{ads}

HIDE

Viimased

latest

Millised toidud teevad tuju halvaks?

     Tasakaalukas ja mitmekesine toit on kasulik nii füüsilisele, kui vaimsele tervisele. Tänaseks päevaks on teadlased välj...


 

 

 Tasakaalukas ja mitmekesine toit on kasulik nii füüsilisele, kui vaimsele tervisele. Tänaseks päevaks on teadlased välja selgitanud, et mitmed toidud võivad mõjutada meie tuju, pannes keha tootma serotoniini ehk teisisõnu õnnehormooni, mis omakorda aitab võidelda stressi vastu. Ent on ka selliseid toite, mis teevad tuju halvaks.


1. Maiustused ja suhkrurikas toit

Kui sa alustad hommikut magusa söömisega, läheb sul kõht tühjaks enne lõunat. Kõik suhkrut sisaldavad tooted tekitavad veresuhkru taseme kiiret tõusu, millele järgnev veresuhkru langus, millega kaasneb stress ja ärevus. 


2. Light joogid

Lahjad joogid sisaldavad sellist suhkruasendajat nagu aspartaam. Tegemist on aminohappega, mida organism ei sünteesi ja mida leidub ka piimatoodetes ja lihas. Suures koguses tarbituna blokeerib aspartaam serotoniini tootmist. 

 

 


3. Kiirtoit

Mõnikord tekib vastupandamatu isu hamburgeri ja friikartulite järele. Kiirtoit tekitab küll hetkelist heaolu ja mõnutunnet, ent sisaldab liiga palju kahjulikke rasvhappeid, mis ei tee organismile head. Lisaks takistab kiirtoit ka oomega-3 rasvhappe omastamist, tegemist on aga aminohappega, millel on suur roll tuju reguleerimise juures. 


4. Konservid ja purgitoidud

Hea ja lihtne valmistada, aitab aega kokku hoida. Sageli sisaldavad aga konservtoidud sellist maitsetugevdajat nagu glutamaat. Tegemist on aminohappega, mida leidub ka meie organismis, kui aga glutamaadi tase on liiga kõrge, võib see tekitada väsimust. 


5. Kartulikrõpsud

Kartuliskrõpsud sisaldavad samuti naatriumglutamaati, mis annab soolastele küpsistele ja krõpsudele omase soolase maiste. See aga tekitab sõltuvust, mille tõttu võid sa süüa rohkem, kui vaja. See tekitab aga organismis tasakaalutust ja see võib mõjutada tuju.

Kommentaare ei ole