{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kas sa tead, miks peab küüslauku pressima või peeneks hakkima enne söömist?

  Küüslauk on lauguliste perekonda kuuluv taim, millel on kasvajaid ennetav ja raviv toime. Samut...

 



Küüslauk on lauguliste perekonda kuuluv taim, millel on kasvajaid ennetav ja raviv toime. Samuti tugevdab küüslauk immuunsüsteemi.

On siis tegemist küüslaugu, mugulsibula, sibulapealsete või murulauguga - selleks, et terve olla, tuleks neid kõiki tarbida regulaarselt. Et küüslaugust kõige suuremat kasu aga saada, peab aga arvestama ühe tähtsa asjaga - nimelt puruks pressituna on küüslauk tervisele palju kasulikum ja seda järgmisel põhjusel.

Küüslaugu pressimine tekitab muutusi mugula keemilises koostises: küüslauk sisaldab sellist aminohapet nagu alliin, pressimise käigus laguneb alliin ensüümiks, mida nimetatakse allitsiiniks ja mis ei ole värskes küüslaugus, enne selle peenestamist, aktiivne. Allitsiini näol on tegemist ühendiga, mis omakoda laguneb 30. teiseks ühendiks.
 
 

Nendel uutel värskelt loodud ühenditel on omadus sisaldada ühte või mitut väävliaatomit oma keemilises struktuuris, nende tekkimine ei möödu seega märkamatult. Küüslauguküüne pressimine võimaldabki muuta neid mitte aktiivseid ja ilma lõhnata lenduvaid ühendeid, mida mugul sisaldab ning see annabki küüslaugule just temale omase lõhna.

Sama asi leiab aset ka sibula hakkimise ja peenestamise käigus, ainult et allitsiini asemel vallandab see ühendi, mis mõjub silmadele ärritavalt.


Ent allitsiin ei ole hea mitte ainult lõhna ja maitse saamiseks, vaid ka kasvajate ennetamiseks


Peenestamata ja purustamata küüslaugus leiduval ühendil alliinil ei ole erilist biloogilist aktiivsust. Allitsiinil ja selle vormidel on aga väga tugev vähivastane toime, samuti toodavad need ühendid kasulikke aineid, mis aitavad kasvajaid ennetada.
 
 

Mitmed uuringud on näidanud, et nendel inimestel, kes tarbivad regulaarselt laugulisi, on väiksem riskioht erinevate vähivormide tekkeks, eriti just seedesüsteemi ja jämesoole kasvajate tekke juures.

Küüslauk aitab organismil mürkainetest vabaneda

Viimastel aastatel läbi viidud uuringud on võimaldanud leida vähemalt ühe suure mehhanismi, millele tänu laugulised suudavad ennetada kasvajate teket. Lõhnaühendid, mis vallanduvad küüslaugu peenestamise või pressimise käigus, aitavad organismil kiiremini vabaneda kantserogeensetest ühenditest, mis ründavad inimese geneetilist materjali ja tekitavad seal kasvajatele soodsa pinna.

Küüslauk ja teised laugulised on seega väga kasulikud tervisele haiguste ennetamise ja ravi juures. Aga ära unusta, selleks, et kõige suuremat kasu saada küüslaugust, pressi küüslauku korralikult enne söömist. Allitsiinide tase on kõige kõrgem 10-15 minutit peale küüslaugu peenestamist, seega oota enne, kui sööma hakkad! Seda suuremat kasu sa temast saad.

 

 

Kommentaare ei ole