{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised tegurid kiirendavad enneaegset vananemist

    Foto : unsplash / Leon Biss Vananemine on seotud suures ...

 

 

Foto : unsplash / Leon Biss

Vananemine on seotud suures osas meie geneetikaga aga samuti soodustavad mõned harjumused keha ja vaimu kiiremat vananemist. 

Näiteks on teadlased välja selgitanud, et üks teguritest, mis kiirendab vananemist, on stress. Stressi tagajärjel võib nii vaimne, kui füüsiline tervis hakata üsna kiirelt vananema. Samuti mõjutavad vananemist eluviis ning läbielatud sündmused. 

Eriti hästi paistab silma see, kuidas üks või teine on vananenud näiteks klassikokkutulekul. Seda on näha kortsudest, kehakujust ja juustest. 

Vananemise juures loeb samuti bioloogiline vanus. Tegemist on inimese rakkude vanusega, peamiselt just valgete vereliblede aktiivsusega, millel on osa immuunsüsteemi juures. Immuunsüsteemi funktsioonid alanevad vanusega ja selle aktiivsus näitabki bioloogilist vanust. Vananemist kiirendavad ka istuv eluviis ning mõned läbielamised. 

Ka teised tegurid põhjustavad kahjustusi rakkude pinnal. Kõige tuntavamad nende seast on suitsetamine, alkohol, ülekaal ja istuv eluviis. 

 

Lisaks sellele kiirendavad vananemist järgmised tegurid: 

 

B12 vitamiini puudus

B-12 vitamiini leidub piimatoodetes, munades ja lihas. B-12 vitamiin on väga oluline, tagades immuun- ja närvisüsteemi normaalse funktsioneerimise ning parandades mälu. B12-vitamiin osaleb närvirakkude tootmise juures. B12-vitamiini vaegus võib põhjustada vananemisega seotud kognitiivseid probleeme kõigest paari kuu jooksul.

 

 

 

Stress ja emotsionaalne Å¡okk  

Hallide juuste teke on märgiks juustele värvi andva pigmendirakkude ehk melaniini tootmise lõpetamisest. Tegemist on märgiga, mis viitab vananemisele. Juuksed võivad halliks minna ka peale emotsionaalset traumat või suurt stressi. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et suure stressi tagajärjel tekivad kahjustused juuksefolliikulides asuvate tüvirakkude melanotsüüdide pinnal, mis annavadki juustele värvi. 

Keemiline noradrenaliin, mis tekib kehas peale suurt stressi, kahjustab melanotsüüdide tüvirakke. 


Liiga vähene magamine

Ameerikas läbi viidud teaduslikud uuringud on näidanud, et nende noorte emade bioloogiline vanus, kes magasid vähem, kui 7-tundi öösel, oli 3 - 7. aastat vanem. 

 

Operatsioonid

Kirurgia ja anesteesia võivad mõnikord kiirendada vananemist ning avaldada negatiivset mõju ajule.  


Liige kiire kaalukaotus

Äärmuslik ja kiire kaalukaotus võib suurel määral kiirendada vananemist. 

 

 


Lahutus

Naha vananemine ei ole alati järk-järguline protsess, vaid võib mõnikord olla äkiline. Mõnikord võib naha vananemine, mis tavaliselt tekib aastakümnete jooksul, leida aset ühe ja ainsa aasta jooksul. Selle põhjustajaks võib olla näiteks lahutus.


Töötus

Ka töötus on emotsionaalselt koormav ja stressi tekitav, mis võib kiirendada vananemisprotsessi. 

 

Liigne töötamine

Kui töötus kiirendab vaimsete ja füüsiliste probleemide tekt, siis liigne töötamine ei ole samuti tervislik. Pikad töötunnid ja stress võivad põhjustada enneaegse vananemise. Nimelt võib liigne stress, mis on tekkinud pikkade tööpäevade tulemusel, kahjustavad DNA's asuvaid telomeere, mille tagajärjel vananevad telomeerid palju kiiremini.  


Elukaaslase kaotus

Mõnikord juhtub, et inimene ei ela oma elukaaslase kaotust üle ning sureb aasta pärast peale tema kaotust. Tõenäoliselt on põhjuseks keha põletikuline seisund. Leina tõttu tekkinud stress võib põhjustada kõrget põletikutaset kehas, mis jääb pidama nädalateks või isegi kuudeks. See kiirendab aga keha vananemist ning võib põhjustada depressiooni ning südame-veresoonkonna haiguseid. 




 

 


 

 


 

Kommentaare ei ole