{ads}

HIDE

Viimased

latest

Head harjumused (aatomharjumused), mis muudavad elu ilusamaks

    foto / pixabay / 5688709    Aatomharjumused on igapäeva...

 

 

foto / pixabay / 5688709

 

 Aatomharjumused on igapäevased harjumused, millel on sama tugev jõud, kui hiiglaslikul merelainel. Aatom on aine kõige väikesem osa, aatomiga seotud muutused aga muudavad kogu süsteemi, mille osa ta on. See ongi aatomi tegelik jõud. Meie ise arvame, et väikesed muutused ei suuda midagi aga tegelikult see muutus, mille inimene ajapikku omaks võtab ja millest saab harjumus, võib absoluutselt kõik muuta. Meie inimestena oleme oma harjumuste ja rutiinide ohvrid, selle tõttu nõuavadki teistsugused harjumused meilt nii palju vaeva ja pingutusi. Selle tõttu võibki olla parem alustada kõigepealt väikestest muutustest, mis ei nõua nii suuri pingutusi. Näiteks sellest, et olla iga päev 1% parem inimene, kui eile! Aasta lõpus oled sa 37 korda parem. 



Aatomharjumused : väikesed muutused, suured tulemused

 

 

Eesmärk on muuta igapäevast elu ning vaimset ja füüsilist heaolu paremaks. 


1. Lülita teavitused telefonis välja

Alguses võib see tunduda raske, kuna meie aju on harjunud olema pidevalt kõigega kursis ja ühenduses, vähehaaval aga hakkad sa nägema muutusi, mis sellega kaasnevad. Näiteks ei tooda su keha enam nii palju stressihormooni (kortisooli) ja vajadus kogu aeg telefoni kontrollida hakkab samuti kaduma. Katsu ennast ise telefonist ja infotulvast võõrutada, nii tunned sa end paremini ning tänu sellele paraneb ka su heaolu. 

 

2. Õpi rohkem naeratama

Puhkuse ajal suvel on lihtne naeratada ja olla heas tujus. Naastes tavapärase elu juurde tagasi on aga raske kiire elutempo ja stressi puhul naeratada. Naeratamine aga paneb keha tootma õnne hormoone dopamiini ja serotoniini ning saadab samuti ajule positiivse signaali. Aju pöörab väga palju tähelepanu sellele, milline on ilme näos. Lisaks silmade ümber olevatele lihastele on suu aju jaoks väga tähtis. Me ise ei tea, kuidas naeratamine tegelikult mõjub. Naeratamine mõjub palju tugevamini, kui vihastamine. 

 

3. Söö hommikul mune

Munad on head valguallikad, mis täidavad hästi kõhtu. Munad annavad päevaks vajalikku energiat, hoiavad insuliini järsu tõusu eest, mida kiirete süsivesikute söömine tekitab ning tekitavad head tuju. Munad sisaldavad türosiini ja trüptofaani, mida on ajul vaja õnne hormooni serotoniini tootmiseks. Lisaks sellele sisaldavad munad rohkelt B1 vitamiini ja magneesiumit. Ning aitavad aju rahustada. 

 

 

 

4. Vähem suhtlusvõrke ja rohkem raamatuid

Katsu saada oma telefoni kasutamine kontrolli alla ja hakka rohkem raamatuid lugema. Lugedes raamatuid saad sa oma hinge- ja meelerahu tagasi otsekohe. Raamatute lugemine paneb keha dopamiini tootma, tekitades kohese heaolu tunde. Lisaks on lugemine hea vaimne treening. Teaduslikud uuringud on näidanud, et inimestel, kes loevad vähemalt kolm ja pool tundi nädalas, on suremuse risk 17% võrra väiksem. 


5. Tee asju ükshaaval

Tavaliselt oleme ma harjunud tegema kõike korraga (uskudes naiivselt, et nii suudame me rohkem lühikese ajaga ära teha. Hea oleks aga teha asju ükshaaval, nii kaob üleliigne stress, mis sellega kaasneb. Ãœkskõik, kui kiire sul ka ei ole ja kui palju toimetusi sind ees ei oota, parem on keskenduda ühele tegevusele korraga ja alles seejärel võtta ette järgmine kohustus. 


6. Hädalda vähem

See, kui sa õpid vähem hädaldama, on hea sinu vaimsele tervisele. Igapäevase stressiga on seda väga raske ellu rakendada aga katsu meeles pidada, et pidev hädaldamine paneb meid rohkem nägema seda, mis on halvasti ja pikemas perspektiivis nägema maailma ja ümbritsevat keskkonda läbi pessimistliku pilgu. Lisaks sellele hakkavad inimesed sinust eemale hoidma, kui sa kogu aeg hädaldad, sest selline käitumisviis tekitab negatiivse energia, mis ei meeldi mitte kellelegi.

Kommentaare ei ole