{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas kaitsta end energiavampiiride eest

foto : unsplash / Bruno Aguirre   Energiavampiiridest oleme ...

foto : unsplash / Bruno Aguirre

 

Energiavampiiridest oleme me kõik natuke kuulnud. Need on need, kes tõmbavad meid energiast tühjaks ja kellega suhtlemine võib panna pea valutama, tekitades halva enesetunne. Peale sellise inimesega rääkimist tunned sa end halvasti. Sa oleksid otsekui kogu oma energiast tühjaks tõmmatust. 

On inimesi, kes meid motiveerivad ja inspireerivad, nendega suhtlemine annab jõudu ja energiat juurde, selliste inimestega koos olemine tekitab hea enesetunne ja muudab hetke ilusaks je meeldejäävaks. Ja siis on teistsuguseid inimesi, kelle kohalolek paneb sind end halvasti tundma, sa väldid tema pilku ja pead hoolikamalt oma sõnu valima. Ja isegi peale lühikest koosolemist tunned sa end halvasti pärast, halvad mõtted jäävad sind tükiks ajaks painama. 

Energiavampiir teeb sind energiast tühjaks, sa võid tunda peale temaga koos olemist kurnatust ja väsimust, nõrkus võib olla nii suur, et sul on raske midagi teha. 

Energiavampiir võib olla su oma lähedane inimene (elukaaslane, vanem, õde või vend...), ta võib olla su sõber või töökaaslane.

 

 

Need, kes meid kõige rohkem mõjutavad, ongi need, kes kuuluvad meie lähedaste hulka. 

Energiavampiire on mitmesuguseid: on neid, kes tegutsevad teadlikult ja neid, kes tegutsevad alateadlikult. 

Need, kes tegutsevad alateadlikult, on tavaliselt need, kes ise oma hinges kannatavad, vaevlevad komplekside käes, tunnevad alaväärsuskompleksi, nad leiavad, et nad on pigem tõrjutud positsioonil ja neid ei väärtustata ega hinnata piisavalt. Nad tahavad ainult elada, olla tunnustatud, nad tahavad kuuluda teiste hulka... Nende hoiak on pigem appikutse, sest tegelikult ei taha nad kellelegi halba. Alateadlik energiavampiir on inimene, kellele meeldiks, et tema eest hoolitsetakse, et temaga tegeletakse, et kõikide tähelepanu oleks tema isikule koondunud, et tema pingutusi ja vaeva hinnatakse vääriliselt. Ta tahab tänulikkust ja lugupidamist. Ta toitub aga teiste energiast.

Teadvuslikult tegutsevad energiavampiirid kannatavad samuti, sest nad lasevad end juhtida oma egost. Aga nemad hävitavad teisi teadlikult ega huvitu suurt sellest, milliseid kannatusi nende ohver nende pärast tundma peab. Nad tahavad ainult oma tahtmist saavutada. Neid huvitab kõik, mis on pealiskaudne ja väline, nad tahavad särada ja edu saavutada ükskõik, mis hinnaga. Nad manipuleerivad teiste inimestega. 

Energiavampiirid on need, kelle käitumine ja kelle sõnad mõjutavad sinu enesetunnet. Sellepärast ongi tähtis ära tunda sellised inimesed ja seejärel hoida vahemaad, et ennast kaitsta nende eest. Meil on kõigil energiat, mida me vajame elamiseks. Kui meil on aga energiat vähe, võtame me teiste oma. Inimesed juba on kord sellised. 

Mis aitab aga teada saada, et sul on tõesti tegemist energiavampiiriga? 

  • Sa tunned end halvasti, kui see inimene seltskonda tuleb ja vestlusest osa võtab
  • Sa tunned end halvasti iga kord, kui sa selle inimesega kohtud
  • Temaga koosolemine mõjub su vaimsele tervisele laastavalt, peale seda, kui sa oled temaga kasvõi natuke koos olnud, pead sa sööma või jooma midagi, et end maha rahustada.
  • Sa võid tunda temaga koos olles halba enesetunnet, iivedlust, peavalu, pearinglust.
  • Kui ta on söögilauas, on õhk pingeline ja raske
  • Sa aimad ja tead, et ta sind kritiseerib, süüdistab ja ründab nii tagaselja, kui otse sinu ees.
  • Sa tunned, et ta teeb sulle haiget, solvab sind, alandab, alavääristab nii teiste ees, kui omavahel olles.

 Kõik need märgid võivad viidata sellele, et sul on tegemist energiavampiiriga. Tegelikult võime me kõik olla energiavampiiri ohvrid. Aga selle jaoks peame me ise ka andma loa ja olema niiöelda energiavampiiri jaoks olemas. Ja siis on need hetked, kui me oleme ka nende rünnaku jaoks vastuvõtlikumad tänu emotsionaalsele ja füüsilisele väsimusele. 


Kuidas end kaitsta energiavampiiride eest? 

Selle jaoks tuleb sul kõigepealt välja selgitada, millise inimesega sul tegemist on. Mõned teevad teadlikult halba, teised aga ei anna endale lihtsalt oma tegudest aru. 

Tegemist võib olla pealtnäha meeldivate ja toredate inimestega: naabrimehe, pereliikme, töökaaslase, ülemuse või poemüüjaga. Aga neil on kõigil üks ühine omadus ja see on see, et nad võtavad sinu energiat ja kurnavad su täiesti ära. Kui sa oled aru saanud, millise inimesega sul tegemist on, võid sa leida kõige parema lahenduse, kuidas end nende eest kaitsta. 

 

 


Kuidas energiavampiir tavaliselt tegutseb? 

