{ads}

HIDE

Viimased

latest

Kuidas kiiremini kaalu kaotada peale 40ndaid eluaastaid

  foto : unsplash / Klara Kulikova Kuidas vabaneda vanus...

 

foto : unsplash / Klara Kulikova

Kuidas vabaneda vanusega paratamatult kaasnevatest kilodest?

Teatud vanusesse jõudes tuleb lihtsalt leppida sellega, et ainevahetus muutub lihtsalt aeglasemaks ning palju kergem on kaalus juurde võtta, kui kaalust alla saada. Nii kaua, kui sa ise tunned end hästi, ei ole muretsemiseks põhjust. Kui sa aga tunned, et jõudu on vähem ja su keha tekitab sinus komplekse, siis pead sa vaatama, kuidas muuta oma toitumist tervislikumaks, mis aitaks sul vabaneda üleliigsetest kilodest. Vanusega ainevahetuse töö aeglustub, tekivad hormonaalsed häired ning meie toitumisvajadused muutuvad. 

Kindlasti ei maksa sul hakata ennast näljutama, sest sellisel puhul on elu näidanud, et kõik kaotatud kilod tulevad lihtsalt ruttu tagasi. Selles vanuses, kui sa tõesti tahad oma liigsetest kilodest vabaneda, pead sa muutma oma toitumist tasakaalumakaks ning tegema regulaarselt sporti. Ehk siis põletama rohkem kaloreid, kui sa sööd. Ja selle jaoks pead sa oma harjumusi muutma. 

 


Kuidas siis kaotada kaalu peale 40ndaid eluaastaid? 

Kõigepealt pead sa vaatama oma toidulaua üle ja lõpetama selliste toitude söömise, mis ei ole su tervisele ja kehakaalule head. Näiteks töödeldud toitude söömise asemel, mis on sageli liiga rasvane, soolane ja magus, oleks kõige parem valmistada kodus ise oma toidud. Värske toit looduslikust toormaterjalist ei sisalda suhkrut, mürgiseid lisaaineid ja samuti vähem rasva. 

Samuti tuleb tähelepanu pöörata kiudainetele, mis parandavad seedimist. Kiudaineid tuleks süüa iga päev ja suuremas koguses. Kindlasti ei tohi unustada ka valku ning tervislikke rasvu, mida organism vajab normaalseks funktsioneerimiseks. 

Tähtis on ka vaadata oma portsjonite suurust. Et vältida ülesöömist, tuleb süüa aeglaselt, mäluda iga suutäit korralikult. Hea nipp on süüa väiksemate taldrikute pealt. 

Soovitatav on proovida ka vahelduvat dieeti. Miks mitte süüa õhtust varasemal kellaajal, näiteks kell 6 õhtul ja seejärel lasta oma seedesüsteemil puhata järgmise päeva hommikuni. Ka see aitab kaalust kiiremini alla saada. 

Ja kui võimalik, siis on ikka parem ise valmistada oma toidud ja mitte minna välja sööma.

 


Millist sporti tuleks teha? 

Raske on põletada kaloreid ilma sporti tegemata. Kui sa aga ei ole suur spordisõber, siis tee midagi muud, mis aitab sul lihtsalt oma energiat kulutada. Sest tähtis ei olegi nii väga see, kas sa teed sporti või mitte, tähtis on see, et sa oleksid aktiivne. Tantsimine, jooga, kõndimine, jalgrattaga sõitmine - kõik see aitab kaalust alla saada. Ja on kasulik tervisele, eelkõige südame tervisele ning muudab immuunsust tugevamaks. 


Maga piisavalt

Kehakaal sõltub ka suurel määral sellest, kui palju sa magad. Kui sa heidad hilja magama ja magad vähe, võid sa järgmine päev väsimust tunda ning süüa selle tõttu rohkem. Magamise ajal toodab aju sellist hormooni, mis aitab reguleerida söögiisu. Unepuuduse tõttu on aga stressihormooni kortisooli tase kõrgem, stress aga paneb sööma. Kindlasti tuleks magada vähemalt 7 - 9 tundi öösel. Juua vähem kohvi õhtusel ajal, hoolitseda oma vaimse tervise eest ning teha hingamisharjutusi, mis aitavad lõdvestuda.

 

Kommentaare ei ole