{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mida isaks saamine mehe juures muudab?

foto : unsplash / Derek Thompson      Ja ongi mees saamas i...

foto : unsplash / Derek Thompson

 

 

 Ja ongi mees saamas isaks. Tavaliselt saab mees alles sünnituse ajal aru, et midagi on tema elus muutumas ja ta on isaks saamas. Ja loomulikult muudab see palju. Kui naistel on emainstinkt kaasa sündinud, siis kuidas meestega jääb? Mida muudab isaks olemine mehe juures? 

 

- Mehe silmis ei ole sa enam ainult armastatud naine, vaid ema. Ja see on väga suur muutus, mis võib nii ühegi isa rivist mõneks ajaks välja lüüa. Kuni selle hetkeni oli paarisuhe ainult kahe inimese vaheline romantiline ja intiimne suhe, nüüd korraga tuleb ruumi teha kolmandale inimesele. 


- Paari intiimsus võib saada löögi, kui mees ei suuda harjuda naise uue rolliga. Lisaks kõigele võivad värsked isad olla häiritud sellest, mida nad sünnituse juures näevad. 

 

 


- Isaks saamine on mingil määral täiskasvanuks saamine mehe elus. Edaspidi on ta perekonnapea, kelle õlul lasub vastutus, mis võib tunduda liiga raske ja üle jõu käiv. See on tähtis, et ema toetaks oma kaaslast, et suur kohustuste koorem ei oleks mehe jaoks liiga raske ja ei hakkaks üle jõu käima. 


- Filosoofilise külje pealt vaadates muutub isaks saades mehe elunägemus. Lapse saamine tagab mehele järeltulijad ja selle tõttu tunneb ta end kasulikumana maailmas.


- Teine psühholoogiline aspekt, mis võib tekkida on kadeduse tunne lapse vastu. Kuni lapse sünnini oli mees naise ainus huvi- ja tähelepanuobjekt, nüüd peab ta tegema ruumi uuele tegelasele, kes vähemalt esialgu saab perekonnas kuningliku kohtlemise osaliseks. Noor ema annab kogu oma tähelepanu oma lapsele. Noor isa tunneb end aga tõrjutuna ja eemalejäetuna, selle tõttu võib ta tunda alateadvuslikku armukadedust oma lapse vastu. 

 

 


- Ka töö juures peab mees muutusi sisse seadma, et kohandada oma ametialast elu paremini pereeluga, nii nagu noor emagi seda teeb.


- Ka sõpradega muutuvad omavahelised suhted. On neid, kellel on juba lapsi ja on neid, kellel veel ei ole. Loomulikult on igal omad huvialad ja jututeemad. Varahommikuni klubisse enam nii tihti tantsima ei lähe, kui kodus on väike laps. 


- Värske isa peab ka hoolitsema selle eest, millisena teised teda näevad. Vankrit lükkav mees jätab endast hoopis teise mulje, kui mees, kes jalutab üksi, käed taskus ja juuksed tuules lendlemas. Ka sellega tuleb mehel leppida.



Kommentaare ei ole