  • Ta räägib kõva häälega või hästi vaikselt, tõmmates sel moel teiste tähelepanu
  • Ta räägib ainult iseendast, oma mõtetest, oma elust, ka kõige tähtsusetumatest asjadest, pannes sind niimoodi kuulama. Teistega koos olles on tema see, kes räägib alati kõige rohkem ja üle kõige.
  • Ta surub oma arvamust ja tahtmist peale ja on harjunud käsutama.
  • Ta mängib ka ohvrit, kaebab ja hädalda, otsides niimoodi kaastunnet.
  • Ta ei ole päris selge oma jutuga, ta ei anna kunagi kindlaid lubadusi, ei seo end millegagi, ei valmistu millekski ette ja tahab, et sina oleksid täiesti tema käsutuses.
  • Ta on külm, jahe ja eemalolev.

 

Erinevad energiavampiirid

Süüdistaja või aukartust äratav : ta on kogu aeg millegipärast vihane, ta surub sind pidevalt nurka, ta alaväärtustab sind, sa tunned, et oled temaga koos olles pinges ja kannatad stressi käes. Ta võtab su energiat ära. Tal on alati midagi halba sinu aadressil öelda. Ta süüdistab sind kavalalt, et sa ei tee piisavalt. Ta solvab. Ta ärritub tihti ja on väga negatiivne. Temaga ei ole võimalik rääkida. Ta on suur manipulaator.

 

Küsitleja : ta tahab sinu kohta kõike teada saada, esitab sulle hästi palju küsimusi sinu elu kohta ja kohe otsib halba. Ta tahab tunda sinu nõrkusi, et neid siis sinu vastu ära kasutada. Tegutseb alati peenelt. 

Ükskõikne : ta on külm ja eemalolev inimene, sa pead temaga pingutama veelgi rohkem, et teda tundma õppida, sa raiskad temaga koos olles oma energiat ja aega ja tunned end süüdi sellepärast, et ta nii ükskõikne on sinu vastu.

Kaebaja ja hädaldaja : ta räägi kogu aeg oma õnnetust elust, oma probleemidest ja muredest, ta tahab ainu abi, sinu aega, sinu nõuandeid, lohutust, hoolt ja tõmbab sind samal ajal energiast tühjaks. Ta pigistab su tühjaks nagu sidruni ja viskab seejärel nurka nagu kasutu asja. Ta hädaldab kogu aeg millegi üle. Ta mängib ohvrit. Kogu maailm on tema vastu, kõik teevad ja tahavad talle halba. Kui sa leiad tema probleemidele lahenduse, siis on tal alati mingi vastuväide. Ta räägib sulle oma üleelamistest hommikust õhtuni.

Traagiline kuju : ta on ülidramaatiline. Tema puhul võtab iga väike asi ülisuure mõõtme, ta on selline teatraalne isik. Tema ümber juhtub igasuguseid draamasid. Ta elab keset kaost. Elu on tema jaoks alati must või valge: asjad tema elus on kas väga hästi või väga halvasti. Oma suure emotsionaalsusega kurnab ta oma vestluskaaslased ära.

 

 


Kuidas end kaitsta energiavampiiride eest?

Tegelikult ei saa mitte keegi sinu energiat võtta ilma sinu nõusolekuta

See, kas keegi sinult energiat võtab või ei, sõltub ainult sinust endast. Kui sa näiteks võtad midagi südamesse ja reageerid üle, kui sa vihastud või ärritud, kui sa tunned viha kellegi vastu ja solvad teda, siis oled sa juba kaotanud oma energiat. Kui sa aga keerad selja ja lähed minema, siis ei saa keegi sinu energiat puutuda.

Kui sa aga tunned, et sa oled sellel päeval nõrk, siis on parem, kui sa laed oma patareid täis, keskendud iseendale, hingad sügavalt sisse, lähed loodusesse (randa paljajalu jalutama või metsarajale), teed sporti, veedad aega toredate ja rõõmsameelsete inimestega, teed midagi, mis sulle head teeb ja mõtled positiivselt. Vajaduse korral lõpeta igasugune suhtlemine selle negatiivsete inimestega. Ära mine nende mänguga kaasa ja ära lase neil oma energiat ära võtta.

Seega saavad energiavampiirid meilt energiat ära võtta ainult siis, kui sa ise seda lased teha. 


Mida teha, kui sa oled energiavampiiriga koos? 

Energiavampiirid on kahjulikud meie vaimsele ja energeetilisele tervisele. Nad tõmbavad meid energiast tühjaks ja pikemajaline sellise inimesega koos olemine võib põhjustada isegi haigestumist. Seega on vaja end kaitsta selliste inimeste eest. Kõige parem oleks muidugi edaspidi vältida inimesi, kes võivad olla energiavampiirid ja lõpetada suhtlemine, alati on ju võimalik leida mingit ettekäänet. Kui sa aga ei saa ära minna (tööalaste või koduste asjaolude tõttu), siis katsu hoida oma peas distantsi. Kuula üksnes pealiskaudselt, naerata, vasta nii lühidalt, kui võimalik, ära mine isiklikuks ja mõtle muudele asjadele. Mõtle näiteks sellele, mida sa tegema pead, mida sa poest pead ostma, lähedasetele inimestele või sellele, mida sa õhtul teha võiksid. Ära lange tema lõksu ja ära anna talle kogu oma tähelepanu ja ära keskendu sellele, mida ta räägib. Ära anna talle võimalust end rünnata läbi oma sõnade ja tegudega.

 

  © 2022 Sisu kopeerimine keelatud!

 

 

Kommentaare ei ole