{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised märgid viitavad sellele, et sa oled läbipõlemise äärel?

foto : pexels / Sebastian Sørensen      Läbipõlemise puhul ...

foto : pexels / Sebastian Sørensen

 

 

 Läbipõlemise puhul on tegemist tööga seotud kroonilise stressi seisundiga, kus inimene tunneb ennast kas siis emotsionaalselt või füüsiliselt kurnatuna. Läbipõlemine tekib pikaajalise ja pideva stressi tagajärjel.  Läbipõlemisele viitavad suur väsimus ja vaimne kurnatus ent on ka teisi sümptomeid, mis peaksid tööandjat valvsaks tegema. Enne läbipõlemist tunneb inimene aga suuremat stressi, millega võivad kaasneda südamepekslemine, seedehäired, käte higistamine, üldine higistamine ja unehäired. 


Märgid, mis viitavad läbipõlemisele

 

Ülekoormus

Sul võib olla tunne, et sa teed rohkem tööd, kui tavaliselt aga tegelikult ei jäävad paljud asjad kahe silma vahele.  Sa ei suuda enam oma tööd korralikult teha ega organiseerida ja oled selle tõttu üle koormatud. 

 

 

 

 

Kurnatus ja väsimus

Sa oled kogu aeg väsinud, isegi peale pikka ööund ja nädalavahetustel kauem magamist. Sa võid teha lõunauinakut aga tunned end ikkagi väsinuna. See, et sa ei puhka ennast välja, on märk läbipõlemisest.

 

Jõuetus

 Tavaliselt oled sa aktiivne ja isegi sportlik inimene, nüüd aga oled kaotanud kogu tahtmise midagi teha. Igasugune jõupingutus käib sulle üle jõu. 


Isupuudus

Kui söögiisu on kadunud, on see märk sellest, et midagi on korrast ära ja läbipõlemine ei ole enam kaugel. Kui tavaliselt hakkab inimene stressi tõttu rohkem sööma, siis läbipõlemise puhul on efekt vastupidine ja söögiisu kaob.

 

Enese alaväärtustamine

Kui tekib töökurnatus ja -stress, hakkab inimene ennast alaväärtustama. Selle tõttu ei suuda inimene aga enam oma tööd teha nii tõhusalt nagu varem  ja kolleegide väiksemgi märkus võib kinnitada veendumust, et inimene ongi saamatu ja tema töö on väärtusetu. Ka see on märk läbipõlemisest.

 

 

 

 

Lootusetuse tunne ja motivatsiooni puudumine

Inimesel pole enam tahtmist mitte midagi teha. Hommikul ei taha ta tõusta. Ta kaotab tihti julguse üldse midagi teha. Tööstress võtab igasuguse motivatsiooni ära.

 

Teistest eemale hoidmine ja omaette olemine

Inimene hakkab eemale hoidma või vähem kohtuma oma lähedaste, pereliikmete ja sõpradega. Ka see on märk läbipõlemisest. Inimese tuju muutub, ta ärritub rohkem, on muutliku tujuga, ta on teistmoodi, ei ole enam nii nagu varem. 


Emotsionaalne kurnatus

Inimene tunneb suurt tühjust enda sees. See viitab samuti läbipõlemisele. 

 

Skeptilisus, ükskõiksus ja vähene avatus

Suhted teistega ei paku inimesele enam huvi. Läbipõlemine paneb sind nägema teisi nagu "esemeid". Eriti peab see paika nende puhul, kelle töö seisneb patsientide eest hoolitsemisel või klientidega suhtlemisel. Sellisel puhul võib inimesel tekkida negatiivne nägemus neist inimestest, kellega ta suhtlema peab. 



 

 


 

 

 





 

 




Kommentaare ei ole