{ads}

HIDE

Viimased

latest

Soolestiku vananemise pidurdamine võib noorendada kogu organismi

  foto : unsplash / THAVIS 3D   Pikk eluiga on hea aga ting...

 

foto : unsplash / THAVIS 3D

 

Pikk eluiga on hea aga tingimusel, et ka tervis vastu peaks. Teadlased tegid läbi uurimistöö, et välja selgitada vananemisprotsessi mehhanisme. Professor Miguel Godinho Ferreira uuris, kuidas pidurdada vananemist loomulikul moel.


Soolestikust algab vananemine

Üle saja aasta tagasi, avastas Vene immunoloog ja Nobeli preemia laureaat Ilja Metšnikov, et vananemine saab alguse vanusega kaasnevast soolestiku ägedamast põletikuseisundist. Mida vanemaks me saame, seda nõrgemaks muutub seedekulgla kaitsev barjäär bakterite ja viiruste vastu.

Meie soolestik puutub kokku otseselt väliste agressoritega nii nagu nahk. Soolestikku mõjutavad toiduained, keskkonna mikro-organismid, stress... Täpselt nagu naha puhul, ainult, et naha pealiskiht on surnud, soolestik on aga elus. Iga viie päeva tagant soolestiku rakud uuenevad, et hoida organismi hea tervise juures. Ka see põhjustab organismi vananemist. Uurimistööst aga selgus, et pidurdades soolestiku vananemist, muutub kogu organism nooremaks. Vähemalt näitasid seda testid sebrakala peal.

 

 

"Soolestikku peetakse teiseks ajuks, tegelikult on tegemist aga esimese ajuga, sest evolutsiooni järgus arenes kõigepealt välja just soolestik." 

Sebrakalal on meiega palju ühist. Näiteks on sebakaladel 70% samu geene, kui inimestel, eriti neid, mis on seotud vanusega kaasnevate haigustega. Sebrakalad vananevad nii nagu meie. Teadlased uurisid sebakala telomeere, tegemist on kromosoomidega, mis mängivad olulist rolli vananemise juures. Mida rohkem rakud jagunema hakkavad, seda rohkem me vananeme ja seda lühemaks muutuvad telomeerid. Telomeeride pikkust mõjutavad aga telomeraasid, tegemist on ensüümidega, mida meie keha eritab sünnist saati. Süstides telomeraase sebrakalade soolestikku, täheldasid teadlased, et soolestiku vananemine aeglustus ja soolte sein muutus tugevamaks, takistades viiruste ja bakterite läbipääsu. Ka soolefloora säilitas oma tasakaalu ja mitmekesisuse. Uurimistöö tulemused näitasid, et pidurdades soolestiku rakkude vananemist, on võimalik pidurdada ka

 

 

 soolestiku mikrobiootas aset leidvaid muutuseid, mis kaasnevad vananemisega ja mis on seotud erinevate patoloogiatega. 

"Mida lühemad on meie telomeeride otsad, seda rohkem organism vananeb. 

Kõige üllatavam oli aga see, et kogu organismi vananemine aeglustus koos sellega. Kalade organism säilitas hea tervise palju kauem. Võitlus soolestiku vananemise vastu pidurdas mitte ainult organite vananemist, vaid ka kalade eluiga 40% võrra. 

Professori sõnul tuleb seda võtta nagu doomino mängu. Kui lasta ühel doominol kukkuda, kas see kukutab ka kõik teised? Enne oli see hüpotees, mis sai nüüd kinnituse. Tänu telomeroosi süstimisele muutusid viljatud kalad ka viljakaks. Teadlaste sõnul on igal organil oma hierarhia, kui see üles leida, on võimalik vananemisele panna piir. 


allikas: caminteresse.fr



 

Kommentaare ei ole