuuti vaarikatega. See annab energiat ja teeb päeva ilusaks.

 

Maks

Ka maks sisaldab palju trüptofaani, mida neuronid kasutavad serotoniini tootmiseks ja mis tekitab head tuju ning mõjub rahustavalt. Maksakaste sisaldab ka palju vajalikku B-vitamiini, mis aitab hoida emotsionaalselt tasakaalu. 

 

Masendusevastased toidud

Aju koosneb rasvhapetest, mida keha ise toota ei suuda. Rasvhapped aitavad aha depressiooni vastu, soodustades serotoniini tootmist. Ka teised toiduained aitavad masenduse vastu võidelda, nii nagu näiteks D-vitamiin, mis toob päikest päevadesse või siis seleen, mis tekitab heaolutunde.

 

Brasiilia pähklid

Brasiilia pähklid sisaldavad vajalikku seleeni, mis on kasulikud ka kilpnäärme jaoks. Pähklite hind võib küll tunduda kallis aga tegelikult ei tohigi süüa päevas rohkem kui 2 pähklit, seega kokkuvõttes ei olegi nii kallis, kui tundub ja jätkub kauemaks. Seleen tekitab ka heaolutunde. Söö näiteks kreeka pähklitega, mis sisaldavad lisaks kasulikku oomega-3 rasvhapet.

 

Sardiinid

Nagu teised rasvased kalad, sisaldavad ka sardiinid rohkelt oomega-3 rasvhappeid. Piisab 100 grammist, ei katta päevane D-vitamiini vajadus, mis garanteerib hea tuju. 

 

Linaseemned

Eemista pruune linaseemneid, mis sisaldavad rohkelt oomega-3 rasvhappeid ja aitavad tuju reguleerida. Miks mitte lisada hommikul pudru sisse. 

 

Rapsiõli

Eelistatult külmpressitud. Sisaldab palju oomega-3 rasvhappeid. Piisab 2 sl päevas, et katta päevane vajadus. Lisa toorsalatitele näiteks, ära kuumuta kasutamisel, muidu kaob toiteväärtus, kui kuumutada üle 150°. 


Kiivi

Paljude lemmik. Sisaldab rohkelt vitamiine ja rohkem C-vitamiini, kui tsitruselised. Piisab ühest keskmise suurusega kiivist, et katta päevane C-vitamiini vajadus. Söö hommikul enne hommikusööki, nii imendub C-vitamiin kõige paremini. 


Kaerahelbed

Vali täistera kaerahelbeid, mis rohkelt taimseid valke ja üheksat peamist aminohapet (leutsiin, isoleutsiin ja teoriin...). 

 

 


Läätsed

Rohelised läätsed on kasulikud, sisaldavad rohkelt rauda, mida on eriti vaja siis, kui sa ei söö palju punast liha. Söö koos C-vitamiiniga, nii omastab keha rauda paremini. Seega lisa värsket peterselli ja apelsinilõike. 


Tofu

Vali maitsestamata tofu juustu, mis sisaldab kvaliteetset valku, milles on suure tõenäosusega kõik sellised aminohapped, mida keha ja aju vajavad. 


Must šokolaad

Vähemalt 70% kakao sisaldusega ja mis aitab enesetunnet tõsta. 

 

Nisuidud

Sisaldavad rohkelt B1-, B6 ja B9 vitamiine, mis osalevad tuju reguleerivate neurotransmitterite töös.  


Täistera riis

Vali pruuni täistera riisi. Kindlasti bio, mis sisaldab palju B1- ja B2- gruppi vitamiine, mis aitavad väsimuse, halva tuju ja ärritatavuse vastu võidelda. 


Spinat

Kindlasti bio spinat, mis sisaldab tuju reguleerivat B9-vitamiini. Spinatit võid sa lausa toorelt süüa, et kõik vitamiinid ja mineraalained (raud, magneesium, seleen...) säiliksid.



 

 

Kommentaare ei ole