{ads}

HIDE

Viimased

latest

3 soovitust neile, kes tunnevad end üksi

foto : unsplash / Edu Grande      Üksildus võib mõjuda vaim...

foto : unsplash / Edu Grande

 

 

 Üksildus võib mõjuda vaimsele tervisele väga halvasti. Kuidas selle vastu võidelda? 

Inimene võib olla üksi ja tunda end üksi ka siis, kui ta on teistega koos. Ka siis, kui tal on pealtnäha ilus elu ja kõik, mida ta vajab. Isegi, kui tal on kindel kaaslane ja teatud arv sõpru. Üksildust võib tunda iga inimene.

Erinevate uuringute järgi selgus, et pea veerandik täiskasvanud inimestest on tundnud oma elus üksildust ja isoleeritust. Üksildus tõstab teadlaste sõnul enneaegse surma riski, suitsetamist, ülekaalu, dementsuse riski, südamehaiguste ja vaimse tervise probleeme (depressioon, ärevushäired). 

Harvard'i ülikooli teadlased viisid läbi uurimistöö, mis näitas, et hea suhe lähedaste ja sõpradega on väga oluline tegur selleks, et inimene tunneks end hästi ja õnnelikuna. Ainuüksi sellepärast ei tohiks üksildust võtta, kui paratamatust või normaalsust, millega peab leppima. 

 

 

Loomulikult ei ole selles midagi halba, kui inimene on aeg-ajalt üksi. See, mis on tähtis, on jälgida, et sellest ei saaks harjumus. 

 

Kuidas võidelda üksilduse vastu? 

Leia selliseid inimesi, kellega sul on samad huvialad

 Millised on sinu huvialad, mis sind elus köidab? Kui sa oled selle selgeks teinud, otsi inimesi, kellel on samad huvid, ükskõik, kas selleks on siis jooksmine, huvi aiapidamise vastu, lugemine või filmide vaatamine. 

Ümbritsedes end inimestega, kellega sul on midagi ühist, on sul suurem võimalus, et teist saavad sõbrad. 

Teisest küljest, kui üksildus on seotud vaimse tervise probleemidega, oleks kõige parem otsida abi mõne spetsialisti juurest, kes aitaks sul sellest olukorrast välja tulla. 

 

Loo ise head võimalused

Organiseeri ise midagi, mis tooks inimesi kokku. Kui sulle meeldib loodus ja linde vaadelda, siis miks mitte organiseerida selline ring, kuhu sa kutsud ka teisi huvilisi. Või siis kudumisklubi või koogiküpsetamise grupp. Või organiseeri lihtsalt seltskonnamängu õhtu ja kutsu oma vanad sõbrad kokku. 

Tähtis on see, et sa kasutad ära oma huvialasid, mis sind köidavad ja sulle huvi pakuvad ning leiad tänu sellele teisi, kellel on samasugused huvialad. Nii on teil palju ühist, millest rääkida ja te leiate kergemini ühise keele. 

 

 

 

Paranda oma sotsiaalseid oskusi

Kui su on raske uusi sõpru leida, siis paranda oma sotsiaalseid oskusi.

- Hakka rohkem naeratama, see näitab inimestele, et sa oled avatud ja vamis suhtlema

- Õpi paremini kuulama, kuula tähelepanelikult, mida teised räägivad. Näita, et sind huvitab tõesti see, mida nad räägivad ja ära katkesta teiste juttu. 

- Osale vestluses. Esita küsimusi ja räägi inimestega rohkem. 

- Esita lisaküsimusi. Kui keegi sulle midagi räägib, siis näita välja oma huvi, esitades küsimusi, mis näitavad, et sa tahad rohkem teada saada ja sa oled valmis edasi kuulama. Ja et sinuga võivad inimesed rääkida kõigest.


Kommentaare ei ole