{ads}

HIDE

Viimased

latest

Mis on 100-aastaste pika eluea saladus?

foto : unsplash / Eduardo Barrios      100-aastaseid inimes...

foto : unsplash / Eduardo Barrios

 

 

 100-aastaseid inimesi pole kunagi maailmas olnud veel nii palju. Mis seda seletab? Ka Eestis kasvab 100-aastaste inimeste arv iga aastaga. Maailmas aga on viimase 50. aasta jooksul 30 korda rohkem neid, kel vanust üle saja aasta.

Kuidas elada 100-aastaseks? Vastuse saamiseks pöörduti selle küsimusega just nende poole, kel vanust 100 või rohkem. Ameerikas tegutsev ühing A Place for Mom küsitleski oma uurimistöö raames üle saja-aastaseid inimesi, kes olid pärit maailma erinevatest paikadest. Uurimistöö tulemused olid üsna üllatavad. 


Tervislikult toituda? Ei tule mõttessegi

Tervislik toitumine, spordi tegemine, suitsetamise lõpetamine ja alkoholi piiramine... Selleks, et terve olla ja terveks jääda, on olemas lugematul hulgal soovitusi ja nõuandeid. Mõned inimesed lausa ajavad näpuga järge, tehes täpselt nii nagu arstid ette kirjutavad. Teised jälle võtavad asja rahulikumalt ega muretse oma tervise pärast. Ja on selle üle ise uhked. Selle tõttu ongi see nimekiri soovitustest, kuidas elada 100-aastaseks, üsna vastuoluline. 

 

 

Nagu näiteks on seda Elizabeth Sullivani sõnad, kes suri Texas'e osariigis 2015. aastal 106-aastasena:

"Ma käisin arsti juures ja ta küsis minu käest, kas ma toitun tervislikult. Ma vastasin, et vastupidi, mul on harjumuseks juua iga päev 3 karastusjooki (dr. Pepper). Arst ütles mulle, et nii palju suhkrut ei tohi minu vanuses inimene endale lubada, ma pean mõtlema oma tervise peale, kui ma ära ei taha surra. Kümme aastat hiljem suri mu arst ära ja ma pidin uue arsti endale leidma. Ja joon ikka edasi 3 karastusjooki päevas, hoolimata sellest, et kõik ütlevad, et see ei ole mulle hea aga ometi elavad vähesed 104-aastaseks. Seega mina arvan, et need karastusjoogid annavadki mulle jõudu. "

Ka teised 100-aastased mõtlevad nii. Ãœhel Kreeka saarel, mille on väga pikk eluiga, elas selline naine nagu Evangelina Karma, kes veel 115-aastaselt armastas Coca-Colat juua. Ameeriklane Jerean Talley, kes suri 116-aastasena, sõi seajalgu. Tema kaasmaalane Pearl Cantrell sõi aga iga eine kõrvale peekonit. 

 

 

 Inglane John Mansfield, kes suri 108-aastasena, valmistas igal hommikul tüüpilise inglise hommikusöögi praetud munade ja vorstidega. 100-aastane Dorris Olive Netting jõi aga iga päev ühe pindi õlut ära. Prantslanna Jeanne Calment, kes suri 1997. aastal 122-aastasena, tarbis palju oliiviõli, Å¡okolaadi, veini ja lisaks oli tal harjumus suitsetada. 

 116-aastane Batulia Lamichhane suitsetas 30 sigaretti päevas ja oli veendunud, et see ongi tema pika eluea saladus. Ta hakkas suitsetama kui oli 17-aastane. Richard Overton, 112-aastane, suitsetas 12 suitsu päevas ning jõi igal hommikul 4 klaasi viskit. Õhtul lisas ta konjakit oma kohvi sisse, öeldes ise, et see on sama hea, kui arstirohi. 

Teised jälle pidasid vallaliseelu oma pika eluea saladuseks. Nagu näiteks Leandra Becerra Lumbreras, kes elas kuni 127-aastani aga ei abiellunud kunagi. Itaallanna Emma Morano (117-aastane) jällegi kinnitas, et see, et ta oma mehe välja viskas, ongi põhjus, millele tänu ta nii kaua elas.


Kommentaare ei ole