{ads}

HIDE

Viimased

latest

Miks me peeglist vaadates näeme alati paremad välja kui foto peal?

  foto : unsplash / Elisa Photography   Peeglike, peegli...

 

foto : unsplash / Elisa Photography

 

Peeglike, peeglike seina peal! Kes on kõige kaunim ilma peal? 

No ilmselt on kõik seda oma elus pidanud tõdema, et foto peal näeme me hoopis teistsugused välja, kui peeglist vaadates. Millest see siis tuleb?

Peegli pealt vaatad: ilus inimene, midagi pole häda aga kui keegi pildi teeb, siis foto pealt leiad ühe vea teise järel. Meie teame, miks see nii on.


Peeglike, peeglike seina peal...

Sa postitasid just uue pildi Instagram'i aga tõtt öelda ei meeldinud see sulle eriti. Ometi enne peeglist vaadates olid sa endaga väga rahul ja leidsid, et sa oled ilus inimene. Tegemist on sellise kognitiivse käitumisharjumusega,  mille korral me alateadvuslikult oleme palju positiivsemalt häälestatud selliste asjade ja piltide suhtes, millega me oleme rohkem harjunud. 

 

Ehk siis teiste sõnadega on erinevus peegli ja foto vahel lihtne. Vaadates ennast peeglist, näeme me enda peegeldust otse. Pildi pealt aga vaadates iseennast tekib vastupidine mulje, sest pilt ei peegelda meile täpselt sama pilti, mida peegel. Mida rohkem me stiimulitele reageerime, seda tõenäolisemalt me seda olukorda hindame. Pilt aga mingeid stiimuleid ei tekita. 


Erinevus on silmaga nähtav

Peegli ees seistes ja ennast vaadates näeme me seda pilti, millega me oleme juba harjunud. Näiteks hommikul hambaid pestes. Peeglist vaatab vastu meile tuttav ja harjumuspärane pilk. Pildistamise ajal katsume me alati aga näha paremad välja. Ja selle tõttu ongi tulemus hoopis teine. Lisaks sellele jäädvustab pilt keha asendi ja hoiaku, liikumise või isegi kavatsuse, samuti tekitab erinevuse ümbritsev valgus. Peegel aga peegeldab täpselt meie peegelpilti, nii nagu ülitäpne arvutipilt. Fotoaparaati mõjutavad aga värvide muutused, ümbritsev maastik ja liikumine sõltuvalt sellest, kus ja millisel hetkel pilt on tehtud.

Kommentaare ei ole